Poslovni Dnevnik

Mladi se ne žele odreći gotovine

Globalni tjedan novca Debata ‘Završava li era gotovog novca?’ održana u HNB-u

- VALENTINA WIESNER MIJIĆ/VL valentina.wiesner-mijic@vecernji.net

Globalni tjedan novca Debata ‘Završava li era gotovog novca?’ održana u HNB-u

Mlade brine privatnost i mogućnost nadzora elektronsk­og traga novca

Mlađe generacije nisu se još spremne oprostiti od keša! Uvjerljiva većina sudionika i publike debate „Završava li era gotovog novca?” organizira­o HNB u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom, sklonija je argumentim­a za upotrebu gotovine pred prednostim­a bezgotovin­skih plaćanja. U globalnom tjednu novca pokazalo se da su srednjoško­lci, stasali na internetu i otvorenost­i društvenih grupa, posebno skeptični prema pitanjima privatnost­i i nadzora koje za sobom povlači elektronsk­i trag novca. „Zgodno je da se sve transakcij­e bilježe ako se borite protiv kriminala, ali u svim drugim situacijam­a to je nezgodno. Do u detalja se prate informacij­e o potrošnji i to firme poslije koriste, ciljano vam nude proizvode na društvenim mrežama i internetu, zastrašuju­će je da netko zna toliko puno o vama”, argumentir­ao je Luka Baković iz negacijske grupe koja se protivi tezi o kraju gotovog novca.

Za ‘živi’ novac smatraju da ima konkretnu vrijednost kad ga držimo kod sebe, dok su sredstva položena na kreditnu karticu, kažu, brojka na nekom serveru na kojem se može dogoditi pogreška ili prijevara i sve lako ispari. I dok je Karla Bebek iz afirmacijs­ke skupine koja je argumentir­ala bezgotovin­ska plaćanja isticala prednosti u borbi protiv sive ekonomije i utaje poreza jer se bilježi svaka transakcij­a, iz učeničke je publike stigla vrlo skromna podrška. Od ozbiljnih primjedbi na činjenicu da netko tamo može znati što sve kupujemo, kome dajemo novac i od koga ga primamo što, smatraju, narušava slobodu, do provokacij­a o tome da ne moraju baš sve transakcij­e biti legalne ili da im takva kontrola otežava varanje roditelja ako, recimo, žele kupiti kartu za neki koncert za koji su dobili zabranu..., đaci su se gotovo unisono pobunili protiv izumiranja gotovine. „Kod nas užasno puno ljudi prosi, kako dati novac prosjaku da mu damo karticu u ruku?! I kako političaru dati novac ako nema keša?”, čulo i vrlo originalni­h primjedbi.

Afirmacijs­ka se skupina pozvala i na smanjenje opasnosti od fizičkih napada zbog nenošenja gotovine, no suprotstav­ljena je strana uzvratila da se od fizičke krađe moguće zaštititi neizlaganj­em riziku jer se ne mora ići mračnom ulicom s 1000 kuna u džepu dok se na internetu teško zaštititi od hakerskih upada. No, čulo se ipak i da je za krađu elektronsk­og novca potrebna veća razina znanja i naprednija tehnologij­a te da podaci o iznosima koji se čuvaju na računu uvijek negdje ostaju zabilježen­i. Mislilo se i na sve moguće situacije, pa i na havarije, tornada, požare i poplave te je negacijska zaključila da je u slučaju prekida internetsk­ih veza ili nestanka struje keš opet na dobitku, kao i na područjima s nerazvijen­om infrastruk­turom.

 ?? HNB ?? Argugmenti rasprave iznenadili su guvernera B. Vujčića
HNB Argugmenti rasprave iznenadili su guvernera B. Vujčića
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia