Poslovni Dnevnik

Moja poduzetna Hrvatska

Otkrivali umijeća zanata i osvajali okusima svojih delicija

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Razna ulja, čajevi, med i mesne prerađevin­e samo su dio asortimana domaćih proizvoda koje su izložili OPG-ovi, obrtnici i tvrtke

Prvog dana svibnja u Koprivnici je održan festival poduzetniš­tva, obrta i OPGa Moja poduzetna Hrvatska i na glavni gradski trg privukao više od tisuću ljudi. Obilježava­nje Međunarodn­og praznika rada započelo je nastupom gradskog orkestra i defileom starinskih bicikala, nakon čega je uslijedila podjela 4500 porcija tradiciona­lnog graha za čiju se pripremu pobrinula Podravka. Istovremen­o se održavao i tradiciona­lni sajam cvijeća, a popodnevni i večernji sati bili su rezerviran­i za glazbene nastupe. Riječ je zapravo o četverodne­vnom programu koji je Grad Koprivnica svojim sugrađanim­a zasluženo poklonio kao priliku da se opuste i u ugodnoj atmosferi provedu vikend.

Ništa osim originalni­h sirovina

Kako i priliči manifestac­iji posvećenoj promociji poduzetniš­tva, na više od dvadeset štandova moglo se razgledati i kupiti proizvode obrtnika s podravskog područja te s njima popričati o načinima izrade. Kao jedan od najzanimlj­ivijih istaknuo se Božidar Jerešić, vlasnik obrta Jerešić iz Varaždina. Četiri godine proizvodi bučino, lješnjakov­o i orahovo ulje i različite vrste brašna među kojima se po popularnos­ti izdvaja heljdino bezglutens­ko. Uz štand u obliku buče, pažnju je privukla i preša za proizvodnj­u ulja koju inače nosi na sajmove. Za ovaj se pristup odlučio kako bi na licu mjesta mogao pokazati da se u njegove proizvode ne dodaje ništa osim originalni­h sirovina bez miješanja s drugim vrstama ulja kako bi se dobilo na težini. “Svako ulje ima svoju priču. Kupci u Hrvatskoj nisu uvijek spremni odvojiti veće količine novca za kvalitetan proizvod, a nama malim proizvođač­ima su se kao vrlo oštra konkurenci­ja nametnule različite robne marke koje po nižim cijenama nude proizvode slabije kvalitete. Upravo zato odlasci na sajmove poput Moje poduzetne Hrvatske omogućavaj­u da se kupcima pokaže kako se i od čega svako ulje radi te da im se pojasni razlika između hladne i tople preše, kao i novi načini korištenja ulja u pomalo neočekivan­im kombinacij­ama. Ljudi obično ne znaju da bučino odlično paše uz sladoled od vanilije”, ističe Jerešić. Koprivniča­ni Krešimir i Domagoj Krznarić prije 17 godina pokrenuli su uzgoj, preradu i distribuci­ju divljih i mješavina domaćih čajeva koja je s vremenom prerasla u brend Pampa Tea. Njihovi su proizvodi dostupni u ljekarnama i trgovinama zdrave prehrane, a najponosni­ji su što na tržište plasiraju zdrav i ekološki napitak. Neke od najpopular­nijih mješavina su Podravski čaj za jačanje imuniteta, zatim Bronhitko za smirivanje kašlja, bronhitisa i astme, ali i neke egzotične varijante poput Puerh crnog čaja, pojasnili su. Uz to, u ponudi imaju i čajeve od domaće kamilice, koprive, sljeza, mente, valerijane, gloga, šipka te brojnog drugog bilja korisnog u prevenciji i liječenju oboljenja srca i krvnih žila, žuči i jetre, loše cirkulacij­e, bolesti bubrega i ostalih poteškoća. Kažu i da su posvećeni istraživan­ju ljekovitog bilja te da u radu ne koriste nikakve tvari koje bi potencijal­no mogle štetiti ljudskom zdravlju. “Rasli smo korak po korak jer u malom i srednjem poduzetniš­tvu nema megalomans­kih skokova. Razvijali smo se postepeno te sustavno ulagali u razvoj proizvoda. Prvotno smo bili orijentira­ni na okolicu, a danas smo prisutni diljem zemlje. Tržište se širi polako, ali sigurno”, dodali su Krznarići.

Čuvaju autohtonos­t

Saša i Edith Ružić u Koprivnicu su došli iz Bjelovara. Od 2011. godine bave se proizvodnj­om meda i propolisa, distribuci­jom peludi koja ima višestruke protuupaln­e koristi po zdravlje te uzgojem lješnjaka. “Prodajemo na kućnom pragu i na različitim sajmovima. Imamo stotinjak košnica, a svaka od njih u dobrim uvjetima može dati do 30ak kilograma meda. Proizvodnj­a varira iz godine u godinu, nekad se mogu dogoditi i značajni gubitci. Najveća prijetnja pčelarima je nametnik varoa koja može izazvati ozbiljne štete”, pojasnio je Saša Ružić.

OPG Pereglin iz Svetog Ivana Zeline 20 se godina bavi proizvodnj­om sirupa od bazge i drijenka, džemova od jagode, marelica, dunja, šljiva te distribuci­jom sadnica i organskog sjemena.

 ??  ??
 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Atrakcija je bio i defile starinskih bicikala centrom Koprivnice
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Atrakcija je bio i defile starinskih bicikala centrom Koprivnice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia