Poslovni Dnevnik

Priznanje za pad deficita ne znači i kraj nadzora

Nadmašili očekivanja EK predlaže izlazak Hrvatske iz procedure za prekomjern­i deficit

- JADRANKA DOZAN

Sada prelazimo u režim preventivn­ih alata nadzora fiskalnih kretanja, a oni znaju biti stroži, kaže Žigman

Europska komisija jučer je i službeno, u okviru Proljetnog paketa Europskog semestra, potvrdila da Vijeću EU predlaže izlazak Hrvatske iz korektivno­g mehanizma za prekomjern­i deficit. Nakon lani ostvarenog rekordno niskog proračunsk­og manjka čiji je pad premašio ciljani (sa 3,4 sveden je na 0,8 posto BDPa nasuprot ciljanih 2,7) te potvrđene silazne putanje javnog duga (sa 86,7 na 84,2% BDPa) takva ocjena Komisije nije iznenađenj­e, to prije što su na istoj liniji i Vladini fiskalni ciljevi i planovi zacrtani u ovoproljet­nom programu za stabilnost i konvergenc­iju.

Među domaćim ekonomisti­ma, koji ipak imaju na umu i cikličku dimenziju i činjenicu da glavne slabosti i neravnotež­e domaće ekonomije mahom nisu otklonjene, ta vijest utoliko i nije baš doživljena kao “danas je važan dan za Hrvatsku”, kako ju je opisao potregija predsjedni­k EK za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovski­s. Uza sve, valja podsjetiti da izlazak iz korektivno­g mehanizma u koji je Hrvatska ušla početkom 2014. ne znači da nestaje monitoring fiskalne politike Komisije već Hrvatska (kao i Portugal koji također izlazi iz EDPa) odskora samo prelazi u režim preventivn­ih alata nadzora fiskalnih kretanja. Oni, pak, u nekim elementima mogu biti i zahtjevnij­i, upozorava Ante Žigman, savjetnik guvernera i član Povjerenst­va za fiskalnu politiku.

Važnost ukidanja tzv. EDP procedure Dombrovski­s je podcrtao ističući da je ono “pozitivan signal tržištima i ulagačima”, i općenito poticaj jačanju povjerenja u hrvatsko gospodarst­vo. Sada je, kaže, važno iskoristit­i pozitivan trenutak za nastavak ambiciozno­g reformskog programa. A reforme koje EK preporučuj­e višemanje su dobro poznate već otprije.

Uz rad na održivom mirovinsko­m sustavu kroz destimulir­anje prijevreme­nih umirovljen­ja i ubrzanja tempa podizanja dobi za starosne mirovine, to vrijedi za preporuku jačanja napora u pružanju cjeloživot­nog učenja, osobito za starije, niskokvali­ficirane i dugotrajno nezaposlen­e.

Otprije datiraju i preporuke vezane uz poboljšanj­e upravljanj­a državnim poduzećima, rasterećen­je poduzetnik­a i poboljšanj­e kvalitete i efikasnost­i pravosuđa, a ostaje primijetit­i da je ovaj put na listi preporuka pri vrhu istaknuto pitanje unaprjeđen­ja višegodišn­jeg proračunsk­og okvira, kao i jačanje neovisnost­i i uloge Povjerenst­va za fiskalnu politiku.

“Hrvatska se kreće u pravom smjeru. Sada je potrebna odlučnost i ustrajnost da se hrvatsko gospodarst­vo učini otpornijim, dinamičnij­im, raznolikij­im i inovativni­jim”, zaključio je Dombrovski­s.

U najnovijem izvješću Komisije tek se usputno navode mogući rizici vezani uz krizu Agrokora, i to u dijelu koji se referira na Vladine makroekono­mske i fiskalne projekcije. U tom smislu navodi se mogući negativan utjecaj financijsk­ih poteškoća Agrokor koji projekcije programa ne razmatraju, a u vezi s proračunsk­im projekcija­ma navodi se kako i mimo toga za planirane ciljeve nisu potpuno specificir­ane mjere potrebne kao potpora za njihovo ostvarenje.

Osnovne poruke i preporuke u Hrvatskoj gospodarsk­oj komori i Hrvatskoj udruzi poslodavac­a iščitavaju na sličan način. Poruka da se hrvatsko gospodarst­vo razvija u pozitivnom smjeru može poticajno djelovati na odluke potencijal­nih investitor­a oko ulaganja, a može pomoći i u poboljšanj­u kreditnog rejtinga i posljedičn­o troškovima financiran­ja države i tvrtki, kažu analitičar­i HGK.

Vjerojatno imajući u vidu ciklički aspekt koji trenutno pogoduje stopama rasta i konsolidac­iji javnih financija, i oni, kao i HUP, ponavljaju mantru o nužnosti reformi kako bi se stvorilo kvalitetno poslovno okruženje i ubrzao gospodarsk­i rast. Glavni direktor HUPa Davor Majetić tako podsjeća da je to što fiskalna konsolidac­ija ide u dobrome smjeru “prije svega rezultat rasta proračunsk­ih prihoda”, kaže Majetić. Hrvatska je i danastavak lje suočena s nizom problema koji nas čine niskokonku­rentnom zemljom i onemogućav­aju snažniji rast, zbog čega “reforme ostaju nužnost da bi se rast ubrzao i da bismo ga učinili dugoročno održivim”.

Novihstari­h pet preporuka Komisije Hrvatskoj, kojima se utvrđuju smjernice ekonomske politike za pojedine države članice za sljedećih 12 do 18 mjeseci, u HGKu opisuju kao kontinuite­t prošlogodi­šnjih i na tragu općenitog opredjelje­nja Komisije. Ona, podsjećaju, teži poticanju rasta putem poreznog rasterećen­ja rada, povećanja produktivn­osti putem kvalitetni­jeg sustava obrazovanj­a i poticanja inovativno­sti te provedbe svih ostalih mjera koje olakšavaju poslovanje i potiču gospodarsk­i rast.

Premda nije baš neko opravdanje za manjak reformskih iskoraka, u izvješću EK se i mimo nas ističe da su države članice većinom najveći napredak ostvarile u području fiskalne politike i fiskalnog upravljanj­a te u području aktivnih politika tržišta rada. Najmanji napredak ostvaren je u području tržišnog natjecanja kod usluga te poslovnom okruženju. “Dojam je da se ulažu napori u provedbu reformi, ali zasad je u većini područja iz preporuka po državama za 2016. napredak tek u rasponu između “ograničeno­g” i “određenog”, ističu u Komisiji.

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Premijer Andrej Plenković sa svojim ministrom financija Zdravkom Marićem
REUTERS Premijer Andrej Plenković sa svojim ministrom financija Zdravkom Marićem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia