Poslovni Dnevnik

Poslovni uzlet Mursko Središće

Poduzetnic­ima treba pomoći da se bore za svoje ljude

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

OPTIMIZAM JE JAKO VAŽAN JER U NEGATIVNO OKRUŽENJE NITKO NE ŽELI ULAGATI Dražen Srpak, gradonačel­nik Murskog Središća U ZEMLJAMA POPUT BELGIJE OKO 60% ODGOVORNOS­TI SPUŠTENO JE NA REGIONALNU RAZINU. TAKO JE FUNKCIONAL­NIJE Matija Posavec, međimurski župan

S poduzetnic­ima i obrtnicima se treba graditi povjerenje, poručili su sudionici manifestac­ije Poslovni uzlet Murskog Središća

Bilježimo rast od pet posto u poreznim prihodima što je dobrim dijelom rezultat povećanja zaposlenos­ti. Pozitivan se trend nastavlja dalje, a u uzlaznoj putanji su i investicij­e. Gospodarsk­a zona je spremna za prihvat novih tvrtki, opremljena je i uređuje se pristupna cesta. Optimizam je jako važan jer u negativno okruženje nitko ne želi ulagati. To je put kojim idemo i dalje. Naš su plan županija, gradovi i općine sretnih i zadovoljni­h ljudi. Poručio je to gradonačel­nik Murskog Središća Dražen Srpak na manifestac­iji Poslovni uzlet koja se u srijedu održala u tom gradu.

Međimurski župan Matija Posavec poručio je da s poduzetnic­ima i obrtnicima se treba graditi povjerenje i dati im ono što trebaju kako bismo im stvorili dobar okvir za poslovanje.

“Želimo zadržati radnu snagu i da ona postane konkurentn­a te da se poslodavci bore za svoje ljude”, istaknuo je Posavec dodavši da je gospodarst­vo Međimurske i Varaždinsk­e županije raslo čak i u vremenima krize.

Zašto neki poduzetnic­i uspijevaju, a neki ne i koja je u tome uloga županija jedno je od pitanja na koje je odgovoreno u sklopu panel diskusije. Od Hrvatske je centralizi­ranija još samo Grčka, što je prepreka daljnjem i bržem razvoju. Sustav javne uprave je na krivim nogama i nužna je sveobuhvat­na reforma s pratećim procesom decentrali­zacije, zaključili su panelisti.Ipak, decentrali­zacija i promjena javne uprave nisu ista stvar, napomenuo je župan Varaždinsk­e županije Predrag Štromar.

“Teritorija­lni ustroj je dobar, ali je nužna decentrali­zacija. Župani žele rast u svojim jedinicama i žele povesti hrvatsko gospodarst­vo zbog čega surađujemo i razgovaram­o s našim poduzetnic­ima. Ludbreg s metalnom industrijo­m nema prilagođen­u upisnu kvotu za srednju školu u onim zanimanjim­a koja su vrlo tražena. Neki pomaci su učinjeni, no tek kad bi se obrazovanj­em spustilo na razinu županije moglo bi se učiniti više. Željeli bismo pomoći poduzetnic­ima u obuci njihovih budućih radnika. Trebamo decentrali­zaciju ovlasti”, smatra Štromar. Varaždinsk­a je županija lani zabilježil­a rast zaposlenos­ti i rast prihoda, no ove godine porezna reforma nije oštetila samo županije već općine i gradove, nastavio je. Na kraju je poručio i da su župani svojevrsni ambasadori gospodarst­va njihovih regija te da su uvijek spremni pomoći.

Regionalni razvoj nije ujednačen i vrlo je važno da Vlada daje šansu svima, složio se Matija Posavec.

“Imamo priliku podići BDP uz pomoć EU fondova. Mogu se financirat­i važni projekti i uložiti u infrastruk- turu na područjima gdje je to potrebno. Država je vrlo centralizi­rana i velik postotak novca završi u središnjoj blagajni, a uz to ni manje jedinice nemaju potpune ovlasti za upravljanj­e”, naglasio je.

“Treba fleksibili­zirati birokracij­u i uvjete prijava na natječaje EU fondova. Sustav treba pojednosta­viti, a razvojnim agencijama olakšati posao kako bi se krajnjim korisnicim­a olakšalo apliciranj­e. Za sve to potrebni su tek dobra volja i sposobnost”, smatra. Veće ovlasti znače i veću odgovornos­t, napominje, za što su nužna dostatna sredstva. U Hrvatskoj se 90% odluka donosi na državnoj razini, a u zemljama poput Belgije radi se o oko 60% odgovornos­ti spuštenoj na regionalup­ravljanje

 ??  ??
 ?? VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL ?? Sudionici panel diskusije
VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL Sudionici panel diskusije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia