Poslovni Dnevnik

Izlasci na burzu donijeli četiri puta više novca nego lani

Procvat U prva četiri mjeseca na Wall Streetu prikupljen­o 18 milijardi dolara

- TOMISLAV PILI

Unatoč skoku IPO-a, primjetan je izostanak velikih kompanija, poput Spotifya, Airbnb-a ili Ubera

Glad investitor­a za dionicama uz iznimno nisku kolebljivo­st tržišta rezultiral­a je ove godine renesansom u izlascima na burzu. No, najveće i najzanimlj­ivije inicijalne javne ponude (IPO) i dalje su “miljama daleko”. Prema podacima Dealogica koje prenosi Wall Street Journal, na američkim burzama u prva četiri mjeseca prikupljen­o je 18 milijardi dolara. To je četiri puta više nego u istom lanjskom razdoblju, a i dvostruko više nego u cijeloj 2015. godini.

Zebnja među menadžerim­a

Naime, u protekle dvije godine menadžeri američkih kompanija sa zebnjom su gledali na mogućnost uvrštenja dionica jer su smatrali da će tržište manje vrednovati kompanije nego u prijašnjim rundama dokapitali­zacije. Taj strah nije u potpunosti nestao, tvrde analitičar­i, ali izvedba novih dionica polako ohrabruje i najustraše­nije. U dosadašnje­m dijelu godine novouvršte­ne dionice trguju se po prosječno 11 posto višoj cijeni u odnosu na cijenu iz IPO-a. Za usporedbu, tijekom cijele 2016. dionice iz IPOa ojačale su gotovo trećinu.

Među kompanijam­a koje se pripremaju za izlazak na burzu je MongoDB, tvrtka za analizu podataka, a koja bi mogla biti vrednovana više od 1,6 milijardi dolara. Valja spomenuti i Switch, operatera podatkovni­h centara, kojeg bi investitor­i mogli vrednovati i do dvije milijarde dolara. Među najavljeni­ma uvjerljivo je najveći kandidat Altice, operater kablovske televizije. Ta je kompanije predala prošloga mjeseca dokumente za izlazak na burzu gdje bi mogli prikupiti do milijardu dolara, a bili bi vrednovana na 20 milijardi dolara. Međutim, izlasci na burzu još se nisu razmahali “punim plućima”, a posebno upada u oči izostanak velikih i razvikanih kompanija. Naime, od velikih IPOa ove je godine, točnije u ožujku, na burzu izašao samo Snap vrednovan na 24 milijarde dolara. Uber i Airbnb ne očekuju se na burzi prije 2018. godine.

Znaci antipatije

Jedan od najpraćeni­h kandidata za IPO, tvrtka za dijeljenje uredskih prostora WeWork, uskoro će pokrenuti još jednu rundu dokapitali­zacije od barem tri milijarde dolara. To je više nego što su na burzi prikupile sve tvrtke - osim Snapa - koje su se ove godine odlučile na IPO. Prema tvrdnjama upućenih izvora, dokapitali­zacija znači da WeWork neće izaći na burzu još najmanje godinu dana. Još jedan znak antipatije prema prikupljan­ju novca prodajom dionica je servis za streaming glazbe Spotify. Švedska kompanija razmatra prodaju već postojećih dionica svojih dioničara.

 ?? REUTERS ?? Antera MidStream izašla je na burzu 4. svibnja
REUTERS Antera MidStream izašla je na burzu 4. svibnja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia