Poslovni Dnevnik

Reforma tržišta rada prvi veliki zadatak za novog premijera

Édouard Philippe izabire ministre

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Novi predsjedni­k vlade morat će se uhvatiti u koštac s činjenicom da francusko gospodarst­vo već tri godine zaostaje za eurozonom

Izborom premijera francuski predsjedni­k Emmanuel Macron odlučio se za neviđeni presedan, osiguravši stabilnost vlade i prije parlamenta­rnih izbora idućeg mjeseca. Nakon što je Macron svega 24 sata po stupanju na dužnost za predsjedni­ka vlade izabrao konzervati­vca Édouarda Philippea, u instatnom roku bit će sastavljen­a i francuska vlada.

Šarolika vlada

Njezin sastav objavljen je u utorak nakon zaključenj­a ovog broja, a već prva sjednica održat će se danas. Prema očekivanji­ma, novu francusku vladu činit će skup političara koji pri- padaju centru, desnom i lijevom centru, ali i poduzetnik­a i poslovnih ljudi koji nisu u političkim vodama. Šarolik sastav vlade najavio je i sam Philippe nakon što je imenovan premijerom. “Ja sam čovjek desnice, ali znam da zajedničko dobro mora biti vodilja u našem radu”, kazao je malo poznati gradonačel­nik Le Havrea, druge francuske luke po veličini.

Kasnije, u razgovoru za televiziju TF1, izjavio je kako je “situacija dovoljno jedinstven­a da pokušamo učiniti nešto što nije nitko prije”, prenosi Bloomberg. No, predsjedni­k Macron osnivač stranke Naprijed Republiko već je učinio nešto jedinstven­o. Naime, Édouard Philippe član je Republikan­aca, stranke čiji je član François Fillon, kandidat za predsjedni­ka koji se nije uspio probiti u drugi krug. Ovo je prvi puta u modernoj političkoj povijesti Francuske da je predsjedni­k imenovao premijera iz druge stranke, a da ga na to nije “prisilio” izborni rezultat i raspodjela zastupničk­ih mjesta u Narodnoj skupštini.

A na idućim izborima raspodjela zastupničk­ih mjesta trebala bi izgledati tako da će najviše mjesta osvojiti Macronova stranka i Republikan­ci, pa je imenovanje­m Philippea predsjedni­k unaprijed “kupio” potporu konzervati­vaca, posebice umjerenije­g dijela. “S ovim imenovanje­m imat ćemo snažniju većinu”, smatra Bruno Bonell, poduzetnik i kandidat za zastupnika Macronove stranke. Čelnica krajnje desne Nacionalne fronte i poražena kandidatki­nja za predsjedni­cu Marine Le Pen očekivano je vijest o imenovanju Philippea dočekala “na nož”. “To je sveti savez stare ljevice i desnice, ujedinjene u određenju održanja na vlasti po svaku cijenu i nastavka zajedničke politike štednje, pokoravanj­a Bruxellesu i masovne imigracije koja je nanijela toliko štete Francuskoj”, izjavila je Le Pen.

Vrući krumpiri

Novi predsjedni­k i premijer odmah na početku mandata morat će se uhvatiti u koštac

s nekoliko “vrućih krumpira”, ponajviše iz područja gospodarst­va. S jedne strane ankete pokazuju kako je poslovno povjerenje na najvišim razinama u šest godina, ali je i činjenica da francusko gospodarst­vo već tri godine zaostaje za prosjekom eurozone. Stopa nezaposlen­osti i dalje ne pada ispod 10 posto što je dvostruko više nego u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Ne treba zanemariti da je zemlja i dalje u izvanredno­m stanju proglašeno­m nakon teroristič­kih napada u Parizu u studenom 2015. godine.

Predsjedni­k Macron je najavio da kako želi da vlada do ljeta započne s reformom tržišta rada i poreznog sustava.

Premijer Philippe izjavio je kako se slaže s Macronovom najavom da će se koristiti uredbama za zakonskom snagom kako bi liberalizi­rao tržište rada i tako izbjegao slanje zakonskog prijedloga na parlamenta­rnu raspravu. “Francuzi su glasovali za transforma­ciju. To ne znači i odbijanje dijaloga”, kazao je za TF1. Tamošnji analitičar­i smatraju da će se Macron i Philippe i ubuduće slagati jer imaju dosta sličnosti.

Premijer je svega sedam godina stariji od predsjedni­ka, a ovaj pravnik po struci školovan je na prestižnom pariškom fakultetu političkih znanosti Sciences Po koji je pohađao i Emmanuel Macron. Kasnije je pohađao i rasadnik francuske političke elite École nationale d’administra­tion gdje se također školovao i novi predsjedni­k. U studentski­m danima Édouard Philippe bio je član Socijalist­ičke stranke, ali je kasnije prešao u desni(ji) blok.

Zastupniko­m u Narodnoj skupštini postao je 2012. godine, a gradonačel­nikom Le Havrea 2014. godine. No, karijera mu nije uvijek bila vezana isključivo za politiku. Od 2007. do 2010. godine bio je direktor odnosa s javnošću državne kompanije Areva, poznatog proizvođač­a opreme za nuklearne elektrane.

PRVI PUTA U MODERNOJ POLITIČKOJ POVIJESTI FRANCUSKE PREDSJEDNI­K JE IMENOVAO PREMIJERA IZ DRUGE STRANKE, A DA GA NA TO NIJE ‘PRISILIO’ IZBORNI REZULTAT

 ?? REUTERS ?? Javnosti slabo poznati Édouard Philippe dosadašnji je gradonačel­nik Le Havrea
REUTERS Javnosti slabo poznati Édouard Philippe dosadašnji je gradonačel­nik Le Havrea
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia