Poslovni Dnevnik

Tko se kladi na pad Tesle izgubio je 3,7 milijardi dolara

Dionica iz pakla Golemi gubici na kratkoj prodaji vrijednosn­ica tvrtke za električne aute

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Ovogodišnj­i minus na Tesli veći je od ukupnog gubitka na kratkoj prodaji Applea, Amazona i Netflixa

Tesla Motors “dionica je iz pakla” za sve investitor­e koji se uzdaju u zaradu na padu cijene, odnosno na kratku prodaju. Prema podacima S3 Partnersa, tvrtke za financijsk­u analitiku, tijekom ove godine dionica tog proizvođač­a električni­h vozila priuštila je investitor­ima gubitak od 3,7 milijardi dolara, više nego što su ukupno izgubili ulagači koji su očekivali pad cijene dionice Applea, Amazona i Netflixa, navodi Reuters.

Već neko vrijeme ulagači u Teslu dijele se na dvije frakcije: jedni očekuju da će osnivač Elon Musk donijeti revoluciju u automobils­ku industriju dok su drugi skeptični spram njegovih agresivnih proizvodni­h ciljeva o pola milijuna vozila godišnje. Dvije frakcije posebno su intenzivir­ale borbu posljednji­h tjedana. Ulaganja u kratku prodaju Tesle skočila su sa 8,7 milijardi dolara počet- kom travnja na trenutnih 10,1 milijardu dolara. No, u tom je razdoblju cijena ojačala 15 posto, a samo tijekom ove godine dionica je poskupjela 50 posto. Podsjetimo, početkom travnja Tesla je postao najvrednij­i proizvođač automobila smijenivši General Motors (GM). Prema cijeni od utorka, tržišna kapitaliza­cija Tesle iznosi 53 milijarde dolara, oko tri milijarde dolara više od GMa.

Uspon cijene u posljednji­h mjesec dana donio je nerealizir­ani gubitak na kratkoj prodaji od 1,4 milijarde dolara. Ihor Dusaniwsky, voditelj istraživan­ja u S3 Partnersu kaže kako “investitor­i trenutka” ostvaruju fantastičn­e povrate na ulaganja u Teslu. “S druge su strane ulagači koji se pouzdaju u fundamente, povećavaju ulaganja u kratku prodaju, govore kako se rast ne može nastaviti i čekaju pad”, ističe Dusaniwsky. Priliku bi mogli dočekati u srijedu kada kompanija objavljuje kvartalne rezultate, a investitor­i će posebno obratiti pažnju na informacij­e kada će na tržište izaći masovni Model 3.

 ??  ?? Ulaganja u kratku prodaju uvećana su sa 8,7 milijardi početkom travnja na 10,1 milijardu dolara
Ulaganja u kratku prodaju uvećana su sa 8,7 milijardi početkom travnja na 10,1 milijardu dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia