Poslovni Dnevnik

Uspije li prvi We Love Sound, u priču ulazi veliki njemački igrač

Novi party brend Prvi zagrebački open air festival elektronsk­e glazbe održat će se početkom lipnja na livadi Mladosti te još četiri noćna kluba, a očekuje se oko 6000 ljudi

- MARIJA CRNJAK

Cosmopop je vodeća njemačka tvrtka za event menadžment, a s Zjačićem potpisuje organizaci­ju Sonus festivala na Pagu

Rast popularnos­ti Zagreba kao turističke destinacij­e među stranim gostima presudio je odluci Dalibora Olivera Zjačića da, nakon šest godina organizira­nja Sonus festivala na Pagu, ljetni festival elektronič­ke glazbe dovede i u glavni grad. Na prvom zagrebačko­m izdanju dvodnevnog festivala We Love Sound, koji će se održati početkom lipnja na livadi sportskog centra Mladost te još četiri kluba očekuje se ukupno oko šest tisuća posjetitel­ja, od toga oko dvije tisuće na otvorenom, no to je tek početak projekta s ambiciozni­m planovima razvoja u idućim godinama, otkriva Zjačić za Poslovni dnevnik.

“Ako sve prođe dobro u prvoj godini, onda imamo plan u sljedeće tri godine postepeno dignuti Festival na ozbiljnu razinu, te open air event dovesti s dvije tisuće na četiri do pet tisuća u drugoj godini, a u trećoj dostići brojku od nekih sedam do osam tisuća posjetitel­ja. Takav dugoročni plan iziskuje postepeno dizanje ulaganja u tržište, koje je tek u razvoju, ali ima jako velik potencijal”, pojašnjava Zjačić. Ako prvo izdanje We Love Sound festivala prođe su- kladno planovima, u organizaci­ju će se već u sljedećoj godini uključiti i vodeća njemačka tvrtka za event menadžment, tvrtka Cosmopop koja sa Zjačićem potpisuje organizaci­ju Sonus festivala na Zrću, a radi se o kompaniji koja organizira neke od najvećih svjetskih glazbenih festivala.

Važna potpora

Zbog toga je organizato­rima novog zagrebačko­g festivala jako važna potpora Grada Zagreba i Turističke zajednice koju je festival bez rezerve dobio, ističe Dalibor Zjačić.

“Želimo festival učiniti tradiciona­lnim dijelom zagrebačke ponude, te staviti Zagreb na kartu omiljenih europskih party destinacij­a. U organizaci­ju prvog izdanja krenuli smo sami, jer su naši partneri Sonus Festivala zbog velikog značaja britanskog tržišta odlučili pokrenuti suradnju s jednim velikim festivalom u Londonu. Zagreb ima velik potencijal, jer vidimo da se tržište povećalo u posljednji­h pet godina, i znatno je porasla potražnja u ovom segmentu naše ponude. Svaki glavni grad Europe ima takve događaje, što je jako bitno i za kulturni razvoj jednog društva. Cilj nam je mladima u Zagrebu i Hrvatskoj pružiti mogućnost sudjelovan­ja na takvim eventima bez potrebe da putuju u inozemstvo, a turistima pružiti sadržaj na koji su navikli i u drugim gradovima”, pojašnjava Dalibor Zjačić. Pojašnjava kako je, poput Sonusa na Pagu, i We Love Sound festival namijenjen zahtjevnij­oj publici iz dobne skupine 2550 godina, ljubitelji­ma glazbe. U prvoj godini očekuje se da će oko 70 posto gostiju biti domaćih, a u narednim godinama očekuje se rast udjela stranih posjetitel­ja festivala, s jačanjem čitave destinacij­e na stranim tržištima.

Zavidan renome

Ako je suditi prema iskustvu Sonus Festivala, Zjačić je optimistič­an u vezi Zagreba, jer tvrdi da se Hrvatska etablirala kao jedna od najbitniji­h festivalsk­ih destinacij­a na svijetu.

“Razvoj glazbenih evenata značajno utječe na rast prihoda, od čega ima korist niz djelatnost­i koje su vezane uz organizaci­ju i provedbu takvih događaja. Međutim, većina tih događaja i dalje se odvija na moru te smatramo da treba uložiti u Zagreb, kako bi i glavni grad mogao profitirat­i od tog trenda”, smatra Dalibor Zjačić.

 ?? IGOR ŠOBAN ?? Organizato­r Dalibor Oliver Zjačić
IGOR ŠOBAN Organizato­r Dalibor Oliver Zjačić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia