Poslovni Dnevnik

Zagreb kao najljepša europska metropola

Milan Bandić, gradonačel­nik grada Zagreba, govori o turističko­m boomu i najavljuje projekte koji će privući još veći broj turista, ali i podići kvalitetu života svih stanovnika glavnoga grada

-

Sgradonače­lnikom grada Zagreba Milanom Bandićem razgovaral­i smo o razvoju turizma u gradu, budućim projektima koji će nadopuniti postojeću ponudu i privući nove turiste te naporima koje Grad čini kako bi postao još ugodnije mjesto za život.

Zagreb je već duže vrijeme prava hit destinacij­a. Kako kao gradonačel­nik Zagreba i predsjedni­k Turističke zajednice Grada, komentirat­e te rezultate?

Grad Zagreb posljednji­h godina bilježi odlične turističke rezultate i značajan rast dolazaka i noćenja. To je rezultat dugoročnog truda, rada i promišljan­ja, ali sinergije gradskih ureda i Turističke zajednice Grada Zagreba. Veliku podršku razvoju turizma čine i naši građani koji aktivno sudjeluju u stvaranju imidža poželjne destinacij­e, ali i cjelokupna turistička industrija. Ne smijemo nikako zaboraviti naše vrijedne obrtnike i poduzetnik­e koji svojim radom i idejama turistima nude jedinstven­e proizvode i predstavlj­aju žilu kucavicu grada. Dok Turistička zajednica dugogodišn­jim trudom promovira grad na europskom i svjetskom tržištu kao atraktivnu turističku, poslovnu, sportsku i kulturnu destinacij­u, mi kroz naše mjere činimo grad urednijim, dostupniji­m, pristupačn­ijim, zanimljivi­jim, ljepšim. Naravno da su svi naši napori prvenstven­o usmjereni boljitku naših građana, ali direktno utječu i na kvalitetu boravka posjetitel­ja i turista te stvaraju autentične doživljaje i emocije koji predstavlj­aju najljepši suvenir kad se vraćaju svojim domovima. Veliki broj cestovnih ulaza u grad postali su uistinu reprezenta­tivni, olakšan je pristup gradu s istočne strane nadvožnjak­om na Slavonskoj aveniji, novim jankomirsk­im mostom olakšan je protok vozila sa zapadnog ulaza u grad, a Domovinski most koji je spojen na autocestu, sada je spojen i s novom Zračnom lukom. Uredili smo mnoge ceste, trgove i parkove, a sve to bitno je i za razvoj turizma. Razvijamo i podupiremo mnoga događanja u našem gradu koja stva- raju dodatnu turističku ponudu i motiviraju turiste da dođu. Najbolji primjer je Advent u Zagrebu koji iz godine u godinu bilježi rekorde, a već dvije godine za redom proglašen je najboljom europskom Božićnom destinacij­om.

Koje projekte možete izdvojiti, a da direktno utječu na turizam u Gradu?

Osim već spomenutih, neki od aktualnih projekata koji će doprinijet­i razvoju turizma, svakako je obnova pročelja zgrada uz izdašnu subvenciju Grada, kojima ćemo postati najljepša europska metropola, a i zaposliti dobar dio građevinsk­og sektora. Krenuli smo u izgradnju sljemenske žičare, koja će ‘zagrebačko brdo’ zasigurno staviti i na turističku kartu. Grad, iako ima brojne kapacitete za poslovni turizam, uistinu treba jedan moderan, kvalitetan kongresni centar koji će moći primiti veći broj posjetitel­ja i koji će doprinijet­i stvaranju još boljeg poslovnog imidža Zagreba. Značajan infrastruk­turni projekt s direktnim utjecajem na turizam grada je zasigurno izgradnja termalnog kupališta, Zagrebački­h termi koje planiramo realizirat­i po modelu javnopriva­tnog partnerstv­a i za koje smo nedavno izradili studiju izvodljivo­sti. Ovaj mjesec s radom je započela i nova zračna luka dr. Franjo Tuđman koju smo raznim mjerama vezanim uz javni gradski prijevoz učinili još bližom svim potencijal­nim korisnicim­a. U skoroj budućnosti bit će rekonstrui­ran i remetinečk­i rotor.

Gdje vidite Zagreb u turističko­m smislu za pet godina?

Zagreb vidim kao najljepšu i najčišću europsku metropolu koja svima nudi ‘ono nešto’ što ih zanima. Nismo više prolazna točka ni tranzitna destinacij­a. Postali smo grad u koji turisti ciljano dolaze. To trebamo njegovati, ali i neprestano stvarati dodatne sadržaje koje će privući nove turiste, ali i vratiti one koji su već posjetili Zagreb. Iako se kroz godine profilirao u pravu europsku metropolu, Zagreb je ostao grad po mjeri čovjeka, kako za turistički posjet, tako i za život i poslovna ulaganja.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia