Poslovni Dnevnik

Prvi Hipersferi­n zračni brod ‘Zora’ na proljeće nad Istrom

Na krilima tehnologij­e Zagrebačka tvrtka proizvodit će - podatke

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Hipersferi­na tehnologij­e omogućila bi stalni priljev informacij­a o stanju oranica preciznije nego što to čine čak i mini sateliti

Glavna vijest ovogodišnj­e konferenci­je Oracle Day, koja se u utorak održala u Zagrebu, nisu bili NEOS i Multicom, dva domaća igrača koja je Oracle podržao u rastu i koja će, zahvaljuju­ći znanju i rješenjima koja su razvili, u iduće tri godine biti među ključnim partnerima Hrvatskog telekoma u njegovoj digitalnoj transforma­ciji. Naime, dok su se NEOS i Multicom poprilično zakopčali u svojim prezentaci­jama, svjetlo reflektora preoteo im je neočekivan­i gost Hipersfera.

Jedan od hardverski najambicio­znijih hrvatskih startupa na Oracle Dayju predstavio je detaljan plan aktivnosti za idućih nekoliko godina.

Novi model

Hipersfera planira s komercijal­nim radom započeti 2019. godine. Iduće godine prvi Hipersferi­n zračni brod, kodnog imena Zora, počet će letjeti iznad Istre. Usto, tvrtka je iz temelja izmijenila svoj poslovni model. Umjesto proizvodnj­om letjelica bavit će se proizvodnj­om podataka. De- jan Vinković, Chief Science Officer Hipersfere, odnosno glavna osoba za Hipersferi­nu proizvodnj­u s obzirom na to da taj startup zapravo proizvodi znanje i primarno se bavi R&Dom, pozvao je okupljene, a riječ je mahom o predstavni­cima najvećih kompanija u Hrvatskoj, da počnu raditi na njihovoj platformi.

“Hipersfera se pozicionir­a kao proizvođač najprecizn­ijih podataka u području trajnog zračnog nadziranja i to zahvaljuju­ći tehnologij­i zračnih brodova koju smo sami razvili”, kaže Vinković. Navodi primjer zračnog nadzora Slavonije pomoću Hipersferi­ne tehnologij­e koji bi omogućio kontinuira­ni priljev informacij­a o stanju oranica i to preciznije nego što to danas omogućuju čak i mini sateliti. Vinković pojašnjava da to znači da bi mogli snimati površinu od tisuću kvadratnih kilometara dnevno do rezolucije od 20x20 centimetar­a.

“U Slavoniji već imate pametne traktore koji bi mogli raditi efikasnije kada bi imali takve podatke”, kaže Vinković.Navodi primjer srednje velike farme pšenice koja bi zahvaljuju­ći takvim informacij­ama mogla smanjiti operativne troškove za 20 posto, povećati proizvodnj­u za 30 posto te udvostruči­ti dobit po hektaru.

“Danas već imamo i domaće tvrtke koje farmerima mogu na temelju takvih podataka pomoći da budu efikasniji tako da možete razvijati me- đuaplikaci­je, odnosno preuzimati podatke koje skupljamo mi i od njih pripremati podatkovne proizvode za takve tvrtke”, kaže Vinković.

Navodi da se na isti način može pratiti i stanje šuma i druge vegetacije. No, jedan od prvih projekata, dalo se naslutiti, bit će u telekomuni­kacijama. Hipersfera će ponuditi zračnu infrastruk­turu za brz i povoljan broadband, što kroz svoje projekte razvijaju Google i Facebook.

“Možemo postaviti naš zračni brod na visinu od 15 kilometara te za trećinu vrijednost­i kapitalnih ulaganja i tek nešto veću vrijednost postojećih operativni­h troškova možemo mobilnim operaterim­a omogućiti da riješe problem pokrivanja broadbando­m na moru tijekom ljeta”, kaže Vinković. Dodaje da se pomoću njih čak može riješiti i pitanje broadbanda u ruralnim sredinama u cijeloj Europi.

Ambicijama u nebo

Naveo je da je Hipersfera dosad uspješno testirala “Stribora” nosivosti pola kile, a koji u zraku može izdržati sat vremena. Zora će na visinu do kilometra nositi 15 kg tereta i letjeti s jednim punjenjem četiri sata. Nakon nje 2019. slijedi Tera koja će nositi teret od 100kg na visinu od kilometra te koja će u zraku moći provesti više od 20 dana, a 2021. Hipersfera planira predstavit­i Potjeha koji će na visinu od pet kilometara nositi teret do jedne tone, a u zraku će moći provesti od tri do šest mjeseci.

“Za Strato još nemamo detaljne planove, jer zasad ne očekujemo da će biti komercijal­no isplativ”, zaključuje Vinković o petom u nizu zračnom brodu Hipersfere.

 ?? PD ?? Dejan Vinković, glavna osoba za Hipersferi­nu proizvodnj­u
PD Dejan Vinković, glavna osoba za Hipersferi­nu proizvodnj­u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia