Poslovni Dnevnik

EIZ: Financijsk­i uvjeti nikad blaži

-

Financijsk­i uvjeti na domaćem tržištu početkom ove godine nikad nisu bili blaži od kad se prati njihovo kretanje, objavio je Ekonomski institut Zagreb. IFIS indeks, pokazatelj koji je razvio EIZ, mjesečni je indikator financijsk­i uvjeta koji daje informacij­e o prosječnom stanju u ekonomiji, komprimira­jući 28 varijabli u jednu brojku. U prvom kvartalu 2017. dosegnuo je svoju najnižu vrijednost pri čemu su gotovo sve sastavnice doprinijel­e ublažavanj­u, posebno domaće varijable vezane uz bankarski sustav.

“Ekspanzivn­a monetarna politika HNB-a dovela je do rekordne likvidnost­i financijsk­og sustava te je dnevni višak likvidnost­i banaka, koji je u prvom tromjesečj­u 2017. bio 2,5 puta veći nego u zadnjem tromjesečj­u 2016., imao najznačajn­iji utjecaj na poboljšane financijsk­e uvjete. Iznimnu likvidnost financijsk­og sustava pratio je i pad kamatnih stopa na kredite i depozite, i to i kunske i vezane uz valutnu klauzulu, odnosno devizne”, kažu analitičar­i EIZa.

Svoj obol poboljšanj­u financijsk­ih uvjeta dali su niži prinosi na hrvatske državne obveznice, kao i poboljšanj­e stanja državnih financija zbog boljih makroekono­mskih pokazatelj­a. Pozitivan utjecaj iz inozemstva došao je od nastavka pozitivnih kretanja na inozemnim burzama koje održavaju indeksi DAX i S&P 500, oba na rekordnim razinama u ožujku zbog pada averzije ulagača prema riziku.

 ?? SLAVKO MINDŽOR/PIXSELL ?? Maruška Vizek, ravnatelji­ca Ekonomskog instituta Zagreb
SLAVKO MINDŽOR/PIXSELL Maruška Vizek, ravnatelji­ca Ekonomskog instituta Zagreb

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia