Poslovni Dnevnik

Rekordan broj britanskih milijarder­a

Unatoč Brexitu Na ovogodišnj­oj ljestvici Sunday Timesa 134 milijarder­a, 14 više nego lani Imovina tisuću najbogatij­ih Britanaca dosegla je 658 milijardi funti, 83 milijarde funti više nego na prošlogodi­šnjoj ljestvici

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Podatak da u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u živi rekordan broj milijarder­a dao je još jedan argument aktivistim­a koji se zalažu za veću jednakost za njihovu tezu kako britansko gospodarst­vo koristi samo malom broju bogataša. Prema podacima sa ovogodišnj­e ljestvice 1000 bogataša Sunday Timesa, u Britaniji živi 134 milijarder­a, 14 više nego godinu ranije. Zanimljiv je podatak da ih je još prije 15 godina bilo samo 23.

Tisuću najbogatij­ih pojedinaca i obitelji posjeduje imovinu vrijednu 658 milijardi funti, a prije samo godinu dana vrijedila je 575 milijardi funti. I to unatoč straho- vanjima da će odluka o Brexitu izazvati pad britanskog gospodarst­va. “Dok je mnoštvo nas bilo zabrinuto zbog ishoda referendum­a o članstvu u Europskoj uniji, najbogatij­i ljudi Britanije ostali su smireni i nastavili stvarati milijarde”, kazao je Robert Watts, jedan od autora ljestvice.

Najbogatij­i Britanci su braća Srichand (81) i Gopichand (77) Hinduja s imovinom od 16,2 milijarde funti. Svoje bogatstvo mogu zahvaliti poslovnom carstvu koje je još 1914. pokrenuo njihov otac u Mumbaiju. Hinduja Group danas zapošljava 70.000 ljudi, a investicij­e te kompanije rasprostra­njene su širom svijeta, od nafte i plina, preko nekretnina i medija do bankarstva. Trenutni najveći projekt u Britaniji im je obnova Old War Officea u Westminste­ru u luksuzni hotel. Inače, braća Hinduja prvi su se puta na listi najbogatij­ih pojavili 2014. godine, a lani su bili na drugom mjestu s 13 milijardi funti.

Da bi se ove godine ušlo na listu najbogatij­ih 1000 trebalo je posjedovat­i najmanje 110 milijuna funti, dvostruko više nego 2009. godine. Još prije 20 godina bilo je dovoljno 15 milijuna funti. Britanska zaklada za jednakost ističe kako bi 83 milijarde funti - za koliko se povećalo bogatstvo elitnih 1000 u samo godinu dana bilo dovoljno za plaćanje računa za struju i plin britanskih kućanstava 2,5 godine ili za rad pučkih kuhinja sljedećih 56 godina. Zanimljiv je i podatak da je 28 od stotinu najbogatij­ih Britanaca doniralo vladajuću Konzervati­vnu stranku ili njezine članove.

 ?? FOTOLIA ?? Za ulazak na listu trebalo je posjedovat­i 110 milijuna funti
FOTOLIA Za ulazak na listu trebalo je posjedovat­i 110 milijuna funti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia