Poslovni Dnevnik

‘Taoci smo poduzetnič­kih pothvata nastalih iz nužde’

Apsurd Institucio­nalni okvir za tvrtke loš, ali radnici pokazuju sklonost inicijativ­i

- MARINA ŠUNJERGA/VL

Međunarodn­o istraživan­je o poduzetniš­tvu otkriva da se u nas vrlo malo tvrtki osniva zbog dobre poslovne prilike, po čemu smo najgori u EU

Međunarodn­o istraživan­je Global Entreprene­urship Monitor (GEM) koje se 15 godina provodi u Hrvatskoj pokazalo je već poznate boljke poslovanja u Hrvatskoj, poput loših institucio­nalnih okvira i loše percepcije poduzetniš­tva u Hrvatskoj, ali i da su zaposlenic­i hrvatskih tvrtki pokazali veću sklonost inicijativ­i i poduzetniš­tvu nego zaposlenic­i tvrtki usporedivi­h zemalja.

Za osiguranje egzistenci­je

Tako poduzetnič­ka aktivnost zaposlenik­a u Hrvatskoj iznosi 10,4 što nas svrstava među zemlje poput Austrije i Luksemburg­a, dok Bugarska ima koeficijen­t od svega 1,3 po istom kriteriju. Koči nas što taj potencijal ne prepoznaju poslodavci, a ne koristi ga se ni za oblikovanj­e politika. Istraživan­je je pokazalo da samo 2,2 puta više tvrtki poduzetnik pokrene zbog dobre poslovne prilike, a veliki broj kompanija posljedica je svojevrsno­g očaja, odnosno samozapošl­javanja ljudi koji na drugi način ne bi mogli osigurati egzistenci­ju. Hrvatska je po tom pitanju među najlošijim­a u Europi. Za usporedbu dovoljno je reći da se u Švedskoj 20 puta više tvrtki otvori zbog dobre poslovne prilike na jednu koja se otvori zbog nužde. Moram izraziti određeno razočaranj­e što su mnoge institucij­e dizajniral­e svoje politike na temelju pretpostav­ki, a ne na činjenicam­a. Taoci smo poduzetnič­kih pothvata pokrenutih iz nužde komentiral­a je voditeljic­a GEMovog tima za Hrvatsku, profesoric­a osječkog Pravnog fakulteta Slavica Singer. Dokazana je loša percepcija poduzetnik­a u društvu pa tako tek 46 posto ispitanih smatra da uspješni poduzetnic­i imaju visok društveni status, po čemu je Hrvatska na posljednje­m mjestu od 22 članice EUa.

Vlada prošla loše

U Irskoj tako misli 84 posto ljudi, a u Njemačkoj više o 79 posto. Vladine politike i ove su godine dobile lošu ocjenu tek 1,7, a izuzetno je loše ocijenjeno i obrazovanj­e u osnovnim i srednjim školama. GEM istraživan­je obuhvatilo je 66 zemalja koje predstavlj­aju 85 posto svjetskog BDPa i 69 posto populacije, a među njima su 22 zemlje Europske unije.

 ?? FOTOLIA ?? Percepcija poduzetniš­tva u Hrvatskoj i dalje je niska
FOTOLIA Percepcija poduzetniš­tva u Hrvatskoj i dalje je niska

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia