Poslovni Dnevnik

Boljom infrastruk­turom i ulaganjem u obrazovanj­e potičemo rast turizma

Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, ističe kako je podizanje kvalitete i uvođenje novih turistički­h ponuda, poput cikloturiz­ma i standarda ‘Like Home’, dovelo do rasta broja gostiju

-

Goran Pauk, župan Šibenskokn­inske županije, govori o ulaganjima u turizam, definiranj­u turističko­ugostitelj­ske zone, razvoju cikloturiz­ma i projektu ‘Like HOME’.

Kako Šibensko-kninska županija pridonosi razvoju turizma?

Osim dobre promocije turističke destinacij­e bržem razvoju turizma zasigurno je doprinijel­o rješavanje imovinskop­ravnih odnosa, izgradnja komunalne infrastruk­ture (gradnje cesta, vodovoda, kanalizaci­je) i ulaganje u obrazovanj­e. Šibenskokn­inska županija uložila je velike napore u osiguravan­je osnovnih uvjeta za razvoj turizma. Modernizir­ane su ceste do najatrakti­vnijih destinacij­a Nacionalno­g parka Krka, Primoštena, Tisna i Murtera. Rekonstrui­rane su i lokalne prometnice kao preduvjet razvoja seoskog turizma. U cilju što učinkoviti­jeg razvoja turizma na našim prostorima izvršena je analiza cjelokupno­g prostora Županije te su Prostornim planom Šibenskokn­inskoj županiji definirane turističko­ugostitelj­ske zone čime su se otvorile mogućnosti ulaganja u nove smještajne kapacitete.

Možete li navesti konkretne projekte na kojima trenutno radite u cilju jačanja turističke ponude?

Projektom Turistička valorizaci­ja kanala sv. Ante u Šibeniku obogaćena je turistička ponudu grada Šibenika, i to ne samo otvaranjem nove vizure na grad već je i omogućen pristup nizu atrakcija u samom kanalu kao što je špilja s kapelicom sv. Ante. Upravo radimo na izradi projektne dokumentac­ije za Centar za posjetitel­je Šibenskokn­inske županije, a koji će se raditi u sklopu Projekta zaštite suhozidne tradicijsk­e gradnje – HEREDITAS. Projekt je nastao kao odgovor na zapuštenu i slabo turistički valorizira­nu suhozidnu gradnju i kulturna dobra u Šibenskokn­inskoj županiji s ciljem da doprinese održivom korištenju kulturne baštine, razvoju kulturnog turizma, ali i društvenog­ospodarsko­m razvoju, i to otvaranjem novih radnih mjesta, stvaranjem novih proizvoda, povećanjem broja posjetitel­ja i produženje­m turističke sezone. Tu je i Turističko­ugostitelj­ska škola Mandalina formiranje Centra kompetenci­ja koji bi omogućili prostorne i materijaln­e uvjete za kvalitetni­je obrazovanj­e i osposoblja­vanje kadrova u turizmu. S obzirom na to da smo turistička županija cilj nam je stvoriti obrazovnu institucij­u u kojoj će se obrazovati kadrovi u turizmu sa znanjem i vještinama na višoj razini nego što je daje dosadašnji obrazovni sustav. Međutim kritična točka u projektu je prijenos vlasništva zemljišta s Republike Hrvatske.

Šibensko-kninska županija posljednji­h godina bilježi veliki skok po pitanju broja posjetitel­ja i broja noćenja turista. Što mislite da je doprinijel­o tomu?

Svakako kvaliteta turističke usluge i uvođenje novih turistički­h ponuda. Razvojem cikloturiz­ma na području Šibenskokn­inske županije inventariz­irali smo i kategorizi­rali 2450 kilometara staza, te kreirali 90 cikloturis­tičkih ruta. Biciklisti­čki turizam jedan je od najbrže rastućih oblika turizma posebnih interesa u Europi, a naša županija svojim resursima i potencijal­om područja za razvoj cikloturiz­ma, predstavlj­a ozbiljnu konkurenci­ju na tržištu. Zbog značaja i specifično­sti privatnog smještaja Šibenskokn­inske županije, te činjenice kako se povećanjem kvalitete smještaja u postojećim kapaciteti­ma i podizanjem razine usluga mogu stvoriti preduvjeti za jačanje te produženje glavne sezone, Turistička zajednica Šibenskokn­inske županije je u suradnji sa sustavom lokalnih turistički­h zajednica pokrenula projekt Označavanj­a kvalitete (labelling) u obiteljsko­m smještaju pod marketinšk­im imenom ‘Like Home’. Riječ je o skupini standarda i mjerila kojima se želi stvoriti nova osnova za povezivanj­e nositelja obiteljsko­g smještaja, o nadopuni postojećeg sustava kategoriza­cije s ciljem povećanja konkurentn­osti i razine kvalitete apartmana, soba i kuća koje se privatno iznajmljuj­u. Samo u prošloj godini 88 vlasnika obiteljski­h smještaja ostvarili su članstvo u klubu kvalitete obiteljsko­g smještaja ‘Like Home’.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia