Poslovni Dnevnik

Tvrđava Sv. Nikole kandidat za UNESCO-ovu baštinu

Novi sjaj Za revitaliza­ciju i sanaciju atraktivne šibenske građevine aplicirano je na poziv za dobivanje sredstava iz EU fondova

-

Pomorska ljepotica tvrđava sv. Nikole podignuta je sredinom 16. stoljeća u kanalu sv. Ante u Šibeniku kako bi branila grad od neprijatel­ja koji je dolazio s mora. Ova atraktivU na građevina, koju su projektira­li mletački arhitekti, ponovo je došla u prvi plan nakon realizacij­e projekta ‘Turistička valorizaci­ja kanala sv. Ante’ kojim je uređena šetnica duž jugoistočd­emonstrira ne obale kanala dužine 4,5 kilometara sve do tvrđave svetog Nikole.

Tvrđava je nominirana za upis na UNESCOvu listu kulturnih dobara materijaln­e baštine (graditeljs­ke baštine). Postupak kandidiran­ja tvrđave sv. Nikole za UNESCOov Popis svjetske baštine inicirala je Republika Italija, a kao ravnopravn­i partneri uključili su se Hrvatska i Crna Gora, a sama kandidatur­a obuhvaća kulturna dobra raznovrsni­h fortifikac­ijskih osobitosti u jedanaest gradova. Evaluators­ka misija u Šibeniku je boravila u rujnu prošle godine, a rezultati evaluacije će biti poznati u lipnju ove godine.

Šibenskokn­inska županija i Javna ustanova PRIRODA Šibenskokn­inske županije zajednički­m snagama do sada su odradili veliki dio pripreme projektne dokumentac­ije za početak radova na tvrđavi sv. Nikole. Za projektnu dokumentac­iju i za pripremne radove na obnovi tvrđave sv. Nikole Šibenskokn­inska županija je iz svog izvornog proračuna do sada izdvojila više od dva milijuna kuna. U partnerstv­u s Razvojnom agencijom Županije, Šibenskokn­inska županija i Javna ustanova PRIRODA aplicirali su na poziv za dobivanje sredstava iz EU fondova i to za izradu projektne dokumentac­ije potrebne za revitaliza­ciju i sanaciju tvrđave sv. Nikole. Ukupna vrijednost projekta turističke valorizaci­je tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante je 2.645.814,42 kuna dok je zatraženi iznos sufinancir­anja iz EU fonda 2.090.193,38 kuna odnosno 84%. Obnova tvrđave Sv. Nikole iznimno je zahtjevna jer je izgrađena u moru, ali će zato biti kruna na cijeli projekt revitaliza­cije kanala sv. Ante.

 ?? PD ?? U daljnje uređenje bit će uloženo oko 2,6 milijuna kuna
PD U daljnje uređenje bit će uloženo oko 2,6 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia