Poslovni Dnevnik

U suđenju godine Libijci tuže SocGen za davanje mita

Burze

- TOMISLAV PILI

Prevareni Libijski državni investicij­ski fond opet traži zadovoljšt­inu na sudu

Fond tvrdi da je prijatelj Gadafijeva sina dobio mito da bi se kupile vrijednosn­ice vrijedne 2,1 milijardu dolara

Nakon što je spor s američkom bankom Goldman Sachs završio odbacivanj­em tužbe, libijski državni investicij­ski fond (LIA) nada se boljoj sreći u parnici s francuskom bankom Société Générale (SocGen) koju tuži zbog davanja mita. Parnica teška čak 1,5 milijardi dolara na londonskom sudu započinje danas nakon što je bila odgođena i trebala započeti jučer.

Međutim, za razliku od parnice sa Goldman Sachsom, najdramati­čnije suđenje ove godine kako ga opisuje Bloomberg bit će uglavnom skriveno od javno- sti. Naime, tri direktora SocGena svjedočit će bez prisustva javnosti, a čak 50 svjedoka iz Libije dobilo je zaštićeni identitet. Dok se u Goldmanovo­m slučaju tužba fokusirala na nagovaranj­e libijskih ulagača na kupnju financijsk­ih izvedenica koje nisu najbolje razumjeli, u francuskom slučaju riječ je o podmićivan­ju.

Investicij­ski fond koji je osnovao bivši vladar Libije, pukovnik Moamer Gadafi, tvrdi u tužbi da je SocGen platio 58 milijuna dolara tamošnjem biznismenu Walidu Al-Giahmiju, inače prijatelju Gadafijeva sina Saifa Al-Islamija. Isplate su išle preko AlGiahmije­ve panamske tvrtke Leinada, a novac je dobilo 50 ljudi koje je AlGiahmi pristao otkriti. Novac je uplaćen kako bi LIA ušla u pet transakcij­a s vrijednosn­im papirima vrijednih 2,1 milijardu dolara učinjenih između 2007. i 2009. godine.

Glasnogovo­rnici SocGena i LIAe odbili su za medije komentirat­i tužbu. Za komentar nije bila raspoložen­a ni Kathryn Garbett, odvjetnica Walida AlGiahmija, piše Bloomberg. Podsjetimo, LIA je fond vrijedan 60 milijardi dolara u koji se u Gadafijevo vrijeme slijevao novac od izvoza nafte. Fond pokušava vratiti nekoliko milijardi dolara koje je izgubio tijekom financijsk­e krize prije 10 godina. Obje frakcije u Libiji svojataju LIAu.

 ?? REUTERS ?? Spor s bankom vrijedan je 1,5 milijardi dolara
REUTERS Spor s bankom vrijedan je 1,5 milijardi dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia