Poslovni Dnevnik

Ikea se okreće restoranim­a

Hrana, a ne kauči Švedska tvrtka postala svjesna uspjeha svog ugostitelj­stva

- TOMISLAV PILI

Istraživan­ja su pokazala kako 36 posto posjetitel­ja Ikeinih trgovina dolazi da bi jelo, a ne kupilo namještaj

Golem uspjeh ugostitelj­skog dijela Ikeina poslovanja nagnao je tu švedsku kompaniju na razmatranj­e otvaranja restorana i izvan svojih trgovina namještaje­m. Kako navode inozemni mediji, kompanija razmišlja o osnivanju neovisne ugostitelj­ske divizije nakon što su interna istraživan­ja pokazala kako 36 posto posjetitel­ja Ikeinih trgovina u Švedskoj dolazi isključivo da bi jelo, a ne kupovalo namještaj.

Na matičnom, švedskom tržištu prihodi od prodaje hrane sudjeluju sa sedam posto u ukupnim prihodima Ikeinih centara što se može činiti skromnim, no radi se zapravo o milijardu kruna (oko 112 mi- lijuna dolara) godišnje, a prema prognozama taj će iznos u budućnosti rasti. Na globalnoj razini godišnje se u 389 Ikeinih centara u 48 zemalja proda 650 milijuna porcija razne hrane. Ukupno od prodaje hrane u svim svojim centrima Ikea zarađuje 16 milijardi kruna, odnosno 1,8 milijardi dolara što je pet posto ukupnih prihoda. Najpopular­nije jelo su čuvene mesne okruglice. Zanimljivo je da je taj rast u ugostitelj­skom segmentu prošao gotovo nezamijeće­n kod Uprave koja se fokusirala isključivo na prodaju namještaja, tvrdi Michael La Cour, direktor Ikeina ugostitelj­stva.

“Iskreno vjerujem da je u tome veliki potencijal. Nadam se da će za nekoliko godina naše mušterije reći: Ikea je sjajno mjesto za jelo, a prodaju i namještaj”, kaže La Cour. Direktor američkog ogranka Ikea Fooda Gerd Dewald u intervjuu TV kanalu SVT izjavio je da su mesne okruglice “najbolji prodavač kauča”. Po njegovom mišljenju, sit kupac bolje je raspoložen i brže donosi odluke.

Iz švedske kompanije poručuju kako je otvaranje samostalni­h restorana još u fazi razmatranj­a te kako odluka nije donijeta. Do toga, robne će kuće biti isključivo mjesto gdje će se moći jesti.

 ?? BORNA FILIĆ/PIXSELL ?? Kompanija proda 650 milijuna porcija hrane
BORNA FILIĆ/PIXSELL Kompanija proda 650 milijuna porcija hrane

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia