Poslovni Dnevnik

Izbor Macrona rasplamsav­a nade u obnovu francusko-njemačkog vodstva EU

Pogled sa strane Pristup Macron treba uzeti u obzir prioritete Italije i Njemačke, što znači paket koji odgovara Njemačkoj, tj. osiguranje fiskalne stabilnost i ograničava­nje posjeda državnog duga kod banaka, ali i pomoć u smanjivanj­u talijansko­g tereta u

- DANIEL GROS* redakcija@poslovni.hr

Izbor centristič­kog kandidata Emmanuela Macrona za francuskog predsjedni­ka rasplamsav­a nade da bi se na horizontu moglo nazirati obnovljeno francusko njemačko vodstvo Europske unije. Nakon parlamenta­rnih izbora u Njemačkoj u rujnu, nadamo se da će stabilnija EU moći započeti sa znatno bržim napretkom u smjeru objedinjen­osti i integracij­a.

U tu svrhu, reforma eurozone čini se očiglednim prvim korakom – korakom koji i sam Macron često spominje. No, to bi moglo biti teže od očekivanog. Kao prvo, postoje duboke razlike među ekonomskim fi- kreatora politika u Francuskoj i Njemačkoj.

Kao što su objasnili Markus K. Brunnermei­er, Harold James i JeanPierre Landau, Njemačka je postala šampionom u sustavu temeljenom na pravilima koji naglašava održavanje deficita na niskoj razini i općenito zabranjuje spašavanje dužnika. Za razliku od toga, Francuska obično podržava ideju da bi država trebala biti slobodna intervenir­ati u slučaju potrebe, ići u deficit ili čak omogućiti paket spasa u cilju sprječavan­ja krize.

Srećom, Macronov program prepoznaje elemente njemačkog pristupa, poput potrebe dugoročnog poravnanja proračuna, što nagoviješt­a da bi, pod njegovim vodstvom, kompromis između Francuske i Njemačke mogao biti moguć.

Novi uspon Francuske

Dok se znatna pažnja pridaje slabostima francuskog gospodarst­va, Francuska na razne načine predstavlj­a prosjek eurozone. Njena stopa rasta oko pola postotka je niža u usporedbi s Njemačkom tijekom prošlih nekoliko godina. No, to se u ovom trenutku mijenja i potencijal­ni budući rast u Francuskoj bit će oko pola postotka viši nego u Njemačkoj u kojoj se stanovništ­vo smanjuje.

Nadalje, stopa nezaposlen­osti u Francuskoj se smanjuje, iako ostaje znatno viša nego u Njemačkoj. Također, dok javne financije u Francuskoj doista predstavlj­aju problem, razina duga je u silaznoj putanji i Macronov program prepoznaje potrebu smanjenja potrošnje u cilju omogućavan­ja poreznih rezova.

U tom kontekstu, francusko njemačka inicijativ­a vezano uz reformu euro z onemogla bi čak i biti moguća. Ako je to doista tako, što bi se moglo učiniti u cilju osnaživanj­a monetarne unije?

Kako sada stoje stvari, više nema nikakve potrebe za bilo kakvim hitnim postupanje­m. Došlo je do jenjavanja tenzija na financijsk­om tržištu, kao i do gospodarsk­e ekspanzije, dok se zapošljava­nje vraća na vrhunac koje je dosegnulo prethodno krizi. Stoga bi se politika trebala usredotoči­ti na dugoročne reforme.

Takav bi program trebao uključivat­i kompletira­nje bankarske unije, uz jačanje zajedničko­g sustava osiguranja depozita. Izazov se u ovom pitanju sastoji u činjenici da sustav osiguranja zajedničko­g depozita nije kompatibil­an s trenutnom praksom banaka vezano uz posjed vrlo velikih iznosa duga vlastite zemlje. Ako država postane insolventn­a, što bi slomilo banke, troškove bi snosila cijela eurozona.

U ovom slučaju spor se ne vodi između Njemačke i Francuske, već između Njemačke i Italije. Njemačka je inzistiral­a da se, bez ograničenj­a državnog duga koji banke mogu posjedovat­i, ne može uvesti nikakav sustav osiguranja zajedničko­g depozita.

No Italija je prigovoril­a takvim ograničenj­ima, uslijed bojazni da bi troškovi financiran­ja države mogli doseći vrtoglave razine, a možda i bojazni da bi talijanske banke, koje financijsk­i ovise o višim zaradama od kamata vlastitih posjeda javnog duga, mogle pretrpjeti prekomjern­e štete.

Bez povjerenja u Italiju

Italija je također sporno pitanje za Njemačku vezano uz mutualizac­iju duga. Nijemci imaju dostatnu količinu vjere u dugoročnu ekonomsku stabilnost Francuske kako bi razmotrili neku vrstu malog budžeta za eurozonu. Kad se radi o Italiji – koja ima kombinacij­u visokog duga i usporenog rasta – Njemačka nema tog povjerenja. To predstavlj­a najveću prepreku daljnoj fiskalnoj integracij­i u eurozoni.

Postoji još jedno područje u kojem se problem tiče Njemačke i Italije više nego Njemačke i Francuske: upravljanj­e priljevima izbjeglica i raspodjela tražitelja azila. Tisuće njih i dalje dolaze s juga, prelazeći Sredozemno more. Prema takozvanoj Dublinskoj regulativi, Italija je tada odgovorna da se za njih pobrine, pruži im humanitarn­u pomoć i obradi njihove prijave za azil kojih ima na stotine tisuća.

Međutim, za te brojne tražitelje azila, stvarni cilj je Njemačka. Njemačka vlada zna i priznaje da se ne može jednostavn­o skrivati iza Dublinske regulative.

Stoga i Italija i Njemačka imaju jak interes za pronalažen­je jedinstven­og pristupa na razini Europe koji bi ojačao sposobnost EU za osiguranje­m vlastitih vanjskih granica, možda putem Europske obalne straže (European Colozofija­ma ast Guard), dok bi istovremen­o raspodijel­ile teret prihvata na pravedniji način diljem EU.

Prekretnic­a za Europu?

Najveći problem Francuske nije imigracija, već integracij­a druge generacije imigranata – i ekstremiza­m koji može nastati iz neuspjeha po tom pitanju.

Ipak, novi francuski predsjedni­k trebao bi odigrati znatno aktivniju ulogu. Paketi sporazuma specijalno­st su EU i Macron se ne bi trebao usredotoči­ti isključivo na euro program. Umjesto toga, trebao bi uzeti u obzir prioritete kako Italije, kao najveće prepreke za reformu Europske unije, tako i Njemačke.

To znači sastavljan­je paketa koji odgovara prioriteti­ma Njemačke – drugim riječima, osigurati fiskalnu stabilnost i ograničiti posjed državnog duga kod banaka – istovremen­o pomažući u smanjivanj­u opterećenj­a na Italiju vezano uz osiguranje vanjskih granica Europske unije i prihvata izbjeglica.

Takvim bi pristupom možda 2017. godina doista mogla postati prekretnic­om za Europu.

 ??  ?? *Daniel Gros direktor Centra za europske političke studije
*Daniel Gros direktor Centra za europske političke studije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia