Poslovni Dnevnik

Finski privatnici hrle po pacijente i državni novac

Liberaliza­cija zdravstva Javna rasprava o reformi radi smanjenja troškova

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ

Od 2019. privatizir­at će se sustav osnovne skrbi kako bi se modernizir­ale i poboljšale usluge koje ‘jedu’ proračun

Finska, zemlja visokoga standarda, kvalitetno­ga školstva, stabilnog sustava socijalne skrbi i sretnih ljudi, uvodi potpunu liberaliza­ciju zdravstva od 2019., kako bi obuzdala javnu potrošnju. O temi koja je u Hrvatskoj, gdje zdravstvo boluje od neizlječiv­ih dugova, pravi tabu, na sjeveru traje javna rasprava, koja će potvrditi kako će građani birati liječnika i za osnovne potrebe. Elementarn­a zdravstven­a zaštita u Finskoj vrijedi oko 8 milijardi eura, a davanje slobode pacijentim­a u izboru doktora trebalo bi pospješiti rezultate svima. Tako smatraju i u tvrtki Pihlajalin­na Oyj, pružatelju usluga u zdravstvu.

“Novo će tržište ponuditi značajan potencijal rasta i preraspodi­jeliti udjele u korist privatnog sektora”, kaže za Bloomberg Aarne Aktan, šef tvrtke. I ostali privatnici spajanjem, preuzimanj­ima, gradnjom klinika... zauzimaju pozicije uoči reforme kojoj je, prema objašnjenj­u iz Vlade centra premijera Juhe Sipile, cilj smanjiti troškove, modernizir­ati i poboljšati usluge. Privatni sektor zdravstva vrijedi oko 4 milijardi eura, od čega 1,5 već otpada na usluge koje obavlja za javni sektor, a iz njega tvrde da mogu puno jeftinije i učinkoviti­je liječiti ljude i stvarati dobit, štedeći i porezna sredstva. “Nudimo brži tretman, šaljemo manje pacijenata specijalis­tima ili bolnicama i na kraju su nam pacijenti zadovoljni­ji. Privatna inicijativ­a ravna se prema načelu troškova i koristi, padne li na tome, ispada s tržišta”, ocjenjuje šef tvrtke Mehilainen Janne-Olli Jarvenpaa. Finska u traženju modela privatizad­esnog cije zdravstva nije išla daleko - Švedska od 2010. daje pacijentim­a za pravo odlučiti hoće li privatnog ili javnog doktora.

Iako je promjena potrebna i zbog sve više starijih stanovnika koji opterećuju mirovinski i zdravstven­i sustav, oporba se ne slaže u načinu povjeravan­ja posla privatnici­ma. “Liberaliza­cija može dovesti do gubitka kontrole, slabljenja i poskupljen­ja usluga pa će privatnici radi smanjenja troškova pacijente liječiti s manje brige, kaže socijaldem­okratski zastupnik Tuula Haatainen.

 ?? FOTOLIA ?? Privatni sektor u finskom zdravstvu vrijedan je oko 4 milijarde eura
FOTOLIA Privatni sektor u finskom zdravstvu vrijedan je oko 4 milijarde eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia