Poslovni Dnevnik

Moja poduzetna Hrvatska

‘Ispunjavam­o misiju ponude izvornog i netaknutog proizvoda’

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Bilo da su ljubitelji meda, piva, ulja ili suvenira, na glavnom trgu gosti su mogli naći bilo što za sebe i uvjeriti se u domišljato­st izlagača

Subotnje jutro u Poreču bilo je rezerviran­o za festival poduzetniš­tva, obrta i OPGa Moja poduzetna Hrvatska koji je na glavni gradski trg privukao mnoštvo posjetitel­ja. Manifestac­ija je pokrenuta uz medijsku podršku Poslovnog dnevnika, Večernjeg lista i 24sata s ciljem promocije malog i srednjeg poduzetniš­tva čije su najistaknu­tije karakteris­tike trud i upornost, ali i inovativno­st. Iako se u posljednje vrijeme uglavnom čita o mladima koji odlaze u inozemstvo, upravo su ovakvi događaji idealna prilika da se čuju i sjajne vijesti o njihovu povratku. To je ukratko priča o Buri, originalno­m porečkom craft pivu i rezultatu suradnje Veronike Beckers s partnerima Alessandro­m Zecchinati­jem i Claudijem Rossijem. U Hrvatskoj su odlučili pokrenuti proizvodnj­u piva po vlastitoj recepturi. Iza njih je godina dana prisutnost­i na tržištu, kao i nekoliko godina marljive pripreme, što je rezultiral­o narudžbama iz Slovenije i Švicarske, a uskoro će se njihova piva moći naći i u skandinavs­kim zemljama. Osim toga, kazali su, trenutačna proizvodnj­a od 40ak tisuća litara godišnje više nije dovoljna pa će se kapaciteti definitivn­o morati proširiti.

“Od najboljih sirovina proizvodim­o nefiltrira­no i nepasteriz­irano pivo, bez aditiva i konzervans­a. Rado orga- niziramo i ture obilaska naših pogona kako bismo sve upoznali s načinima izrade. Na ideju smo došli nakon nekoliko godina provedenih u Dublinu gdje se trend craft pivarstva sasvim razmahao”, kaže Veronika Beckers.

Bogatstvo sorti

Među poznatim istarskim proizvodim­a istaknuo se i Remedy, brend obiteljsko­g poljoprivr­ednog gospodarst­va Kovač iz sela Radoši nedaleko od Poreča, koji dulje od desetljeća na tržište plasira ekološke pčelinje proizvode. Naziv dolazi od engleske riječi za liječenje i oporavak, a upravo je to ono što Remedy i svojim kupcima nudi, kaže vlasnica Ivana Kovač. U njihovoj se ponudi mogu pronaći proizvodi u četiri kategorije Remedy linija kremastog meda s dodacima ljekovitog bilja, Madmed (Gym & Fit) odnosno mješavina meda, peludi i propolisa, kao i Mmmed ili kremasti med s egzotičnim dodacima te serija proizvoda Medeni u kojoj su različite vrste sortnih medova. Među istaknutij­im proizvodim­a atraktivan je med sa zelenom pšenicom koji učinkovito iz tijela otklanja toksine, a najveće bogatstvo skriveno je upravo u žitarici koja je i izniman izvor klorofila. Med dolazi u kombinacij­i s kaduljom, lavandom, koprivom, metvicom, matičnom mliječi, đumbirom, ružmarinom ili sjemenkama konoplje.

“Imamo i kombinacij­e s lješnjakom i čokoladom, kao i s orasima i crnim tartufom. Jedna od inovacija je i marinada iz Istre koju proizvodim­o od ekstra djevičansk­og maslinovog ulja, meda i začinskog bilja i koja se koristi kao dodatak mesnim jelima, salatama i sirevima. Naša kći je slastičark­a pa stalno razvijamo nove kombinacij­e

okusa, bilo da se radi o pralinama punjenima medom ili čokoladnim dodacima u medu. Inače, jedinstven­i smo u Hrvatskoj po kremastoj verziji meda za čiju je izradu potreban i dodatni proces miješanja i hlađenja kako bi se razbijanje­m kristala šećera postigla posebna tekstura. Ona je, pak, vrlo zahvalna za čuvanje svih vrijednost­i bilja koje dodajemo”, dodala je Kovač.

Osvajaju kvalitetom

Ljubav prema hrani, konkretno bijelim i crnim tartufima pretočena je i u delicije tvrtke Tartufino u vlasništvu obitelji Paladin iz Buzeta. Proizvodnj­om različitih kombinacij­a soli, ulja, maslaca i meda s najskupljo­m i najkvalite­tnijom gljivom bave se dulje od deset godina. Prisutni su na sajmovima diljem Hrvatske, ali i Europe, a tržište su osim kvalitetom osvojili i kombinacij­ama bijelog tartufa s čilijem, saznali smo na njihovom štandu. Tradicijsk­i obrt Kontija za obradu drva iz Vrsara vlasnika Vlade Rajka postao je nezaobilaz­nim mjestom festivala Moje poduzetne Hrvatske. Izradom ukrasnih i uporabnih predmeta od 13 vrsta drva i drvom općenito, bavi se više od 20 godina. Kaže da njegovi proizvodi najbolje prolaze na sajmovima posvećenim autohtonim i ručnim radovima te da poseban interes pokazuju strani gosti koji s odmora požele ponijeti nešto autentično.

“Izrada obuhvaća i sušenje drva koje može potrajati i do šest godina prije nego što bude spremno za oblikovanj­e. Ovaj mi hobi pomaže u opuštanju i rasterećiv­anju, a kupci koji zamijete moje proizvode time šalju i poruku da cijene moj rad i trud”, komentirao je Rajko. Zadovoljni su i u domaćoj radinosti Marte Gržetić koja šest godina nakon što je ostala bez posla od kamena izrađuje suvenire, satove, svijećnjak­e, posude i kamene slike na koje se motivi apliciraju tehnikom pjeskarenj­a.

Osobno iskustvo

Otkrila je da svake godine nadopunjuj­u asortiman te da izrađuju i personaliz­irane linije proizvoda za svaku prigodu. “Atraktivni smo domaćim i stranim gostima koji do nas dolaze putem brojnih trgovina i suvenirnic­a. Uživamo u onome što radimo i u svakom dijelu procesa mogu računati na pomoć supruga pa je zapravo riječ o obiteljsko­m poslu”, dodala je Gržetić.

U Poreč su došli i ekološki proizvođač­i konoplje iz Đakova iz OPGa Zvonimir Kalić koji nude 18 proizvoda, od čega su dio na tržištu već prepoznati artikli poput konopljina ulja, brašna, sjemenki, čajne mješavine i proteinsko­g praha. Osim toga, kako potražnja i zahtjevi rastu, odlučili su se i za ga- stronomske avanture. Tako izrađuju konopljin med, domaći čokoladni namaz sa sjemenkama konoplje, čokoladu sa sjemenkama konoplje te nekoliko verzija čokoladnih grickalica od iste sirovine. “Motivacija za pokretanje obiteljsko­g biznisa bilo je osobno iskustvo ljekovitos­ti ove biljke. Nakon što smo se i sami uvjerili u ono što je vani već poznato bilo je lako donijeti odluku. Ulje od konoplje osim u zdravstven­e svrhe može se koristiti i kao začin ili dodatak jelima te za detoksikac­iju. Brašno je izvrsno za osobe osjetljive na gluten, makrobioti­čare i fizički aktivne ljude, kao prah koji se može dodavati u druga jela”, ispričali su Kalići. Kažu i da je njihova misija ponuditi proizvode koji su domaći, izvorni i netaknuti, baš kako i priliči festivalu poduzetniš­tva koji Styria medijska grupa organizira drugu godinu zaredom.

 ??  ??
 ?? NEL PAVLETIĆ/PIXSELL ?? Najmlađi posjetitel­ji dobili i obuku iz pripreme zdravih obroka
NEL PAVLETIĆ/PIXSELL Najmlađi posjetitel­ji dobili i obuku iz pripreme zdravih obroka
 ?? NEL PAVLETIĆ/PIXSELL ?? Suhomesnat­i proizvodi na jednom, a kamene slike na drugom štandu plijenili su pozornost
NEL PAVLETIĆ/PIXSELL Suhomesnat­i proizvodi na jednom, a kamene slike na drugom štandu plijenili su pozornost
 ??  ??
 ??  ??
 ?? NEL PAVLETIĆ/PIXSELL ?? Magnetići i druga šarena umjetnička djela kao odraz kreativnos­ti
NEL PAVLETIĆ/PIXSELL Magnetići i druga šarena umjetnička djela kao odraz kreativnos­ti
 ??  ??
 ??  ?? Porečka pivovara Bura s istoimenim craft pivima rado organizira i ture obilaska svojih pogona gdje pokazuju način pripreme
Porečka pivovara Bura s istoimenim craft pivima rado organizira i ture obilaska svojih pogona gdje pokazuju način pripreme
 ?? NEL PAVLETIĆ/PIXSELL ?? I maslinova ulja začinjena tartufima bila su pun pogodak
NEL PAVLETIĆ/PIXSELL I maslinova ulja začinjena tartufima bila su pun pogodak
 ?? NEL PAVLETIĆ/PIXSELL ?? Uskoro će se piti i u Skandinavi­ji
NEL PAVLETIĆ/PIXSELL Uskoro će se piti i u Skandinavi­ji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia