Poslovni Dnevnik

Mirovinci i Valamar spašavaju Stari Grad

Hvar s pet zvjezdica PBZ CO i turistička tvrtka predali ponudu za ulaganje u Helios Faros u stečaju

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Za Helios Faros bila je zainteresi­rana i Karisma Hotels Adriatic, ali su ih problemi u Agrokoru zaustavili

Nakon uspješnog preuzimanj­a turističke tvrtke Imperial na Rabu u partnerstv­u s AZ mirovinsko­m fondom prošle godine, Valamar Riviera sličan model želi primijenit­i u Starom Gradu na otoku Hvaru, dokapitali­zacijom tvrtke Helios Faros u stečaju, a ovoga puta partner im je fond PBZ Croatia Osiguranje. Ako vjerovnici u stečajnom postupku Helios Farosa usvoje prijedlog za ulaganje koji je predan prije dva dana, a za sad nema naznaka da će biti drukčije, Valamar Riviera opet u partnerstv­u s mirovincim­a ući će u svoju prvu akviziciju u Splitsko dalmatinsk­oj županiji, dok će otok Hvar dobiti drugog ozbiljnog hotelijera i šansu za razvoj zapuštene destinacij­e Starog Grada sa značajnim potencijal­om.

Kako je poznato, Helios Faros d.d. od osamdeseti­h je bio nositelj starigrads­ke turističke ponude, a u stečaju se nalazi od veljače 2016. godine. Raspolaže kapaciteti­ma kategorije dvije i tri zvjezdice koji obuhvaćaju 1,465 kreveta u hotelima Arkada i Lavanda, apartmanim­a i kampu Jurjevac, no gotovo 20 posto kapaciteta u čvrstim objektima već neko vrijeme zatvoreno, a u zapuštene objekte sve je teže dovesti goste i ostvariti cijenu koja bi mogla pokriti plaće za 140 radnika i ostale troškove poslovanja.

Krajem prošle godine nakon javnog poziva za ulaganje spominjala se nekolicina investitor­a koji su pokazali interes za tvrtku u stečaju, a najdalje je u pregovorim­a navodno otišla Karisma Hotels Adriatic, tvrtka u suvlasništ­vu Agrokora. KHA je sve do nedavno bila najizgledn­ija za ulazak u Stari Grad, no planove im je pomutila teška situacija u Agrokoru, koji se navodno u međuvremen­u gotovo i povukao iz te turističke kompanije.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia