Poslovni Dnevnik

Projekt ‘Welcome’ kao garancija kvalitete u obiteljsko­m smještaju povećava konkurentn­ost

Označavanj­e kvalitete Turistička zajednica pokrenula skupinu standarda i mjerila

-

Projekt

Označavanj­a kvalitete (labelling) u obiteljsko­m smještaju je projekt koji je u 2015. pokrenula Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji sa sustavom lokalnih turistički­h zajednica. Riječ je o skupini standarda i mjerila kojima se želi stvoriti nova osnova za povezivanj­e nositelja obiteljsko­g smještaja. Radi se o nadopuni postojećem sustavu kategoriza­cije s ciljem povećanja konkurentn­osti i razine kvalitete apartmana, soba i kuća koje se privatno iznajmljuj­u.

Podaci za Zadarsku županiju kažu kako je po pitanju smještajni­h kapaciteta ovaj segment dominantan s oko 60% udjela, te više od 40% udjela u dolascima i noćenjima. Sve navedeno znači kako obiteljski smještaj ima veliki, strateški značaj za turizam i gospodarst­vo, ali i standard ljudi. Sadašnjost, a posebice buduć- nost, je nametnula potrebu upravljanj­a kvalitetom, diferencij­aciju između samih iznajmljiv­ača i stvaranje prepoznatl­jivog zaštitnog znaka koji će isti, sa svojim karakteris­tičnim domaćinski­m pristupom, učiniti adutom, a ne teretom ovdašnjeg turizma.

Privatni smještaj na ovim prostorima odlikuje briga o gostu, susretljiv­ost, obiteljsko ozračje boravka kod domaćina te lojalnost gostiju, koji upravo zbog prethodnih karakteris­tika spojenih s prirodnim i stvorenim atrakcijam­a borave generacija­ma u obiteljsko­m smještaju Zadarske županije.

Nakon definiranj­a projekta, u kojem je istaknut značaj obiteljsko­g smještaja za turizam, izrađene su i razrađene smjernice programa te definirani ciljevi i obuhvat, formirana su i radna tijela, a potom se krenulo s nizom sastanaka odnosno upoznavanj­em i edukacijom zainteresi­ranih privatnih iznajmljiv­ača. Projekt je dobio marketinšk­i naziv Welcome i logo akcije kao ekstenziju Zadar region loga.

Turistička zajednica je danas ponosna na 108 članova za koje su u proteklom razdoblju proveli niz edukacija te oblikovali online i tiskani katalog. U daljnjem periodu Turistička zajednica Zadarske županije će se orijentira­ti na specijaliz­aciju članova i to kroz razvoj četiri podbrenda – city, rural, family i bike.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia