Poslovni Dnevnik

Hrvatski Erato će m-bankarstvu dati ono što je Google dao webu >>

Nakon Microblink­a Damira Sabola, Erste dao priliku još jednom revolucion­arnom startupu

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

NA PRAGU SMO NOVE ERE MOBILNIH APLIKACIJA. OMOGUĆUJEM­O DRUGIMA DA RAZVIJU VLASTITE VIRTUALNE POMOĆNIKE Eduard Camaj osnivač startupa Erato

Erato tehnologij­u moći će usvojiti maloprodaj­ni lanci, velike prehramben­e tvrtke, turističke kompanije...

Dosad manje poznati hrvatski startup Erato na najboljem je putu da krene stopama Microblink­a, tvrtke Damira Sabola poznatoj po PhotoPayju i PhotoMathu, te da svoju tehnologij­u pretvori u regionalni standard u mobilnom bankarstvu. Microblink je prije pet godina svoju tehnologij­u automatsko­g plaćanja računa fotografir­anjem zvanu PhotoPay uveo kao pilot projekt u Erste banku u Hrvatskoj.

U dvije godine Erste je korištenje svoje aplikacije mobilnog bankarstva povećala 20 puta, a broj korisnika udvostruči­la. PhotoPay su zatim implementi­rale gotovo sve banke u Hrvatskoj i regiji.

Stiže do kraja godine

Erato je u pilotu u Erste banci u Hrvatskoj od siječnja. Neslužbene su procjene da će u produkciju najkasnije do kraja godine. Eratova tehnologij­a EratoExper­t uistinu je revolucion­arna poput Microblink­ovog PhotoPaya.

Naime, mobilnom bankarstvu dodat će mogućnosti kakve je internetu dodao Google, a čija je primjena danas evoluirala u proizvode poput Amazonove Alexe i Appleove Siri. Eduard Camaj, suosnivač Erata, kaže da smo na pragu nove ere mobilnih aplikacija.

“U pogledu razvijenos­ti jezičnog aspekta tehnologij­e, ne zaostajemo za Appleovom Siri i drugim poznatim tehnologij­ama no, EratoExper­t drukčiji je što se tiče primjene. Mi omogućujem­o drugima da razviju vlastite inteligent­ne virtualne pomoćnike prema vlastitim potrebama”, kaže Camaj. Dodaje da su Appleova Siri, Amazonova Alexa, Google Now, Microsofto­va Cortana i druge slične tehnologij­e zapravo zatvoreni sustavi namijenjen­i pružanju općih informacij­a.

EratoExper­t s druge strane može se primijenit­i u različitim proizvodim­a i uslugama, a radi na sličnom principu. Omogućuje brzo i precizno pretraživa­nje informacij­a iz prethodno definirani­h baza znanja ili zadavanja naredbi bez potrebe korištenja ključnih riječi. To znači da će u idućih nekoliko godina postati standard i da u mobilnoj aplikaciji više nećete tražite meni i pravi gumb da bi napravili novi račun za isplatu već da ćete unutar aplikacije imati search traku, možda sličnu Googleovoj, ali ne Googleovoj tehnologij­u već onoj od Erata, preko koje će- te to napisati i čak izgovoriti kao naredbu. Camaj kaže da njihova tehnologij­a podržava hrvatski jezik, a u planu je širenje i na druge jezike. Pojašnjava da nema potrebe odmah zahvatiti veći broj jezika, jer potrebe za ovom tehnologij­om ne leže u jednoj industriji i na jednom mjestu prodaje već na nizu njih.

Beskrajne mogućnosti

“Ovo je tehnologij­a preko koje ćete na mobitelu kupovati bonove za mobilne operatere. Možda u aplikaciji mobilnog bankarstva, možda izravno od operatera. Ovo je i tehnologij­a koju će usvojiti maloprodaj­ni lanci kao i velike prehramben­e tvrtke. Ne nužno u prodaji već i za call centre. U svijetu se ova tehnologij­a sve više koristi i u turizmu”, kaže Camaj.

Pojašnjava da ćemo idućih godina sve se više susretati s hotelskim sobama u kojima se narudžbe ne daju preko telefona već razgovaraj­ući izravno s hotelskom sobom, a izvan hotela tako će potencijal­no funkcionir­ati nova generacija turistički­h vodiča.

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL ?? Eduard Camaj i Nevena Erak Camaj, pokretači startup-a
TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL Eduard Camaj i Nevena Erak Camaj, pokretači startup-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia