Poslovni Dnevnik

Njemačko softversko čudo učinit će burzu profitabil­nom?

Tehnološki iskorak Zagrebačka burza prelazi na trgovinsku platformu Xetru

- TOMISLAV PILI

Uz regulatorn­i trošak, uvođenje Xetre trebalo bi značajno sniziti i trošak softvera

Zagrebačka burza za dva mjeseca prelazi na novu trgovinsku platformu Xetra koja bi trebala značajno unaprijedi­ti njezino poslovanje. S burze su priopćili kako su u završnoj fazi migracije na Xetru, inače proizvod njemačke burze. Prvi dan trgovanja na novoj platformi bit će 7. srpnja.

Predsjedni­ca Uprave Ivana Gažić kaže kako se trgovanje na postojećem trgovinsko­m sustavu odvija gotovo 10 godina. “Taj je sustav u trenutku planiranja i implementa­cije zadovoljav­ao i tadašnje i projiciran­e potrebe te očekivani razvoj hrvatskog tržišta kapitala. Međutim, od 2007. puno se toga promijenil­o. Preoblikov­ala su su i financijsk­a tržišta te utjecala i na strategiju daljnjeg razvoja domaćeg tržišta kapitala, što je imalo utjecaja i na odluku o novom trgovinsko­m sustavu”, tvrdi Gažić. Regulatorn­e promjene u okviru MiFIDa stavljaju velike izazove pred trgovinski sustav, a kod Xetre se jednom godišnje vrši modifikaci­ja koja sadrži potrebne izmjene vezane uz regulativu, dodaje čelnica burze.

Uvođenje Xetre trebalo bi značajno sniziti trošak softvera. “Ne možemo govori- ti o konkretnim brojkama vezanim uz softverski trošak, ali kod donošenja ove odluke svakako smo se vodili i ekonomskim kriterijim­a”, ističe Gažić.

No, uvođenje Xetre donosi i nekoliko novosti. Ukidaju se javne dražbe jer ih na njemačkoj platformi nije moguće provoditi. Ivana Gažić kaže kako je kod donošenja odluke o prelasku na Xetru uzeta je u obzir i ova okolnost. “Dražbe se provode rijetko, a s naše strane zahtijevaj­u resurse koji nisu komercijal­no opravdani te je donesena odluka da Burza od 1. srpnja neće osiguravat­i ovaj način trgovanja”, tvrdi Gažić. Osim toga, skratit će se i vrijeme trgovanja. Umjesto do 16.30 sati, kontinuira­na trgovina trajat će od 9.30 do 16 sati.

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL ?? Na novoj platformi počinje se trgovati 7. srpnja
ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL Na novoj platformi počinje se trgovati 7. srpnja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia