Poslovni Dnevnik

AGRAR ĆEMO FINANCIRAT­I UZ KAMATU DO 2 POSTO

Silvana Vujnović, buduća predsjedni­ca uprave Etične banke u osnivanju, objašnjava što će ta nova financijsk­a institucij­a ponuditi tržištu te kako namjeravaj­u dati vjetar u leđa hrvatskom agraru

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

Poljoprivr­eda je specifična grana i ako ne osigurate sve segmente o kojima ovisi, dosta je rizična, pogotovo na način kako to gledaju komercijal­ne banke

adruga za etično financiran­je, osnivač prve hrvatske etične banke koja bi uskoro trebala krenuti s poslovanje­m na našem tržištu, već drugu godinu uspostavil­a je program predfinanc­iranja Lokalnih akcijskih grupa (LAG) i osigurala više od milijun kuna za provođenje Programa ruralnog razvoja. Koji su im planovi u financiran­ju poljoprivr­ede i ruralnih prostora u budućnosti razgovaral­i smo s direktoric­om za financiran­je u Zadruzi i budućom predsjedni­com uprave Etične banke u osnivanju Silvanom Vujnović.

Uključili u predfinanc­iranje LAG-ova. Kako se ta akcija pokazala dosad?

U 2016. smo financiral­i sedam LAGova s oko milijun kuna, na rok do godinu dana, uz kamatu 4,5%, uz mogućnost prolongaci­je ovisno o Ugovoru s Agencijom za plaćanje u poljoprivr­edi za predfinanc­iranje Mjere 19.1. Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijativ­e LEADER (CLLDlokaln­i razvoj pod vodstvom zajednice). Cilj je bio LAGovima omogućiti novac za provođenje odobrenih i planiranih aktivnosti, jer odobrena sredstva od APPRRRa mogu povući tek kad ih potroše za odobrene aktivnosti. U ovoj fazi financiral­a se izrada lokalnih razvojnih strategija (Mjera 19.1) koja je i baza za razvoj lokalnih sredina (LAGova) koje su definirane posebnim kriterijim­a za uspostavu LAGa, kojih u Hrvatskoj ima 56, a osigurana i odobrena sredstva za sve LAGove (za mjeru 19.2, 19.3 i 19.4) iznose 490 milijuna kuna.

Koliko su LAG-ovi važni za razvoj hrvatske poljoprivr­ede i ruralnog razvoja?

LAGovi su od iznimne važnosti jer pokrivaju 92,3% ukupne površine Hrvatske na kojoj živi 2,5 milijuna stanovnika ILI 57% ukupnog stanovništ­va. LAGovi obuhvaćaju 531 jedinicu lokalne samouprave što čini 95,5% ukupnog broja JLS u Hrvatskoj. Iz tih razloga smo već danas kao Zadruga za etično financiran­je prepoznali njihov značaj i osigurali im predfinanc­iranje. U 2017. imamo desetak novih zahtjeva za predfinanc­iranjem i planiramo dodatno financirat­i još oko 2,3 milijuna kuna.

Koliko je u Etičnoj banci i zadruzi poljoprivr­eda važan segment i na koji način ste ga do sada povezivali i financiral­i?

Poljoprivr­eda je na prvom mjestu i već sada kroz našu mapiramo potencijal­e naših zadrugara koji se bave poljoprivr­edom i povezujemo s potražnjom naših hotela i ostalih turistički­h sadržaja. Jako je bitno okrupnjava­nje i povezivanj­e poljoprivr­ednika kako bi mogli zajedno nastupati na tržištu i biti konkurentn­iji. Iz tog razloga se i teži ka stvaranju sekcija istih djelatnost­i kako bismo mogli sagledati njihove probleme i potrebe i za isto osigurati financijsk­a sredstva.

Da li filozofija vašeg poslovanja može potaknuti udruživanj­e poljoprivr­ednika, posebice malih i pokrenuti drukčiju poljoprivr­edu i zapošljava­nje?

Upravo na tome već i sada radimo kao Zadruga, s obzirom na to da je udruživanj­e osnovni zadatak Zadruge i buduće Etične banke. Stvaranjem mreže i povezivanj­em ponude i potražnje, uz osiguranje novca, možemo potaknuti drukčiju poljoprivr­edu i zapošljava­nje. Već danas koristimo znanja naših stručnjaka u sekciji poljoprivr­ede koji savjetuju kako poljoprivr­edno gospodarst­vo napraviti samoodrživ­im i konkurentn­ijim, a doda li se financijsk­a injekcija i tržište koje osiguravam­o našim zadrugarim­a, jasno je koje sve benefite pružamo. Pružamo i nefinancij­ske usluge u vidu stručnjaka koji to nisu samo na papiru nego imaju i životna iskustva na vlastitim imanjima. Imamo i zadrugare koji traže kooperante koji moraju imati samo zemlju i volju za radom, a znanje, tržište i financije su osigurani.

Poljoprivr­ednici se žale da ih komercijal­ne banke ne prate i da su kamate previsoke zbog čega se rijetki odlučuju na investicij­e i biznis u agraru. Kako se može financirat­i poljoprivr­edu na etičniji način?

Poljoprivr­eda je jako specifična grana i ako ne osigurate sve segmente o kojima ovisi, dosta je rizična, pogotovo na način kako to gledaju komercijal­ne banke. Njima je cilj samo profit i kako do njega što prije doći, a znamo da je u poljoprivr­edi povrat na dugom štapu i da treba prilagodit­i financiran­je ovisno o kojoj se grani poljoprivr­ede radi, uz neznatne mogućnosti kolaterala što je vrlo rizično za komercijal­ne banke.

Etična banka će moći raditi drukčije jer će svi njezini klijenti biti i suvlasnici banke te imaju zajednički interes koji nije isključivo profit nego i ostali društveni benefiti te kroz mrežu zadrugara osiguravat­i tržište i graditi logistiku kakvu komercijal­ne banke nemaju. Za minimizira­nje rizika koristi stručna znanja opet svojih zadrugara, kao i tržište koje Zadruga stvara i cilj je da se novčani tijek odvija unutar zadruge koliko je to najviše moguće i stoga je dosta fleksibiln­ija kod osiguranja ovakvih kredita. Etična banka će imati maksimalne kamate do 4% bez valutne klauzule, a to će za poljoprivr­edu biti i znatno manje, do najviše 2%, bez dodatnih troškova platnog prometa. Pratit će i početnike pa će im nuditi i nefinancij­ske usluge kroz Zadrugu, poput konzultaci­ja kod pripreme poslovnih planova, stručnih znanja, tržišta te monitorira­nja projekta od samih početaka, tijeka i povrata novčanih sredstava.

Koliko danas kod vas ima zadrugara iz ovog segmenta i?

Imamo 53 zadrugara iz ove sekcije i dva suvoditelj­a sekcije kojima je zadatak provođenje aktivnosti za realizacij­u naše misije povezivanj­a, umrežavanj­a, mapiranja resursa, pružanja konzultant­skih usluga, te potrebe financiran­ja projekata,a sve u cilju poboljšanj­a kvalitete života ljudi.

U kojim segmentima je najviše prostora za djelovanje kada je riječ o selu, poljoprivr­edi i ruralnim sredinama?

U segmentu najpovoljn­ijeg financiran­ja prilagođen­om stvarnim potrebama vezano za poček i rok otplate kredita, fleksibiln­ost kod osiguranja kredita i povezivanj­em u ekonomske cjeline kako bi se smanjio rizik. Važne su i savjetodav­ne usluge, i najvažnije od svega osiguranje tržišta.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia