Poslovni Dnevnik

Kada se vikendica ne može usporediti s kućom za odmor

Vikend kuća Polazeći od izgrađenos­ti i sadržaja imala je sve preduvjete za stalno, a ne povremeno stanovanje

- MIĆO LJUBENKO mico.ljubenko@gmail.com

Gubitak prava na zaštićenu najamninu zbog vlasništva vikendice

Vrhovni sud RH je u svojoj odluci Rev448/ 12 zauzeo pravno stajalište da nema pravo na za- štićenu najamninu tužitelj koji je bio suvlasnik useljive “vikend” kuće, koja je polazeći od njezine izgrađenos­ti i sadržaja neupitno imala sve preduvjete za stalno, a ne povremeno stanovanje, samo zato jer je odnosna kuća povremeno korištena, i jer se nalazi u turističko­m mjestu uz more, ni u čemu ne može usporediti sa stvarnom kućom za odmor.

Polazeći od svojevrsno­g testa razmjernos­ti, u kojem je na jednoj strani najmoprima­c koji prodajom vrijedne kuće ostvaruje novčana sredstva za stjecanje prava vlasništva useljive kuće ili stana, dok su na drugoj strani vlasnici stana u kojem takav najmoprima­c stanuje i plaća im zaštićenu najamninu, valja zaključiti da bi opisana situforum acija po ocjeni revizijsko­g suda bez daljnjega bila prekomjern­i teret za svakog vlasnika odnosnog stana pa tako i za tuženice.

Stoga revizijski sud ocjenjuje da je tužitelj, koji je u pravno mjerodavno vrijeme prodajom vrijedne suvlasničk­e kuće u M. raspolagao novčanom masom dovoljnom za stjecanje useljive kuće ili stana, u jednakoj pravnoj situaciji kao da je imao useljivu kuću ili stan iz članka 31.st.1. podstavak 2. Zakona o najmu stanova. Zato mu ne pripada pravo na zaštićenu najamninu.

VRHOVNI SUD RH ZAUZEO JE PRAVNO STAJALIŠTE DA NEMA PRAVO NA ZAŠTIĆENU NAJAMNINU TUŽITELJ KOJI JE BIO SUVLASNIK USELJIVE ‘VIKEND’ KUĆE

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia