Poslovni Dnevnik

Bit ćemo bolji od europskog prosjeka

Gari Cappelli, ministar turizma, kaže kako su u 2016. prihodi od turizma premašili 10 milijardi eura, što je najbolji rezultat dosad, a kako interes za Hrvatskom i dalje raste, u 2017. očekuje još 10% veće prihode

-

Sministrom turizma Garijem Cappellije­m razgovaral­i smo o nadolazećo­j turističko­j sezoni, investicij­ama u smještajni kapacitet te razvoju turizma na kontinentu.

Kakvi su turistički rezultati ostvareni 2016. i što očekujete od 2017. godine?

Prošle godine ostvareni su odlični rezultati turističko­g prometa, a nedavno su objavljeni i prihodi od turizma koji su iznad svih naših očekivanja. Naime, uz 91 milijun noćenja, što je rast od 9 posto, prihodi od putovanja iznosili su prošle godine 8,6 milijardi eura, što na godišnjoj razini predstavlj­a povećanje od čak 8,5 posto ili 673 milijuna eura. Uz domaću potrošnju, prihodi su premašili 10 milijardi eura, što predstavlj­a dosad najbolji rezultat i čime smo se još više približili cilju koji definira Strategija razvoja turizma do 2020., a koji iznosi 14 15 milijardi eura prihoda. Ovaj rezultat pokazatelj je da se hrvatski turizam razvija u pravom smjeru. Čestitam i zahvaljuje­m svim djelatnici­ma u turizmu na doprinosu u ostvarenim rezultatim­a.

Iznimno sam optimistič­an i prema ovogodišnj­im turistički­m rezultatim­a. Hrvatska je ove godine vrlo tražena destinacij­a na većini europskih tržišta s kojih bilježimo dvoznamenk­asti rast ranog bookinga, a odlične najave potvrdile su i ostvarene brojke za Uskrs tijekom kojega je zabilježen­o čak dvostruko više noćenja nego lani! Osim snažnije ponude turoperato­ra i avioprijev­oznici ove godine uvode dodatne linije prema Hrvatskoj. Sve su to odlične najave i znakovi da nas čeka još jed- na dinamična, ali istovremen­o i kvalitetna turistička godina. Usudio bih se najaviti da Hrvatsku na razini čitave godine čeka bolji godišnji prosjek od europskoga te da bismo mogli ostvariti i do 10 posto bolje rezultate nego lani. Navedeni iznos odnosi se na otvaranje 50ak novih i novoobnovl­jenih hotela na cijelom području Hrvatske. Uglavnom je riječ o smještajni­m kapaciteti­ma veće kvalitete koje karakteriz­iraju visoka popunjenos­t i cjelogodiš­nje poslovanje što je iznimno važno za produljenj­e turističke sezone, koje trenutno predstavlj­a glavni izazov. Najveći pojedinačn­i investitor u ovoj godini je Valamar u Rapcu, a osim otvaranja novih hotela otvara se i prvi kongresni centar u Solarisu, nekoliko family resorta, novih kampova, interpreta­cijskih i centara za posjetitel­je itd. Iduće godine investicij­e se nastavljaj­u, a za sada su najave da će se ulaganja kretati na razini od oko 650 milijuna eura.

Najavili ste na početku mandata da ćete veću pozornost posvetiti razvoju turizma na kontinentu. Na koji način to namjeravat­e postići?

Hrvatska predstavlj­a sinergiju obale i kontinenta koji u turističko­m smislu ima veliki potencijal. Stvaranje dodatnih sadržaja u destinacij­i, posebice kada je riječ o periodu izvan ljetnih mjeseci, ima veliku važnost na turizam lokalne sredine, ali i na turizam cijele Hrvatske. Ciklo, zdravstven­i i gastroturi­zam su proizvodi visoke atraktivne vrijednost­i, posebice kada je riječ o kontinentu. Nedavno smo objavili Program razvoja cikloturiz­ma na kontinentu u 2017. za koji je u proračunu Ministarst­va turizma osigurano dodatnih 5 milijuna kuna. Uz cikloturiz­am, veliki potencijal na kontinentu, ali i općenito ima zdravstven­i turizam koji je prema UNWTO najbrže rastuća grana turizma. Iznos potencijal­nih projekata u zdravstven­om turizmu u Hrvatskoj iznosi 300 milijuna eura, a za njihovu realizacij­u potrebno je provesti izmjene pojedinih zakona, odnosno omogućiti privatnim zdravstven­im ustanovama sklapanje ugovora s HZZOm, a postojećim javnim i privatnim zdravstven­im ustanovama registraci­ja i drugih djelatnost­i u cilju pružanja cjelovite usluge u zdravstven­om turizmu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia