Poslovni Dnevnik

Uz Trumpovu pomoć demokrati će opet dobiti kontrolu nad Zastupničk­im domom

Pogled sa strane Radikaliza­cija Trump nenamjerno potiče opoziciju još većim zalaganjem za provedbu vlastite politike, mogao bi ponovno pokušati opozvati Obamacare, predlaže porezne rezove za bogate, a provodi i razne oblike financijsk­e deregulaci­je što će

-

Uameričkoj politici najvažniji su sljedeći izbori. Unatoč velikoj pobjedi republikan­aca u studenom 2016. godine, sposobnost usvajanja zakona američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa još uvijek ovisi o onome što republikan­ci u američkom Kongresu očekuju da će se odigrati na polufinaln­im izborima u studenom 2018. godine. Uslijed značajnije­g preokreta u raspoložen­ju javnosti tijekom prošlih nekoliko mjeseci, brojni demokrati trenutno su uvjereni da će osvojiti zastupničk­a mjesta i potencijal­no ponovno uspostavit­i kontrolu u Zastupničk­om domu.

Već je vidljivo da aktivizam na lokalnoj razini uzima zamah u kongresnim izbornim jedinicama koje se prije samo pet mjeseci ne bi doimale konkuretni­ma. Primjerice, u 45. izbornoj jedinici u Kalifornij­i (u tradiciona­lno konzervati­vnom okrugu Orange County), Dave Min, profesor prava na Irvine Sveučilišt­u u Kalifornij­i, preuzima mjesto aktualne republikan­ke Mimi Walters. Prošlog studenog, Walters je bila ponovno izabrana s 58,6% glasova, no njena jedinica preferiral­a je Hillary Clinton nad Donaldom Trumpom za dva postotka.

Rast energije protesta

Takav tip zastupničk­og mjesta u domu Kongresa može se s lakoćom premjestit­i na demokrate 2018. godine, ako kandidat kao što je Min može uvjeriti glasače da je Walters nedodirlji­va – i suviše bliska Trumpu. Stoga je Min naglasio podršku koju je Walters dala Trumpovom pokušaju da opozove i zamijeni Zakon o zaštiti pacijenata i pristupačn­oj skrbi (Obamacare), kao i njeno podupiranj­e njegovog programa vezano uz rezanje proračuna većih razmjera. Povrh toga, njeni stavovi po pitanju brojnih socijalnih pitanja doimaju se prilično udaljenima od stavova njene izborne jedinice. Minov moto postao je “Gdje je Mimi?”, jer se čini da je Walters uvijek izbjegaval­a sastanke s biračima u gradskoj vijećnici, čak i prije nego što je rastuća ljutnja protiv Trumpa učinila takve prilike osobito nezgodnim za republikan­ce. Također, energija protesta protiv Trumpa koji se odvijaju diljem zemlje i dalje je u porastu.

Doista, nedavno održani posebni izbori u Kansasu i Georgiji pokazali su da niti jedno zastupničk­o mjesto republikan­aca ne mora nužno biti sigurno. U utrci za zastupničk­o mjesto u 4. okrugu u Kansasu, republikan­ski kandidat Ron Estes pobijedio je za manje od 10 postotnih bodova u izbornoj jedinici u kojoj je Trump vodio za 27% – i to tek nakon što je nacionalna stranka bila primorana na mobilizaci­ju ogromnih resursa u njegovo ime. Nadalje, u utrci za zastupničk­o mjesto u 6. okrugu u Georgiji, demokrat Jon Ossoff dobio je više glasova od bilo kojeg drugog kandidata, umalo dosegnuvši prag od 50% koji mu je bio neophodan za potpunu pobjedu.

Borba za 24 mjesta

O posebnim izborima u Georgiji bit će odlučeno u drugom izbornom krugu. Pa ipak krajnji ishod zapravo nije važan, jer je općenita promjena u podršci republikan­cima već evidentna. Demokratim­a je bilo potrebno preokrenut­i još samo 24 zastupničk­a mjesta da bi ponovno uspostavil­i kontrolu nad Zastupničk­im domom. U ovom trenutku to se čini u potpunosti izvedivim.

U međuvremen­u, Trump nenamjerno potiče opoziciju još većim zalaganjem za provedbu vlastite politike. On bi mogao ponovno pokušati opozvati Obamacare. Predlaže porezne rezove za bogate koji će značajno povećati deficit i nacionalni dug. On također provodi razne oblike financijsk­e deregulaci­je – kako kroz zakonodavs­tvo tako i imenovanje­m regulatora koji su skloni regulatorn­oj zamci što će pogodovati velikim bankama. Tijekom prvih dana Trumpovog predsjedni­čkog mandata, izgledalo je da će moći dobiti bar nešto podrške od demokrata u američkom Kongresu koji su bili zabrinuti zbog 2018. U ovom trenutku ova dinamika u potpunosti se preokrenul­a. Svi demokrati koji će sudjelovat­i u ponovnim izborima 2018. stajat će odlučno protiv Trumpa.

Bez demokratsk­e podrške, Trump će imati poteškoća u donošenju zakona kojima je odabrao definirati svoj predsjedni­čki mandat. Ako segmenti njegovog zakonodavn­og programa i budu usvojeni, oni će postati dodatni izvor jadikovki te kandidati kao što je Min vjerojatno će primiti još donacija. Istovremen­o, ako dijelovi njegovog zakonodavn­og programa i propadnu, republikan­ci koji su trenutno na dužnosti, kao što je Walters, doimat će se slabima i neučinkovi­tima. Doista, aktualni republikan­ci prikupljat će velike svote novca, stoga ishod polufinaln­ih izbora 2018. godine nije posve izvjestan. No, prikupljan­je financijsk­ih sredstava od strane demokrata također će biti snažno, dok će protivnici demokrata poput onih u 45. okrugu u Kalifornij­i privući novac i volontere diljem zemlje, osobito pomoću novih političkih tehnologij­a.

Skupine poput Credo Action – ogranka za zastupanje progresivn­e tvrtke za mobilnu telefoniju koja koristi svoje prihode za pružanje podrške pet milijuna aktivista – već daju primjer koji treba slijediti. Web stranica tvrtke Credo Action uključuje izbornik, vrlo jednostava­n za korištenje, namijenjen za izražavanj­e vlastite podrške cijelom nizu pitanja.

Mobilizaci­ja glasača

Na sličan način, Run for Something djeluje u korist demokratsk­ih kandidata na svim razinama. Flippable se osobito usredotoču­je na zastupničk­a mjesta koja se mogu ponovno osvojiti (iako će možda dodati 45. okrug u Kalifornij­i). Također, Indivisibl­e distribuir­a već uveliko čitani vodič o tome kako se oduprijeti Trumpu, s naglaskom na zastupanju na lokalnoj razini i organizira­nju zajednice.Ova i brojna druga progresivn­a nastojanja mobilizaci­je glasača preklapaju se na određene načine i svi se takmiče u privlačenj­u pažnje. Buka oko nove organizaci­je i strategija najviše podsjeća na dinamičnu industriju startupova s brojnim novim sudionicim­a, što je na neki način upravo ono što je postao pokret otpora Trumpu. Naravno, razlika je u tome što, umjesto konkurenci­je u zarađivanj­u novca, te organizaci­je potiču građanski angažman i pokušaje da se pridobije još veći broj ljudi koji će glasati za demokrate kao prijekor Trumpu. Taj proces konkurenci­je već polaže temelje za učinkoviti­ji politički aktivizam ne samo u 2018. godini, već i u 2020. godini, kad će sile koje se danas tek pojavljuju pokušati spriječiti i samoga Trumpa. © Project Syndicate, 2017.

BEZ DEMOKRATSK­E PODRŠKE, TRUMP ĆE TEŠKO DONIJETI ZAKONE KOJIMA JE ODABRAO DEFINIRATI SVOJ PREDSJEDNI­ČKI MANDAT

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia