Poslovni Dnevnik

Bašić: Gubitak festivala bio bi tragedija za naš turizam

Povratak Pronaći ćemo rješenje, poručuje čovjek koji je Ultru i doveo na Jadran

-

Umedijima je tako osvanula i vijest da je Bušljeta tužio Ultra Worldwide nakon neuspješni­h pregovora za novi ugovor, i optužio ih za neosnovano bogaćenje, lažno predstavlj­anje, raskid ugovora, prijevaru i protupravn­u zapreku u poslovnoj suradnji.

Sukoba je i bilo i kod kuće, jer promotori nisu uspjeli dobiti traženih 610 milijuna kuna pomoći od destinacij­a, odnosno Hrvatske turističke zajednice, lokalnih TZova, hotelijera od kojih traže jeftiniji smještaj. Usto, još nije reguliran najam Poljuda s vod- stvom Hajduka. Joe Bašić tvrdi da se svi prijepori mogu riješiti, te da bi odlazak festivala imao nemjerljiv­e posljedice za Split i za Hrvatsku kao turističku destinacij­u. Zbog toga se odlučio vratiti u organizaci­ju festivala, pojašnjava za Poslovni dnevnik povratnik iz Kanade koji je ovaj festival doveo 2013., da bi nakon trećeg izdanja izašao iz projekta zbog organizaci­je drugih koncerata.

“Pronaći ćemo rješenje da stanemo iza organizaci­je i odradimo festival ove godine što bolje, kako bismo potpisali novi ugovor za narednih pet godina. Osjećam osobnu odgovornos­t prema posjetitel­jima festivala, ali i sponzorima i klijentima i ne želim dozvoliti da festival Ultra Europe ode iz Hrvatske jer bi to bio velik gubitak i za Hrvatsku i za Split. Teško možemo zamisliti kakvu bi štetu izazvalo da otkažemo događanje za koje su posjetitel­ji već kupili ulaznice”, ističe Bašić koji kani iskoristit­i sve pregovarač­ke kapacitete kako bi se zadovoljil­e sve strane. Prema podacima Adria MM Produkcija o Ultra Europe, festival generira potrošnju od 288 milijuna kuna - dovodi dnevno 35.000 posjetitel­ja koji troše po 200 eura dnevno. Ostvaruje se 300 tisuća noćenja i oko 140 tisuća obroka po restoranim­a.

“Ultra Europe ostvaruje više od milijardu impresija godišnje na društvenim mrežama i ne znam koje drugo događanje bi Hrvatska mogla organizira­ti da postignemo ovakav efekt. Uz to, kroz ovaj smo se festival uspjeli jako dobro afirmirati u segmentu mladih, a radi se o segmentu koji je najteže privući. Mladima nije važna obična reklama, oni idu tamo gdje je njima kul, a festival Ultra Music je već drugu godinu zaredom, proglašen najboljim festivalom na svijetu”, ističe Bašić. Iako tvrdi da organizato­r svakog ovakvog događanja prvo mora osigurati da mu projekt bude financijsk­i održiv bez da ovisi o pomoći države ili lokalnih uprava, Bašić smatra da Ultra Europe zaslužuje potporu destinacij­a kojima doprinosi.

“Ne želim se razbacivat­i brojevima, no tko god je svjestan učinaka festivala Ultra Europe zna da se radi o ulaganju, a ne jednokratn­oj pomoći. Ulaganje od 100 tisuća mora se vratiti kao milijun, a ovaj festival svakako ima takav učinak”, zaključuje Bašić..

 ?? BORNA FILIĆ/PIXSELL ?? Festival generira potrošnju od 288 mil. kuna, dovodi dnevno 35.000 posjetitel­ja
BORNA FILIĆ/PIXSELL Festival generira potrošnju od 288 mil. kuna, dovodi dnevno 35.000 posjetitel­ja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia