Poslovni Dnevnik

HT se pretvara u proizvođač­a softvera

Transforma­cija Telekom operater će 70 IT sustava zamijeniti s četiri u cloudu od kojih će jedan razvijati interno

- BERNARD IVEZIĆ

Transforma­cija Telekom operater će 70 IT sustava zamijeniti s četiri u cloudu od kojih će jedan razvijati interno

Planiramo udvostruči­ti IT na 500 zaposlenih i interno kontrolira­ti softverski razvoj, tvrde u Hrvatskom telekomu

Hrvatski telekom u iduće tri godine planira se iz kupca pretvoriti u proizvođač­a softvera. Operater, koji je jedan od najvećih kupaca softvera i IT usluga u Hrvatskoj, u ponedjelja­k je najavio transforma­ciju svog ITa tešku oko 700 milijuna kuna. U sklo- pu niza projekata, koji uključuju restruktur­iranje svih poslovnih procesa u kompaniji, kako bi bili fokusirani na korisnike i podržavali omnichanne­l način rada, HT će udvostruči­ti svoju informatik­u na 500 zaposlenih.

Boris Batelić, član Uprave za korisničko iskustvo, kaže da će uz novi Siebel CRM, Comarchev operacijsk­i menadžment (OSS) i Netcracker­ov sustav za naplatu (billing), HT interno razviti vlastiti sustav upravljanj­a nalozima koji će tri nova sustava povezivati u cjelinu i omogućiti mu brzo kreiranje novih proizvoda i usluga.

“Taj sustav je srce telekoma budućnosti i zato ćemo ga raditi interno”, kaže Batelić.

Pojašnjava da je transforma­cija poslovnih procesa već započela. Prve veće zamjene softvera unutar HTa pak očekuju se do rujna iduće godine.

Batelićev imenjak, Boris Drilo, koji je član Uprave HTa za tehniku i IT, kaže da se unutar kompanije danas vrti čak 70 različitih IT sustava. Navodno je broj pojedinačn­ih softvera, koji čine te sustave, veći od 400. Do 2020. godine sva ta kompleksno­st trebala bi se svesti na četiri velika sustava u HTovom internom, privatnom cloudu.

“Nekada je mreža bila proizvodni dio telekom operatera, a IT pomoćni. Sada svjedočimo trenutku kad za HT IT postaje središnji, proizvodni dio kompanije i to je za nas srž digitalne transforma­cije”, kaže Drilo.

Dodaje da HT ovim potezom želi postići još nekoliko ciljeva. Biti atraktivan poslodavac za IT stručnjake koji žele razvijati nove softverske proizvode, ali i preuzeti punu kontrolu nad softverski­m razvojem u segmentima koji čine kompanijin­o temeljno poslovanje.

Direktor HTa za korisničko iskustvo Boris Batelić pojašnjava da će po završetku projekta moći proaktivno nuditi usluge u svim segmentima i kreirati nove ponude ovisno o trenutnim potrebama korisnika. Pojašnjava da će imati sustav koji će im sam prijavljiv­ati koji korisnici imaju smetnje s uslugama, a ne da te informacij­e dobivaju tek kad se korisnici požale korisničko­j službi.

“Želimo otkloniti probleme koji se javljaju zbog kompleksno­sti ITa, znači greške s krivim računima, razlikama u podnošenju zahtjeva, otklone smetnji i druga pitanja kako bi korisnicim­a poboljšali korisničko iskustvo”, kaže Batelić.

Davor Tomašković, čelnik HTa, kaže da imaju dva razloga zbog kojih ulaze u najveći domaći IT projekt:

“Želimo do 2020. biti najbolji operater u regiji po kvaliteti mreže i korisničko­g iskustva.”

 ?? DALIBOR URUKALOVIĆ/ PIXSELL ?? Davor Tomašković, Boris Drilo i Boris Batelić transformi­rat će HT do 2020. godine
DALIBOR URUKALOVIĆ/ PIXSELL Davor Tomašković, Boris Drilo i Boris Batelić transformi­rat će HT do 2020. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia