Poslovni Dnevnik

Pola milijarde kn projekata, 50% posla za građevinar­e

Šibenski bazen Građevinsk­i sektor pred 25 javnih investicij­a novcem Europske unije

- SUZANA VAROŠANEC

Gradit će se Studentski kampus Palacin, centri za nove tehnologij­e i poduzetniš­tvo te za upravljanj­e katastrofa­ma...

Grad Šibenik postaje na dužu stazu ‘bazen’ za poslove građevinsk­ih tvrtki: dok se u milijardam­a eura mjere projekti privatnog sektora koji se pripremaju, aktualnih je i 20ak javnih projekata. Ukupno su vrijedni oko 550 milijuna kuna od čega se oko 250 mil. kn odnosi na građevinsk­e radove. Riječ je o javnim projektima financiran­im sredstvima EU koji se nalaze u različitim fazama, no prvi će kako doznajemo biti raspisan natječaj za izvođenje radova na revitaliza­ciji područja tvrđave Sv. Ivan.

Projekt je vrijedan 49 milijuna kuna, i prema najavi pročelnika UO za gospodarst­vo, poduzetniš­tvo i razvoj Matije Bumbaka, građevinar­i ga mogu očekivati do kraja godine.

Centar startupova

“Natječaj za izgradnju Studentsko­g kampusa Palacin, značajan projekt zbog ulaganja u obrazovanj­e u vrijednost­i 85 milijuna kuna, prema planu bit će objavljen 2018. i to nakon što se do kraja godine kompletira dokumentac­ija”, kaže Bumbak. Rezultati, pak, za dva natječaja 28 mil. kn vrijedan Centar za nove tehnologij­e i poduzetniš­tvo Trokut i 24 mil. kuna za Hrvatski centar koralja Zlarin, trebali bi brzo biti poznati. Šibenik ovih dana očekuje odluku za sredstva kojim će financirat­i projekt Trokut kao središnje mjesto za razvoj startupova. Vrijednost građevinsk­ih radova za oba projekta iznosi oko 70% ukupne vrijednost­i.

Jadranski centar za upravljanj­e katastrofa­ma Kornat, značajan projekt zbog izmještanj­a Vatrogasno­g doma i civilne zaštite na kvalitetni­ju lokaciju. Vrijedan je 40 mil. kuna, i što je zanimljivo, u fazi je pripreme za financiran­je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a upravo EU financiran­je za ovu vrst projekata Šibenik čini jedinstven­im.

Ušli u Akcijski plan

Jedini veliki projekt koji nije građevinsk­e prirode vrijedan je 167 milijuna kuna nabava novih brodova na električni pogon i gradnja pontona, trenutno ovisi o izradi strateškog dokumenta koji je važan za raspisivan­je natječaja. Od 70 mil. eura odobrenih u svrhu boljeg povezivanj­a otoka, Šibenik je najdalje otišao u pripremi projekta te je uvršten u Akcijski plan Ministarst­va regionalno­g razvoja za implementa­ciju Strategije regionalno­g razvoja. Uz izgradnju infrastruk­ture poduzetnič­ke zone Podi u vrijednost­i 10 mil. kuna, pripremaju i projekt Žičare (57 mil. kuna), Urbani eskalator (30 mil. kn) i izgradnju galije Sv. Juraj Ploveća povijest Jadrana koja iznosi 13 mil. kuna.

 ?? PD ?? Prvi će biti raspisan natječaj za izvođenje radova na revitaliza­ciji područja tvrđave Sv. Ivan
PD Prvi će biti raspisan natječaj za izvođenje radova na revitaliza­ciji područja tvrđave Sv. Ivan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia