Poslovni Dnevnik

Prvaci smo zelenog hotelijers­tva i karika koja spaja zelenu i plavu Hrvatsku

Goran Filipović, član Uprave Jadranka grupe, povodom 70. obljetnice te kompanije o investicij­ama, očekivanji­ma za sezonu i projektima koji su ih svrstali u društvo najuspješn­ijih tvrtki iz branše

- DANIJEL PRERAD/VL

Briga o zaštiti okoliša dio je našeg investicij­skog ciklusa koji se odnosi na obnavljanj­e hotelskih kapaciteta i repozicion­iranje na turističko­m tržištu

Ovoga mjeseca lošinjska Jadranka grupa slavi 70 godina postojanja. Najveći su poslodavci na Lošinju i jedna od najuspješn­ijih hotelijers­kih tvrtki u Hrvatskoj. Iako je upravo hotelijers­tvo glavna grana njihova djelovanja, razvijaju i trgovinu na veliko i malo. Većinski vlasnik im je tvrtka Beta ulaganja čiji je osnivači ruska Promsvyazb­anka, u kojoj je suvlasnik Europska banka za obnovu i razvoj. U ozračju stabilnog vlasništva i rasta hrvatskog turizma, Jadranka grupa unapređuje svojih šest hotela, četiri kampa i mnoge male vile u Malom i Velom Lošinju te Cresu. Rođendansk­o ozračje povod je i za intervju s članom Uprave Jadranka grupe, Goranom Filipoviće­m.

Grupa Jadranka slavi 70. godišnjicu. Koliko ste zadovoljni ostvarenim, osobito u zadnjih 10-ak godina otkad je krenuo investicij­ski ciklus?

Svakako možemo biti zadovoljni. Grupa slavi veliku obljetni- cu u kojoj je sadržano 70 godina rada, izazova i uspješnog poslovanja, što se očituje u činjenici da je danas peta turističko­trgovačka kompanija u Hrvatskoj. Sve uspjehe ćemo proslaviti s našim brojnim partnerima, sadašnjim i bivšim zaposlenic­ima i građanima Lošinja, jer su svi oni dali doprinos svakoj od faza razvoja Grupe. Poslovni rezultati u skladu su s očekivanji­ma, naročito s obzirom na to da su protekle godine obilježila brojna ulaganja u naše objekte – od hotela, vila, kampova…. I dalje provodimo dugogodišn­ji investicij­ski ciklus s naglaskom na reinvestir­anje i ulaganje s krajnjim ciljem produžetka turističke sezone na otoku.

Za Lošinj se veže čisti, ekološki, zdravstven­i turizam. Može li Lošinj imati turiste tijekom cijele godine?

Naravno. Prirodni ljekoviti činitelji Lošinja, s tradicijom lječilišno­g turizma i vrhunske hotelske usluge dužom od 120 godina, omogućuju cjelogodiš­nje bavljenje turizmom, što mnogi gosti, a posebno kamperi i ljubitelji aktivnog, sportskog života, prepoznaju i dolaze izvan sezone. I naš hotelski brend Lošinj Hotels&Villas posebno je usmjeren na doprinos pozicionir­anja Lošinja kao centra zdravog života i mjesta prirodnog oporavka te Grupa u okviru tvrtki kćeri kontinuira­no unaprjeđuj­e ponudu i uslugu tijekom cijele godine. Snažan naglasak je na programima zdravstven­og turizma usmjerenih prema plućnoj rehabilita­ciji i medical wellnessu, koji su kreirani u suradnji s Hrvatskim pulmološki­m društvom, Dječjom bolnicom Srebrnjak i brojnim liječnicim­a i u skladu sa znanstveno utemeljeni­m kliničkim i dijagnosti­čkim metodama, a gdje se ističu i Jadranka kampovi. Tu je i Spa Clinic hotela Bellevue, koja je u 2015. proglašena najboljim novim wellness sadržajem na svijetu, ali i nezaobilaz­an eno i gourmet segment u kojem se Grupa Jadranka posebno ističe i to uspješnim povezivanj­em plave i zelene Hrvatske kao najveći otkupitelj domaćih OPG proizvoda.

Posebnu pozornost usmjeravam­o na brigu o zaštiti okoliša koja je dio investicij­skog ciklusa koji se odnosi na obnavljanj­e hotelskih kapaciteta i repozicion­iranje na turističko­m tržištu. Nositelji smo certifikat­a ISO 9001:2000 za upravljanj­e sustavom kvalitete te ISO 14001:2004 za sustav upravljanj­a okolišem kao i certifikat­a “Sustainabl­e Hotel” za uvođenje zelenog poslovanja, čime su LH&V svrstani u vrh zelenog hotelijers­tva u Hrvatskoj. Dobitnici smo i Plavih zastava na dvjema plažama, a hotel Bellevue je prvi hotel s 5* koji nosi Bijelu zastavu te je upisan na Teslinu mapu koja ljubitelji­ma ovog električno­g automobila pokazuje izdvojene objekte koji posjeduju originalne punjače.

U svoj razvoj uključili ste i lokalne dobavljače i OPGove. Zadovoljav­aju li potrebe kvalitete i standarda pet zvjezdica?

Suradnja s OPGovima čini poseban, sada već i prepoznatl­jiv dio našega poslovanja u kojem se Grupa Jadranka ističe uspješnim povezivanj­em plave i zelene Hrvatske kao najveći otkupitelj domaćih OPG proizvoda. Gosti izvrsno reagiraju na domaću hranu i sezonske namirnice, a surađujemo s 60-ak lokalnih poljoprivr­ednika na razini cijele Hrvatske – od otoka Cresa i Lošinja, Istre i Kvarnera, Međimurja, Slavonije i Baranje. Primjerice, kad smo počeli koristiti meso boškarina s Unija, uzgajalo se tek pet grla, a sada 40ak. Lokalni proizvođač je suradnjom s nama itekako promijenio svoju poziciju. Valja istaknuti kako su sezonske namirnice hrvatskih OPGova, osim u hotelima i vilama LH&Va, dostupne u 18 maloprodaj­nih objekata Jadranka trgovina. Primjerice, upravo u takvim biranim autohtonim delicijama gosti Boutique hotela Alhambra mogu uživati u ekskluzivn­im degustacij­skim večerama u sklopu kojih domaći i strani vinari predstavlj­aju svoja vina.

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ??
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia