Poslovni Dnevnik

Prgin ima novog strateškog partnera

Priprema terena Nakon otvaranja predstečaj­a NCP Grupe očekuje se rješenje kroz ponudu DAB-u

- SUZANA VAROŠANEC

Grupa nema dugova prema državi, a ni ozbiljniji­h prema dobavljači­ma, tvrdi direktor Roko Vuletić

Stečaj NCP Remontnog brodogradi­lišta Šibenik prelio se i na NCP Grupu koja se kao jamac za kreditne obveze izložila prema Bobar Banci s neizvjesno­šću naplate u stečaju Remontnog brodogradi­lišta. Kako tvrde iz NCP Grupe, uz odnos s Jadranskom bankom u sanaciji, odnos s Bobar Bankom glavni je razlog otvaranja postupka predstečaj­ne nagodbe NCP Grupe, što pojašnjava direktor NCP Grupe Roko Vuletić.

“Kako je glavni dužnik Remontno brodogradi­lište Šibenik završilo u stečaju, a i drugi najveći kreditor Bobar Banka, ona je taj dug proglasila dospjelim, krenuvši u prisilnu naplatu jednokratn­o. Po ovrsi za izdana jamstva NCP GruNCP pa se u ožujku tako prvi put našla u blokadi”, navodi Vuletić, dodajući da sudsko rješenje kojim je otvoren predstečaj pokazuje na koliko je minus u međuvremen­u narastao, tj. posrijedi je iznos od oko 130 milijuna kuna.

“NCP Grupa nema dugova prema državi, a ni ozbiljniji­h prema dobavljači­ma te će i plaća za ožujak uskoro biti isplaćena. No do predstečaj­a je došlo zbog odnosa s navedene dvije banke. Uz problem koji imamo s Bobar Bankom, imamo i odnos s Jadranskom bankom koja nema mogućnosti financirat­i nove poslove, a ni reprogrami­rati postojeće kredit35. ne obveze. Dosad smo otplatili više od 22 mil. kuna, i ukupno smo dovedeni u situaciju ogromnog pritiska na cash flow, ali izlaz postoji”, tvrdi Vuletić.

U prilog tome navodi da je tvrtka operativni­m poslovanje­m osiguraval­a da to brodogradi­lište radi, pa i sad na prostoru Remontnog brodogradi­lišta obavlja poslovanje na temelju ugovora o najmu. To znači da servisera brodove Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže, dok je najveći klijent norveški Moen Marin za koji je dosad isporučen 61 aluminijsk­i radni katamaran za potrebe ribogojili­šne industriji, zaposlio kapacitete na 7 novih katamarana do kraja 2017. Važna za rasplet, po nekima moguće već tijekom svibnja, i kao rješenje slovi i obvezujuća ponuda jednog stranog investitor­a iz iste branše. Predana je DABu s namjerom da otkupe sva državna potraživan­ja od Jadranske banke. Neslužbeno se doznaje da je ponuda prihvaćena, što bi trebalo uskoro biti povod sklapanja ugovora s tvrtkom SPV u vlasništvu DABa jer je ona s 34% potraživan­ja postala najveći vjerovnik NCP Remontnog brodogradi­lišta. Vuletić informacij­e nije demantirao, no naglasio je da nije riječ o Doguš Grupi, pa bi i predstečaj NCP Grupe mogao biti u funkciji stečajnog plana koji će se raditi u skladu s poslovnim planovima Prginova strateškog partnera.

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/ ?? Goran Prgin, vlasnik NCP-a
HRVOJE JELAVIĆ/ Goran Prgin, vlasnik NCP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia