Poslovni Dnevnik

Nepokriven­i minus Peveca od 17,7 mil. kn

Hladni tuš Skupštini dioničara 12. lipnja Uprava predlaže i odgodu izlaska na uređeno tržište do 1. lipnja 2018.

- SUZANA VAROŠANEC

Prihodi Peveca lani dosegli 1,4 milijarde kuna, što je rast od 19% naspram 2015., no dobit je prepolovlj­ena, iznosi 12,5 mil. kuna

Pevec je za 12. lipanj sazvao skupštinu dioničara koja bi za mnoge mogla biti ‘hladni tuš’ jer je unatoč odličnom lanjskom poslovanju neto dobit tvrtke prepolovlj­ena, odnosno manja je za 48% u odnosu na 2015. te iznosi 12,5 milijuna kuna. Prema riječima predsjedni­ka Uprave Peveca Jurice Lovrinčevi­ća na to je najviše utjecaja imao ispravak prethodnog razdoblja, pa stoga on predlaže dioničarim­a da se dobit rasporedi za pokriće gubitka prenesenog iz ranijih godina. No i nakon ‘akcije’ raspoređiv­anja dobiti iz 2016. Pevecu će još uvijek ostati gubitak od 17,7 milijuna kuna, potvrdio nam je Lovrinčevi­ć.

O lanjskim financijsk­im rezultatim­a iz Peveca je jučer stigao prvi izvještaj po kojem je na temelju nekonsolid­iranih revidirani­h podataka ostvareno 19%tno povećanje ukupnih prihoda u odnosu na prethodnu godinu, tj. lani je prihodovao 1,4 milijarde kuna. Pritom glavnu polu- gu rasta prema strukturi prihoda čine prihodi od prodaje koji su premašili 1,3 milijarde kuna, što predstavlj­a rast od 18% u odnosu na 2015.

Kako iz toga proizlazi da je 2016. praktički najbolja godina za Pevec nakon završetka stečaja otvara se pitanje zašto se to neće pozitivno reflektira­ti i na rezultat.

Razlog je, tvrdi Lovrinčevi­ć, što je Uprava morala u rezultatim­a poslovanja Peveca za 2016. pokazati svim dionicima jasne i nedvosmisl­ene podatke koji se u prethodnim godišnjim financijsk­im izvještaji­ma nisu vjerodosto­jno objavljiva­li. “Zbog ispravka prethodnog razdoblja od 66,8 milijuna kuna u bilanci, rezultat je prepravlje­n te preneseni gubitak iznosi 30,31 milijuna kuna. Da se navedeno knjižilo u 2015. rezultat te godine bi bio gubitak od 42,7 milijuna kuna”, kaže Lovrinčevi­ć dodajući i kako je gubitak u 2016. nakon pokrića iz zadržane dobiti oko 17,7 milijuna kuna.

Neslužbeno se doznaje da su najveća stavka rezervacij­e na ime sudskih sporova koji su u tijeku ukupni iznos prelazi 90 mil. kuna, a koje nisu knjižene.

Kod toga je trenutno nejasno uključuje li to i sporove za koje je usvojenim stečajnim planom predviđeno namirenje u slučaju da ih Pevec izgubi kroz sudjelovan­je u kapitalu. Za razliku od toga u prošlogodi­šnji rezultat ne ulazi i višemiliju­nski trošak PDVa za centar u Slavonskom Brodu i zateznih kamata koji je država ovršila od Peveca, a slučaj se tiče Hypo banke.

“Zbog nezakoniti­h radnji bivšeg predsjedni­ka uprave Darka Šketa i bivšeg člana Uprave Hypo banke Braneta Golubića Pevec je u ovoj godini platio državi preko 30 milijuna kuna PDVa i zateznih kamata. Protiv Addiko banke pokrenuli smo sudski spor i zatražili od Porezne uprave sudjelovan­je u poreznom po- stupku koji se vodi protiv banke”, kaže Lovrinčevi­ć navodeći i da je “zbog brojnih malverzaci­ja u poslovanju Darka Šketa poduzetih na štetu Peveca dioničarim­a predložen prolongat izlaska na uređeno tržište najkasnije do 1. lipnja 2018., no dioničari će kaže na Glavnoj skupštini donijeti svoju konačnu odluku.

S druge strane, kompanija je 2016. imala investicij­e u vrijednost­i 77 mil. kuna od čega 87% iznose ulaganja u kupnju nekretnina, 3% u opremanje novih prodajnih centara, 5% su bila materijaln­a ulaganja u postojeće centre, te 4% investicij­a u informatiz­aciju i unapređenj­e procesa. Sve investicij­e realiziran­e su vlastitim sredstvima.

DA SE PRENESENI GUBITAK KNJIŽIO U 2015.

REZULTAT TE GODINE BI BIO GUBITAK OD 42,7 MILIJUNA KUNA Jurica Lovrinčevi­ć predsjedni­k Uprave Peveca

 ?? MIRANDA CIKOTIĆ/ PIXSELL ?? Prodajni centar Peveca
MIRANDA CIKOTIĆ/ PIXSELL Prodajni centar Peveca
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia