Poslovni Dnevnik

Steven Mnuchin ima mučan zadatak upoznavanj­a Trumpa sa stvarnošću

Tečaj Tajnik američke državne riznice Mnuchin dosad je izbjegao ispuniti jedno od Trumpovih iracionaln­ih obećanja: etiketirat­i Kinu kao valutnog manipulato­ra na dan svog stupanja na dužnost, a to ne bi trebao uraditi niti u travnju, prilikom podnošenja dv

- JEFFREY FRANKEL* redakcija@poslovni.hr

Tajnik američke državne riznice Steven Mnuchin suočen je s pritiskom sa svih strana. Na domaćem terenu nalazi se u zamci između obećanja koja je dao (poput “Mnuchinove odredbe” da se porezi usmjereni na bogate građane neće rezati), djelovanja predsjedni­ka Donalda Trumpa (čiji porezni program uključuje porezne rezove usmjerene na bogate građane) te jednostavn­e računice (uslijed koje je nemoguće ispuniti kontradikt­orna obećanja administra­cije). Međutim, čak i na međunarodn­oj pozornici vjerojatno je da će se Mnuchin suočiti s poteškoćam­a.

Naposljetk­u, Trumpova administra­cija jasno je izjavila da nema namjeru ispuniti globalne obveze globalnog vodstva koje su Mnuchinovi prethodnic­i previdjeli. Obzirom na Trumpovo uvjerenje da su međunarodn­i pregovori samo forum za postavljan­je unilateral­nih zahtjeva, kako bi Mnuchin – kojemu, poput njegovog šefa, nedostaje iskustvo u vladi – mogao uvjeriti osta- zemlje da je poštivanje zajednički­h pravila i standarda, poput otvorenog trgovanja u svačijem interesu?

Kao što je viši dužnosnik američke državne riznice nedavno izjavio, Mnuchin će “se dobrano potruditi” osigurati da skupina G20 odigra “ulogu koja će pomoći u promicanju interesa SADa.”

Analiza tečajne politike

Srećom, Mnuchin dosad je izbjegao ispuniti jedno od Trumpovih iracionaln­ih obećanja: etiketirat­i Kinu kao valutnog manipulato­ra na dan svog stupanja na dužnost. Sljedeća prilika za poduzimanj­e tog koraka dolazi u travnju, prilikom podnošenja dvogodišnj­eg izvještaja riznice Kongresu. Mnuchin bi tu priliku trebao propustiti. Mnuchin je zatražio od MMFa “iskrenu i otvorenu analizu” tečajne politike zemalja članica, kako bi se utvrdilo zadržava li Kina namjerno svoju valutu podcijenje­nom. To je dobra stvar; takav nadzor jest odgovornos­t MMFa. No, nadamo se da će Mnuchin priznati odgovor kakav god on bio.

Kina ne može više konkurirat­i kao valutni manipulato­r ako uzmemo u obzir sva tri međunarodn­o prihvaćena kriterija, a to su: devizni tečaj, trgovinska bilanca i devizne pričuve. Juan je bio podcijenje­n 2004. godine. No aprecirao je za 37% tijekom sljedećeg desetljeća. Nakon što je kineski trgovinski suficit dosegao vrhunac na 9% od BDPa 2007. godine, prilagodio se padu konkurentn­osti cijena: nakon 2010. svake se godine nalazi ispod polovice te razine.

Godine 2014. s usporavanj­em kineskog gospodarst­va u usporedbi sa SADom, protok kapitala je promijenio smjer, što je dovelo do deficita tekućeg računa platne bilance Kine. Pričuve su dosegle vruhunac u srpnju te godine, te se od tada nalaze u kontinuira­nom padu.

Promjene u Kini

Daleko od toga da devalvira juan, Narodna banka Kine potrošila je trilijun dolara vlastitih pričuva tijekom posljednje tri godine kako bi ga pokušala podržati. Kompetentn­a kineska tijela dodatno su pojačala takva nastojanja kroz povećanje kontrole nad odljevom kapitala. Zahvaljuju­ći tim mjerama, juan ostaje jedna od aprecirani­jih valuta na svijetu.

Niti jedna od ovih informacij­a nije nova. Istina da je većini američkih komentator­a i političara trebalo vremena da uoče promjene na kineskom deviznom tržištu. No, tri godine nakon njihovog početka, većina promatrača je to uvidjela. Sad to netko treba objasniti Trumpu.

Taj netko trebao bi biti Mnuchin – to bi bilo idealno, prethodno Trumpovom sastanku s kineskim predsjedni­kom Xi Jinpingom koji se treba održati od 6. do 7. travnja. Trump je već izgubio ugled u Kini, protuslove­ći politici “jedne Kine”, na uvredljiv način koji je postao njegovim zaštitnim znakom, da bi potom opet krotko okrenuo ploču tijekom telefonsko­g poziva predsjedni­ku Xi Jipingu 9. veljače.

No, Kina nije jedini navodni valutni manipulato­r na radaru Trumpove administra­cije. Peter Navarro, direktor Trumpovog novog Nacionalno­g trgovinsko­g savjeta, optužio je Njemačku za iskorištav­anje vlastitih trgovinski­h partnera, putem “implicitne njemačke marke” koja je “debelo podcijenje­na.” To je jedinstven­o budalasta optužba.

Doista, njemački trgovinski suficit iznosi 8% BDPa, dok se njen suficit po tekućem računu platne bilance nalazi blizu 9% BDPa, što je pretjerano. No, Njemačka nema svoju vlastitu valutu još od 1999. godine. Bilo kakvu intervenci­ju na tržištu valuta provela bi Europska središnja banka, a ne Bundesbank. Također, doista, ECB nije intervenir­ao na deviznom tržištu već dugi niz godina. Naravno, središnja banka može poduzeti korake za izravnu devalvacij­u vlastite valute, povećanjem ponude novca. No, središnje banke u potpunosti su ovlaštene za korištenje monetarne politike kao reakciju na domaće gospodarsk­e prilike i mogao bi biti potreban netko tko može čitati misli da bi se saznalo je li monetarni stimulus usmjeren prvenstven­o na devalvacij­u valute. Nadalje, uspješan monetarni stimulus povisio bi prihode kroz domaće kanale, što bi potaknulo uvoz, stoga bi neto učinak na trgovinsku bilancu mogao ići u bilo kojem smjeru.

Prijetnje partnerima

Obzirom na sve ovo, (zakašnjela) reakcija ECBa na globalnu recesiju 2008./2009. u vidu snižavanja kamatnih stopa i poduzimanj­a kvantitati­vnog popuštanja bila je u potpunosti opravdana, bez obzira na činjenicu da su ta nastojanja doprinijel­a deprecijac­iji eura. U ovom slučaju nikakvo čitanje misli nije neophodno za određivanj­e namjera: Njemačka se suprotstav­ila monetarnom stimulusu ECBa.

Ako se Trump pita zašto tolike valute slabe u odnole su na dolar, možda bi trebao razmisliti o vlastitom djelovanju tijekom posljednji­h pet mjeseci. Prijetio je uvođenjem poreza Meksiku, Kini i ostalim trgovinski­m partnerima. Govorio je o prilagodbi poreza nakon prelaska granice. Također, obećao je porezne rezove koji bi mogli nagoviješt­ati brzu akumulacij­u nacionalno­g duga, povisiti kamatne stope te stoga i vrijednost dolara.

Čini se da su “alternativ­ne činjenice” dobro poslužile Trumpu tijekom njegove kampanje. Međutim, na sastanku skupine G7 na Siciliji u svibnju te na sastanku skupine G20 u Hamburgu u srpnju, one će i njega i SAD samo uplesti u nevolje. Mnuchin ima mučan zadatak upoznavanj­a Trumpa sa stvarnošću.

AKO SE TRUMP

PITA ZAŠTO TOLIKE VALUTE SLABE U ODNOSU NA DOLAR, TREBAO BI RAZMISLITI O VLASTITOM DJELOVANJU ČINI SE DA SU ‘ALTERNATIV­NE ČINJENICE’ DOBRO POSLUŽILE TRUMPU TIJEKOM NJEGOVE KAMPANJE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia