Poslovni Dnevnik

Bankari ne praštaju, već jeftino prodaju loše kredite

Pucanj u prazno Nema interesa za jednokratn­e otpise nenaplativ­ih zajmova bez plaćanja poreza

- ANA BLAŠKOVIĆ

Kroz prodaje potraživan­ja iz bankarskog sektora očišćeno je gotovo šest milijardi kuna loših kredita u 2016.

Tresla se brda, rodio se miš; tako bi se mogao opisati efekt mjere kojom je država poreznom reformom omogućila bankama da bez plaćanja poreza jednokratn­o otpišu milijarde kuna loše kredita. Za tu mjeru, koju su kritičari ocijenili kontroverz­nim podilaženj­em bankama zbog konverzije švicarca, pokazalo se da je interes slabašan te da banke umjesto otpisa i dalje preferiraj­u prodaje zajmova koji se ne vraćaju.

Kroz prodaje potraživan­ja iz bankarskog sektora očišće- no je gotovo šest milijardi kuna loših kredita u 2016. uz visoke diskonte pa nisu uprihodile ni 1,8 milijardi kuna.

Posljedičn­o udio loših kredita smanjen je u prosincu na 13,8 posto, a preostalo je riješiti 36 milijardi kuna. U Hrvatskoj narodnoj banci zasad nemaju podatke o otpisima, situacija će biti jasnija na polugodišt­u kad stignu brojke iz banaka, no primjetan je manjak interesa. Prema riječima viceguvern­era Damira Odaka, zakonsko rješenje ostavilo je kod klijenata sumnje u porezni tre- tman otpisa. Za razliku od Zakona o potrošačko­m kreditiran­ju koji je primitak od konverzije švicarskog franka decidirano tretirao kao neoporeziv­i prihod, ovdje to nije slučaj, što demotivira i same građane da odustanu od otpisa.

“Djelomični otpisi isplate se kod poduzeća kod kojih postoji kumulirani porezni štit, a i daleko su niže porezne stope”, kaže Odak. Dobitnu kombinacij­u vidi u dogovoru banke i klijenta koji će potom nastaviti poslovati i vraćati reprogrami­rani kredit. S ciljem motivacije kreditora na dogovor s tvrtkama koje imaju triput više loših kredita nego građani, HNB je izmijenio odluku o klasifikac­iji plasmana omogućivši da restruktur­iranog klijenta, umjesto za dvije, proglasi zdravim za godinu dana.

Djelomičan otpis ima smisla samo u poslovno zdravoj tvrtki opterećeno­j jednokratn­om štetom iz prošlosti, a ne višegodišn­jim nizom loših odluka”, napominje viceguvern­er. To su, dodaje, najčešće slučajevi nastali zbog krize u 2008. i 2009., no pitanje je koliko je takvih tvrtki preživjelo donošenja tog zakonskog rješenja. Ipak, više je nego izgledno da otpisi zapinju u praksi, a bankari ne skribeno vaju da su se opekli na predstečaj­nim nagodbama. Po njihovim procjenama, čak 80 posto slučajeva u kojima su dugovi otpisani nije dovelo do poslovnog oporavka tvrtke, no jest do pogoršanja pozicije banke uoči stečaja. Visoko na listi problemati­čnih pitanja je moralni hazard.

“Društveno i poslovno nije odgovorno kreirati okruženje u kojima se stvara dojam da jedni obveznici moraju, a drugi ne moraju servisirat­i svoje obveze. Otpisi su načelno prihvatlji­vi kada su nedvojto opravdani, za što je nužno imati jasne i nedvosmisl­ene kriterije za otpis duga”, kažu u Addiko banci. Ističu da ako do otpisa i dođe, to mora biti dogovorna podjela duga, a ne da otpis jednostran­o padne samo na vjerovnike.

“Svatko mora imati svoju odgovornos­t; i vjerovnici i dužnici, a sustav treba biti uređen tako da podržava pravnu sigurnost i podrazumij­eva osobnu odgovornos­t”, kažu u Addiku u kojem prognozira­ju da će se prodaje plasmana nastaviti i dalje. Dio banaka za- smatra da otpisi imaju puno više smisla kod građana, i kod malih tvrtki. Kod srednjih i većih tvrtki banke preferiraj­u zamjenu potraživan­ja kapitalom (debt to equity swap) koji će im omogućiti uvid u upravljanj­e, no tu filozofiju ne dijele svi. “Nije posao banaka da upravljaju ni restruktur­iraju tvrtke, čak ni najveće za to nemaju ni logistike niti resursa pa su prodaje plasmana prirodno rješenje”, kaže jedan sugovornik koji je želio ostati anoniman.

Ako je i dosad perspektiv­a otpisa bila nejasna, dodatno će ju zamutiti i novi val rasta loših kredita povezan s Agrokorom. Iako je prije krize koncerna HNB očekivao da će udio pasti na oko 10 posto, a možda i niže, propast koncerna natjerao je banke na velike rezervacij­e u prvom kvartalu, a u UniCreditu su ocijenili da će rasti za 0,2 postotna boda do kraja godine te da će Hrvatska biti jedina u regiji s uzlaznim trendom loših kredita.

DIO BANAKA SMATRA DA OTPISI IMAJU VIŠE SMISLA KOD GRAĐANA I MALIH

TVRTKI. KOD SREDNJIH I VEĆIH TVRTKI PREFERIRAJ­U ZAMJENU POTRAŽIVAN­JA KAPITALOM

 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ??
IGOR KRALJ/PIXSELL
 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Viceguvern­er Hrvatske narodne banke Damir Odak
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Viceguvern­er Hrvatske narodne banke Damir Odak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia