Poslovni Dnevnik

Kad su požari poharali naše vinograde na Pelješcu, osiguranje je stalo uz nas

Pelješki vrhovi Zadruga iz općine Janjina ne strahuje od elementarn­ih nepogoda

-

Ekipa Croatia osiguranje boravila je na Pelješcu tijekom požara te osigurala pravičnu naknadu štete

Upožarima koji su Pelješac zahvatili u srpnju 2015. godine stradalo je nekoliko stotina hektara borove šume, brojni vinogradi, a značajne su štete pretrpjeli i stočari. Što takva situacija može, ali i ne mora učiniti poljoprivr­ednicima najbolje zna upravitelj poljoprivr­edne zadruge PZ Pelješki vrhovi Nedo Vitković. Inače, ova zadruga smještena u općini Janjina na središnjem dijelu Pelješca osnovana je davne 1902. godine od kada radi u kontinuite­tu te danas broji više od 130 zadrugara. Proizvode neka od najkvalite­tnijih i najpoznati­jih sorti vina s ovog područja, poput Plavca malog koji dolazi u nekoliko varijanti te kao desertno vino i prošek. Također, atraktivna su turistička lokacija jer se u njihovim podrumima može vidjeti čuvanje vina u barrique bačvama te se nudi mogućnost vođene degustacij­e i kušanje vina.

“U ljetnim mjesecima 2015. godine vatrena stihija je uništila značajne površine vinograda, kao i vinove loze lokalnih vinogradar­a među kojima su bili i neki kooperanti PZ Pelješki vrhovi. Naša zadruga, ipak, još od 2008. godine u suradnji s Croatia osiguranje­m nudi osiguranje trsova i uroda vinove loze od tuče, požara i udara groma. Iskustva s elementarn­om nepogodom tuče smo imali, ali nas je nakon izlaska stručnjaka Croatia osiguranja dočekao profesiona­lan i stručan odnos te pravična naknada štete”, komentirao je Vitković.

Naime, požari od kojih se ponajviše strahuje za vrijeme ljetnih mjeseci mogu imati katastrofa­lne razmjere po nasade u koje je uloženo toliko vremena i truda. Uz velike materijaln­e gubitke, u ovom se slučaju pojavila bojazan i kako će Croatia osiguranje postupiti u toj situaciji koja je svima do tada bila i nepoznata. Ipak, sve je prošlo najbolje što je moglo.

“Odmah po smirivanju požara, posjetili su nas zaposlenic­i poslovnice Dubrovnik te smo s kooperanti­ma obišli opožarene vinograde i napravili prijave šteta. Ono što nas poprilično ugodno iznenadilo je što je lokalna ekipa Croatia osiguranja na Pelješcu boravila i tijekom požara. Bili su upoznati s razvojem cijele situacije, dok je stručno osoblje iz Zagreba zaduženo za procjenu štete stiglo u roku dva dana. S nama su onda nekoliko dana obilazili brda i vinograde, razgovaral­i s kooperanti­ma te u teškoj situaciji stali uz nas. Nekad vam je u takvoj potreban samo znak pažnje. Ja to zovem istinskim partnerski­m odnosom“, dodao je Vitković.

Uz za poljoprivr­ednike standardne bojazni poput vremenskih nepogoda ili tuče vatra se nametnula kao još jedan od faktora rizika na koje treba misliti. U ovom se sektoru može i dogoditi da se u ekstremnim slučajevim­a ostane bez sirovina za rad, ali ako se poslu pristupa odgovorno i na vrijeme se osiguranje­m zaštiti proizvodnj­a i omogući njeno normalno odvijanje bez obzira na vanjske uvjete – najveći dio toga uvijek se može sanirati, složio se na kraju sugovornik.

 ?? GRGO JELAVIĆ/PIXSELL ?? Nedo Vitković, upravitelj poljoprivr­edne zadruge PZ Pelješki vrhovi
GRGO JELAVIĆ/PIXSELL Nedo Vitković, upravitelj poljoprivr­edne zadruge PZ Pelješki vrhovi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia