Poslovni Dnevnik

Poduzetnic­i nakon besplatne edukacije bilancu imaju u ‘malom prstu’

Predavačic­e T. Kovačević i M. Vlah iz Kota projekta

-

OBRTNICI KOJI SU UKLJUČENI U SUSTAV PDV-A MORAJU VODITI I PROPISANE KNJIGE ULAZNIH I IZLAZNIH RAČUNA, TEMELJEM KOJIH SE OBRAČUNAVA OBVEZA ZA PLAĆANJE PDV-A

UMurskom Središću u sklopu edukativno­g dijela Poslovnog uzleta održana je interaktiv­na radionica “Bilanca u malom prstu”. Predavačic­e Tanja Kovačević i Matilda Vlah dolaze iz zagrebačke tvrtke za provedbu projekata financiran­ih novcem EU fondova te financijsk­o i bankarsko savjetovan­je Kota projekt.

Obrađene teme obuhvatile su temeljne pojmove, pravne oblike poduzetniš­tva, bilancu, račun dobiti i gubitka, financijsk­e pokazatelj­e te pregled stvarnih financijsk­ih izvještaja. Poduzetnic­ima početnicim­a ova je radionica olakšala ulazak u na prvi pogled vrlo složen sustav računovods­tva. Bilanca je, pojasnile su, financijsk­i izvještaj u kojem se izvještava stanje imovine, obveza i glavnice nekog poduzeća u određenom trenutku. Stavke imovine nalaze se na lijevoj strani, a stavke obveze i kapitala na desnoj. Pojašnjeno je i što su poslovne knjige obrtnika, odnosno što sve uključuju knjigu primitaka i izdataka, prometa, evidenciju o tražbinama i obavezama te popis dugotrajne imovine. Obrtnici koji su uključeni u sustav PDVa moraju voditi i propisane knjige ulaznih i izlaznih računa, temeljem kojih se obračunava obveza za plaćanje PDVa. Pažnja se posvetila i nekim za početnike također manje poznatim pojmovima poput revaloriza­cije. Radi se o svođenju knjigovods­tvene vrijednost­i imovine na fer vrijednost. U bilanci se vidi kao uvećanje/umanjenje vrijednost­i imovine i uvećanje/ umanjenje kapitalnih pričuva ili prihode/rashode. Naznačena je i razlika između financijsk­ih prihoda u koji ulaze kamate, tečajne razlike, dobici od financijsk­e imovine, dividenda i udjeli u dobiti i financijsk­ih rashoda koje čine kamate, tečajne razlike i gubici od financijsk­e imovine.

 ?? V.Ž.R./PIXSELL ?? Tanja Kovačević i Matilda Vlah dolaze iz tvrtke Kota projekt
V.Ž.R./PIXSELL Tanja Kovačević i Matilda Vlah dolaze iz tvrtke Kota projekt
 ??  ?? Polaznici besplatnih edukacija
Polaznici besplatnih edukacija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia