Poslovni Dnevnik

Najveći pad cijena dionica u 2017.

Kraj ‘ljubavi’ Trumpa i burze?

-

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica zabilježil­e najveći dnevni pad od rujna prošle godine, što je posljedica bojazni ulagača da će najavljiva­na porezna reforma biti odgođena zbog političkih problema predsjedni­ka SADa Donalda Trumpa. Dow Jones pao je 1,78 posto, na 20.606 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,82 posto, na 2357 bodova, a Nasdaq indeks 2,57 posto, na 6011 bodova.

Oštar pad indeksa posljedica je niza skandala u Washington­u koji su otvorilo pitanje može li se Trumpa optužiti za ometanje istraga, što bi moglo voditi daljnjoj eskalaciji političkih napetosti i odgodi planirane porezne reforme i povećanja državne potrošnje. A upravo su te najave podržavale rast cijena dionica od izbora Trumpa u studenom prošle godine. “Vidjeli smo i dosad da je Trump mijenjao svoje planove i da ih je u nekoliko navrata pokušao vratiti u zacrtane okvire. No, sve više ulagača smatra da će mu to teško poći za rukom, s obzirom na posljednje optužbe”, kaže Michael O’Rourke, strateg u tvrtki JonesTradi­ng.

Donedavno se VIX “indeks straha” kretao na rekordno niskim razinama, a u srijedu je skočio na 15,3 boda, najvišu razinu od polovice travnja. “Tržište ‘bikova’ nije ni u kojem slučaju završeno. No, ulagači će teško naći motivaciju, s obzirom na sve te političke probleme i činjenicu da je iduća objava poslovnih rezultata tek za tri mjeseca”, kaže Donald Selkin, analitičar Newbridge Securities­a.

 ?? REUTERS ?? Američki burzovni indeksi izgubili su između 1,8 i 2,6 posto vrijednost­i
REUTERS Američki burzovni indeksi izgubili su između 1,8 i 2,6 posto vrijednost­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia