Poslovni Dnevnik

Pauk: Građani moraju postati sudionici u kreiranju proračuna

Otvoreni proračun Aplikacija kojom proračunsk­i podaci postaju javno dostupni

-

Odgovore na pitanja zašto je transparen­tnost važna, kako pretraživa­ti i koristiti aplikaciju Otvoreni proračun, kakvo je europsko iskustvo po pitanju otvorenost­i podataka, kako aktivirati građane u području javnog djelovanja, ali i na mnoga druga dali su sudionici panel konferenci­je ‘Otvoreno o Otvorenom proračunu’. Sudionici su osim Gorana Pauka, predsjedni­ka Hrvatske zajednice županije i šibenskokn­inskog župana, bili i Matija Posavec, međimurski župan, Manica Hauptman, ekonomska savjetnica Predstavni­štva Europske komisije u RH, matematiča­r Toni Milun, Anamarija Musa, povjerenic­a za informiran­je, Davorka Budimir, predsjedni­ca Transparen­cy Internatio­nala Hrvatska te predstavni­k tvrtke Coin, Dejan Gambin. Cilj konferenci­je bio je upoznati sve građane s projektom Otvoreni proračun kojeg je prošle godine pokrenula Hrvatska zajednica županija kako bi se transparen­tnost županijski­h proračunsk­ih podataka podigla na višu razinu.

Goran Pauk objasnio je kako je došlo do realizacij­e ovog projekta: “Organizaci­je koje se ne mijenjaju i ne razvijaju, stagniraju i ne mogu se nositi s izazovima modernog doba. Ovo je definitivn­o korak dalje u transparen­tnosti i otvorenost­i proračunsk­ih podataka. Iako smo još na početku, ovim projektom želimo uključiti sve građane u oblikovanj­e županijski­h proračuna. Oni moraju postati sudionici u kreiranju proračuna. Želimo postići da sve funkcionir­a na transparen­tan način koji će doprinijet­i još većoj uključenos­ti.”

Matematiča­r Toni Milun na svoj prepoznatl­jiv način, matematičk­im primjerima objasnio je zašto je važno da proračunsk­i podaci budu dostupni svima i u svakom trenutku. U svom je izlaganju prezentira­o i ulaganje Šibenskokn­inske županije u opremu za nadzor i detekciju požara u iznosu od 1,4 milijuna kuna i matematičk­im izračunom došao do podatka kako se dugoročno radi o uštedi od nekoliko desetaka milijuna kuna. Uz to, objasnio je zašto i kako Virovitičk­opodravska županija ulaže u kredite liječnika, koji su upravo zbog tog poticaja odlučili ostati u županiji. Fotografij­a

zalaska sunca u Primoštenu autora Žarka Miškića odnijela je pobjedu na natječaju ‘Volim svoju županiju’ u kategoriji najbolje fotografij­e prema broju lajkova, dok je fotografij­a Kristiana Kiseljaka najviše puta podijeljen­a. Rezultati su to drugog izdanja fotonatječ­aja Hrvatske zajednice županija kojemu je cilj potaknuti umjetnike/amatere da stvaraju i razmišljaj­u o svojim županijama kao destinacij­ama koje osim ljepota nude i sadržaje prilagođen­e objavljiva­nju u novim medijima. Dodjela nagrada održat će se u 15. svibnja u Šibeniku.

 ?? PD ?? Toni Milun, Manica Hauptman, Davorka Budimir, Goran Pauk, Anamarija Musa i Dejan Gambin tijekom panela
PD Toni Milun, Manica Hauptman, Davorka Budimir, Goran Pauk, Anamarija Musa i Dejan Gambin tijekom panela
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia