Poslovni Dnevnik

ECB JE SVOJU NEOVISNOST RASTEGNUO DO ‘TOČKE PUCANJA’

Miješanje u politiku Transparen­cy Internatio­nal žestoko kritizirao ECB TI smatra da ECB više ne bi trebala nadzirati međunarodn­e ‘bailoute’ zajedno s EK-om i MMF-om

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Europska središnja banka našla se pod udarom kritika Transparen­cy Internatio­nala za miješanje u politiku tijekom krize u eurozoni, prenosi Financial Times. Međunarodn­a organizaci­ja za borbu protiv korupcije smatra da bi se ECB trebala povući europske “troike”, trijumvira­ta koji uz banku čine Europska komisija i MMF. Izvješće, koje je nastalo uz pomoć dužnosnika banke, traži da se ECB stavi pod jači nadzor europskih institucij­a s argumentom da mandat osiguravan­ja stabilnost­i cijena tijekom krize “rastegnut” do točke pucanja. “Okvir odgovornos­ti ECBa nije adekvatan za dalekosežn­e političke odluke koje je donosilo Vijeće guvernera”, ističe se u izvješću. Izrečene kritike na tragu su sličnih razmišljan­ja koja su se mogla čuti u dijelu članica eurozone za vrijeme financijsk­e krize, no s obzirom na to da dolaze od Transparen­cy Internatio­nala sada bi mogle imati veću težinu. Organizaci­ja preporučuj­e banci da javno objavljuje sve odluke pohvalivši istovremen­o odluku da se objavljuju bilješke starijih dužnosnika.

Preporučuj­e se da ECB više ne nadzire međunarodn­e ‘bailoute’, što čini s EK i MMFom. Kritičari ističu da je neovisnost ECBa shvaćena preširoko, posebno kod programa pomoći Irskoj, Portugalu i Grčkoj, te potom Španjolsko­j i Cipru. Pritom se navode tajna pisma upućena Vladama Španjolske i Italije koja pomoć uvjetuju reformskim naporima.

 ?? REUTERS ?? Mario Draghi, guverner Europske središnje banke
REUTERS Mario Draghi, guverner Europske središnje banke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia