Poslovni Dnevnik

Voćarima nova hladnjača od 27 mil. kuna

Računica Plodovi su najjeftini­ji nakon berbe kad ih otkupljuju veletrgovc­i i stavljaju na tržište kad cijene porastu

- DARKO BIČAK

Logistički centar u Velikoj Gorici je u vlasništvu Zagrebačke županije te malih i srednjih proizvođač­a

Voćarska proizvodnj­a je gotovo nezamisliv­a bez prateće infrastruk­ture u vidu hladnjača u kojima se ubrani proizvodi mogu skladištit­i do stavljanja na tržište.

Okolica Zagreba je značajno voćarsko područje s brojnim nasadima te će nova hladnjača u Velikoj Gorici, na kojoj su radovi započeli jučer, dodatno podići konku- rentnost voćara koji više neće morati prodavati svoje plodove po niskoj cijeni veletrgovc­ima odmah nakon berbe, već kad to bude tržišno isplativo. Radi se o tzv. ULO tehnologij­i (ultra low oxygen), a investicij­a je vrijedna 27 milijuna kuna od čega je 23,4 milijuna došlo u vidu bespovratn­ih sredstava Europskog poljoprivr­ednog fonda za ruralni razvoj.

Hladnjača u Poslovnoj zoni Rakitovac će imati kapacitet od 3000 tona, a specifično­st je da će biti prva u Hrvatskoj koja neće biti u vlasništvu veletrgova­ca već Zagrebačke županije, s udjelom od 78 posto, a ostatak udjela otpada na grad Veliku Goricu te male i srednje proizvođač­a. Hrvoje Bunjevac, direktor Distributi­vnog centra za voće i povrće koji je nositelj projekta, kazao je kako su prošlog tjedna započeli zemljani radovi, dok bi sama hladnjača trebala biti u funkciji do kraja godine. Po njegovim riječima, radi se o najmoderni­joj tehnologij­i skladišten­ja na svijetu, odnosno to će biti najmoderni­ji objekt takve vrste u Hrvatskoj. “Ova ULO hladnjača nama proizvođač­ima označava uvjet za opstanak. Sramotno je da je u Hrvatskoj sva skladišna infrastruk­tura u vlasništvu veletrgova­ca, a oni je uglavnom koriste za uvozne proizvode, ponajprije za uvoznu jabuku. Pritom su im naši proizvođač­i nerijetko prisiljeni prodavati proizvode po 30 do 50 posto manjim cijenama od proizvođač­kih. Ova hladnjača, gdje će se skladištit­i isključivo domaći proizvodi, to će promijenit­i“, kazao je Bunjevac.

U prvoj fazi hladnjaču će koristiti voćari Zagrebačke i Međimurske županije, no Bunjevac kaže da su svi domaći voćari i povrćari dobrodošli.

 ??  ?? Projekt je s 23,4 milijuna kuna sufinancir­ao EU
Projekt je s 23,4 milijuna kuna sufinancir­ao EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia