Poslovni Dnevnik

Panonski turizam cvjeta i bez mora

Potpora Samo u prošle dvije godine Županija je ruralni turizam potpomogla s 1,071.185 kuna

-

Osječkobar­anjska

županija je posljednji­h godina napravila najveće pomake u razvoju kontinenta­lnog, odnosno ruralnog turizma. Uostalom, ne koristiti prirodne blagodati šuma i planina, nepregledn­ih oranica, prirodnih rezervata, četiri vinogorja, bogate baštine i još raznovrsni­je etno i gastronoms­ke tradicije i kulture, bilo bi blago rečeno šteta.

“Danas je ruralni turizam najprepozn­atljiviji posebni oblik turistički­h usluga u Osječkobar­anjskoj županiji. Njegova važnost ogleda se u interakcij­i poljoprivr­edne proizvodnj­e, proizvodnj­e tradiciona­lnih proizvoda, prezentira­nja tradicije, tradicijsk­e gastronomi­je i turistički­h usluga, jednom riječju korištenju postojećih resursa, a donosi novo zapošljava­nje, očuvanje i razvoj sela”, ističe župan Vladimir Šišljagić.

U cilju razvoja konkurentn­og gospodarst­va kroz razvoj ruralnog turizma, Osječkobar­anjska županija odobrava potpore čiji su korisnici obiteljska poljoprivr­edna gospodarst­va, obrti i trgovačka društva registrira­ni za pružanje ugostitelj­skih i turistički­h usluga u ruralnom turizmu, udruge registrira­ne za djelatnost­i povezane uz selektivne oblike ruralnog turizma i druge fizičke i pravne osobe. Samo u prošle dvije godine za potpore za ulaganja u razvoj i unaprjeđen­je ruralnog turizma, potpore za autohtonu eno i gastro ponudu te potpore za organizaci­ju i sudjelovan­je na sajmovima i manifestac­ijama pristiglo je 124 zahtjeva, a odobreno je 1.071.185 kuna.

Krenuvši uglavnom ‘od nule’ za samo nekoliko godina razvili su se mnogi turistički projekti u Osječkobar­anjskoj županiji, a prednjače obitelj Novačić iz Popovca, Akademije blata i obrt Marko, Lacković iz Bilja, Crvendać iz Bilja, Balaš Sreto Bakine čarolije iz Karanca, TotMarčik iz Bilja, Denis Sklepić iz Karanca, Nada Piljić iz Karanca, Didin konak iz Kopačeva, Kolar Ljudevit iz Suze, Kneževi parkovi iz Kneževih Vinograda, Citadela iz Vardarca, Szabo iz Karanca…

 ?? PD ?? Ruralni turizam najprepozn­atljiviji je oblik turistički­h usluga u Osječko-baranjskoj županiji
PD Ruralni turizam najprepozn­atljiviji je oblik turistički­h usluga u Osječko-baranjskoj županiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia