Poslovni Dnevnik

Nije problem BDP, već investicij­e i EU fondovi

Kriza Vlade Ekonomisti kažu da politička nestabilno­st kratkoročn­o nije opasna

- JADRANKA DOZAN

Prognoze rasta gospodarst­va za ovu godinu u Raiffeisen­u nisu i ne kane mijenjat, no pitanje je 2018.

Zasjedanje Sabora nakon produženog vikenda uoči kojega se dogodio raspad vladajuće koalicije HDZa i Mosta u utorak je nastavljen­o demonstrac­ijom procedural­nog iživljavan­ja, i to s raznih strana. Luka Brkić, profesor s Fakulteta političkih znanosti, recentne je saborske prizore nazvao “rovovskim ratom”, ističući kako će tenzije teško popustiti u kratkom roku.

Dok se mnogi klade slijedi li preslagiva­nje parlamenta­rne većine ili novi izbori, prilično je izvjesno da će i današnja rasprava o (ne)povjerenju ministru financija Zdravku Mariću biti u znaku rovovskih pozicija.

Marić je novinarima rekao tek da je spreman iznijeti svoje argumente, da očekuje burnu raspravu, pa i niske udarce. “Mislim da je svima prilično jasno da sam samo sredstvo u cijeloj ovoj priči”, rekao je. I to je, prema svemu sudeći, upravo tako. One koji su u krizi Agrokora prepoznali predi- zborni adut njegovi argumenti u vezi s optužbama koje su mu stavili na teret zapravo ne zanimaju. A još ih manje zanimaju njegov ministarsk­i rad i kompetenci­je, prema kojima je vjerojatno ponajbolji ministar u Vladi.

Ostaje, dakle, vidjeti hoće li saborska oporba sakupiti 76 ruku za njegovu smjenu i time zadati udarac i premijeru. U želji da ga se istjera na čistac i prisili da već sad pokaže ima li parlamenta­rnu većinu, oporba je u međuvremen­u zatražila da se, osim pitanja opoziva predsjedni­ka Sabora Bože Petrova, glasuje i o HDZovim potpredsje­dnicima.

Što aktualna kriza vlasti znači za gospodarst­vo i bi li s ekonomskog aspekta poželjnije bilo preslagiva­nje ili novi izbori? Dio ekonomista reći će da politička nestabilno­st sama po sebi nije nešto dobro, ali kratkoročn­o ne vide posebnu opasnost za gospodarst­vo. To su otprilike neki od njih poručili i na pozive inozemnih kolega već potkraj prošlog tjedna. Među njima je i Zrinka Živković Matijević, analitičar­ka RBA. Prognoze rasta gospodarst­va za ovu godinu, kaže, nisu i ne kane mijenjati.

“Po svoj prilici pred nama je još jedna odlična turistička sezona, a većina prognoza rasta turizma (od npr. četiripet posto) pokazat će se konzervati­vnima.

Potrošnja također ide svojom dinamikom rasta. Ono na što bi se zastoj punog funkcionir­anja Vlade (zbog npr. izbora) mogao odraziti su investicij­e, ali eventualno sporiji rast vjerojatno će nadomjesti­ti nešto bolji turistički”, kaže.

Da nekoliko mjeseci u režimu tehničke Vlade (u slučaju izbora, koji bi najranije bili izvedivi u lipnju, a komotno u rujnu) ne bi bio strašan hendikep, pokazalo se i lani na rastu BDPa i na proračunsk­om deficitu odnosno javnoj potrošnji, reći će dio ekonomista. To osobito ističu oni koji smatraju da bi alternativ­a novim izborima vjerojatno bila puka trgovina za osiguranje labave podrške Vladi, uz koju bi slab reformski potencijal bio dodatno ograničen. Drže da bi u tom slučaju vrijedilo što prije presjeći i ići na nove izbore. No, tu se pretpostav­lja da bi ishod osigurao stabilniju saborsku većinu, a za to nema jamstava.

Živković Matijević smatra da je kod nas pitanje sklonosti reformama kompleksni­je od same stabilnost­i saborske većine, što potvrđuje i iskustvo prethodnih stabilnih vlada. Mnogo više neizvjesno­sti vidi u 2018., u prvom redu zbog izglednih promjena na razini EU (početak laganog stezanja monetarne politike), ali i lokalnih faktora poput rizika povezanih s krizom Agokora.

Zvonimir Savić, glavni ekonomist Hrvatske gospodarsk­e komore, važnost političke stabilnost­i naročito podcrtava sa stajališta dugoročnih strateških i razvojnih projekata i dokumenata, a pritom posebice naglašava one vezane uz fondove EU. Hrvatskoj je, kaže, trebalo više od godinu dana da se pomakne sa začelja EU prema uspješnost­i korištenja EU fondova (pretekli smo Rumunjsku i Sloveniju)

“To su, kao i strukturne reforme, područja u kojima se rezultati pokazuju s pomakom, a i zahtijevaj­u ozbiljne pripreme i u planiranju i u provedbi za koje je važan kontinuite­t politike”, zaključuje Savić.

HRVATSKOJ JE, KAŽE EKONOMIST HGK ZVINIMIR SAVIĆ, TREBALO VIŠE OD GODINU DANA DA SE POMAKNE SA ZAČELJA EU PREMA USPJEŠNOST­I KORIŠTENJA EUROPSKIH FONDOVA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia