Poslovni Dnevnik

I opozicija priznala da je Marić sporedan

Sudbina Vlade Današnje glasovanje o ministru financija pokazat će se tko drži većinu u Saboru

- JADRANKA DOZAN SUZANA VAROŠANEC

Oporba s ‘mostovcima’ već danas mora pokazati ima li 76 ruku za smjenu ministra koji odbacuje sve optužbe

Što u domaćim, što u engleskim inačicama jučer se u Saboru između predsjedni­ka Vlade Andreja Plenkovića i oporbenih zastupnika više puta čulo pozivanje na dokazivanj­e (ne)imanja većine glasova, s jedne strane za opoziv ministra financija Zdravka Marića, s druge za podršku Vladi. Pokažite brojke! Ne, you show me the numbers, pozivali su jedni druge u raspravi o povjerenju ministru Mariću.

Opozicija s ‘mostovcima’ već danas mora pokazati ima li 76 ruku za smjenu. A kad će se prebrojava­ti ostale ruke (počevši od onih za opoziv Bože Petrova, moguće i potpredsje­dnika Sabora, a potom za novog šefa parlamensv­ijet ta) neizvjesno je jer su na djelu procedural­ne igre bez granica. Može li Petrov izvesti trik i odgoditi smjenu do poslije lokalnih izbora. Ili, bi li Plenković i na ovotjednoj sjednici Vlade mogao pripremiti novo iznenađenj­e? Primjerice, da umjesto kemijanja s preslagiva­njem saborske većine objavi poziv za raspisivan­je novih izbora?

Kako bilo, tijek rasprave o ministru Mariću potvrdio je da u toj inicijativ­i pet opozicijsk­ih stranaka predvođeni­h SDPom, za koju je nakon prošlotjed­ne smjene njegovih ministara u Vladi gotovo i žešće zagrizao Most, malo koga zanimaju argumenti. Lokalni su izbori preblizu.

Dok se premijer braneći ministra pozivao na meritum priče i činjenice vezane uz pojedine točke ‘oporbene optužnice’ protiv Marića, čelnik SDPa Davor Bernardić na početku rasprave meritumom se malo bavio, a u jednom je trenutku i rekao kako je “ministar financija ovdje danas manje važan”.

MINISTAR FINANCIJA OVDJE JE DANAS MANJE VAŽAN, IZJAVIO JE ŠEF SDP-A DAVOR BERNARDIĆ

Tako je manje važno bilo i to što su se točke koje mu se stavljaju na teret mahom pokazale slabim oružjem. Primjerice, ispalo je da je zakon o faktoringu (iz kolovoza 2014.) najprije automatizm­om prolongira­n 12 mjeseci, da bi ga potom SDPova Vlada dodatno odgodila do kraja lanjskog ožujka (jer su se samo tri od 13 uspjela prilagodit­i), a kad je tada izglasan još jedan prolongat dijela odredaba u Saboru su za to glasovala 94 zastupnika, njih sedam bilo je suzdržano, a protiv nije bio – nitko.

Zdravko Marić argumente iz zahtjeva SDPa za njegovom smjenom nazvao je “neutemelje­nim i promašenim”. Posebno odbacuje, kaže, da je bilo kojim svojim postupkom u obnašanju javnog posla pogodovao ili stavljao privatan interes ispred javnog.

Ne dirajte obitelj

“Što se tiče navodnog sukoba interesa, to što sam radio u Agrokoru četiri godine ne znači diskvalifi­kaciju za obavljanje dužnosti ministra financija. Dapače, radom u privatnom sektoru stekao sam dodatno radno iskustvo”, rekao je Marić dodajući kako ga nakon imenovanja na dužnost ministra financija s Agrokorom veže jedino briga za stabilnost gospodarsk­og i financijsk­og sustava Hrvatske. Nije, tvrdi, dioničar u bilo kojem društvu Agrokora i nema ugovor o povratku u Agrokor po završetku dužnosničk­og mandata.

“Ispod svake razine dostojanst­va su insinuacij­e koje se stavljaju na teret mojoj obitelji, jer nitko iz moje obitelji nije zaposlen u sustavu Agrokora i nemam privatnog interesa”, ustvrdio je Marić te dodao da je ponosan na sve što je radio od studentski­h dana do ministra financija. Kako će se to očitovati danas u glasovanju, ostaje vidjeti.

Politička nestabilno­st očito će obilježiti i ovo proljeće, ako ne i ljeto. To, međutim, ne mora nužno biti problem. Velimir Šonje iz tvrtke Arhivanali­tika ne misli da je kratkoročn­o politička nestabilno­st loša.

“Naprotiv, ona može dovesti do boljih rješenja”, kazao je. Smatra da kratkoročn­o, do jeseni, politika što se tiče poduzetniš­tva i tržišta neće imati bitni utjecaj ni na kakva kretanja.

“Možda je i bolje da se dio poduzetnik­a, koji uvijek jednim okom gledaju na državu, shvati da u toj državi nema konzistent­ne politike i da se okrenu sami ma sebi, kupcima, tržištima, inovacijam­a i novim proizvodim­a i sami krenu dalje”, kaže Šonje.

Davor Majetić iz HUPa ipak bi radije stabilnost.

“Politička nestabilno­st apsolutno je jedan od važnijih faktora našeg sporijeg rasta, a dugoročno je važno imati stabilnu regulativu, rekao je u izjavi nakon predstavlj­anja rezultata istraživan­ja GEMa za Hrvatsku, odgovaraju­ći na pitanje kako politička nestanasta­vak bilnost utječe na poslovanja poduzetnik­a.

“Ako mijenjate vlade svakih šest mjeseci, nemate jasnu viziju što će biti sutra i to zaustavlja, ne toliko domaće poslodavce koji su naviknuti raditi u takvom okruženju, nego strane investitor­e i poslovne partnere”, napomenuo je.

“Ne možete graditi neku budućnost kad ne znate što će biti sutra. Naravno da nam je politička stabilnost najvažnija, što je prepoznao i premijer. Ako gledamo kakvo je stanje u Vladi bilo nakon izjava iz Mosta i HDZa, pitanje je koliko je Vlada stvarno bila politički stabilna, a nestabilna Vlada u kojoj postoje svađe između dva glavna partnera nije sigurno sposobna provoditi reforme koje su nam potrebne”, smatra on.

Ne pušu u isto jedro

Kaže kako je poslodavci­ma potrebna jedinstven­a Vlada, politički jaka i odlučna, gdje svi ministri “pušu u isto jedro”.

I direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović izrazio je u srijedu nadu da će Hrvatska imati stabilnu vladu koja će željeti provesti reforme, napomenuvš­i da se na nju nažalost čeka već neko dulje vrijeme.

Populizam na djelu jučer u Saboru svom snagom nekonstruk­tivne rasprave o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću sručio se kao ‘tsunami’ ne samo na ministra, nego i na ulagače upozoravaj­u naši sugovornic­i iz investicij­ske zajednice. Kažu da su se duboko zamislili nad sobom, odnosno pitaju se što tek čeka ulagače kad se nad Marićem u javnom prijenosu nacijom provodi, kako kažu, populistič­ki mobing.

POLITIČKA NESTABILNO­ST APSOLUTNO JE JEDAN OD VAŽNIJIH FAKTORA NAŠEG

SPORIJEG RASTA, A DUGOROČNO JE VAŽNO IMATI STABILNU REGULATIVU Davor Majetić, glavni direktor HUP-a I BOLJE JE DA SE DIO PODUZETNIK­A, KOJI UVIJEK JEDNIM OKOM GLEDAJU NA DRŽAVU, SHVATI DA NEMA KONZISTENT­NE POLITIKE I DA SE OKRENU SAMI SEBI, KAŽE ŠONJE NADAM SE DA ĆE HRVATSKA IMATI STABILNU VLADU KOJA ĆE ŽELJETI PROVESTI REFORME, NA KAKVE NAŽALOST ČEKAMO VEĆ NEKO DULJE VRIJEME Zdenko Adrović, predsjedni­k HUB-a NISAM DIONIČAR U BILO KOJEM DRUŠTVU AGROKORA I NEMAM UGOVOR O POVRATKU U AGROKOR Zdravko Marić

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Zdravko Marić i Andrej Plenković
PATRIK MACEK/PIXSELL Zdravko Marić i Andrej Plenković
 ?? DAVOR VIŠNJIĆ, ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL ?? Čelnici Hrvatske udruge poslodavac­a i Hrvatske udruge banaka
DAVOR VIŠNJIĆ, ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL Čelnici Hrvatske udruge poslodavac­a i Hrvatske udruge banaka
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia