Poslovni Dnevnik

ZAKLJUČENA PRODAJA HIBRIDI I E-VOZILA MOGLI BI OMOGUĆITI OPORAVAK CIMOSA

Zaključena prodaja Novi predsjedni­k Uprave tvrtke o budućnosti tvornice i izazovima

- MARIJA BRNIĆ

Očekuje se da će sutra biti zaključena nagodba dvije države o starom dugu Cimosa, a kojom će Slovenija uplatiti RH 7 milijuna eura

Zaključen je postupak prodaje slovenskog Cimosa, u čijem su sastavu i tri tvornice u Istri. Tvrtka TCH Cogeme, koja je u vlasništvu talijansko­g fonda Palladio Finanziari­a, uplatila je kupoprodaj­nu cijenu od 110 tisuća eura Slovenskom državnom holdingu. Međutim ugovor o nagodbi dvije države za Cimosov dug po 20 milijuna eura kredita uzetog prije 20 godina u nekadašnjo­j Riječkoj banci, a koje je preuzeo DAB, ministri gospodarst­va i državne imovine Zdravko Počivalšek i Goran Marić još nisu potpisali. Taj ugovor Talijanima je bio sporan i razlog odugovlače­nja kupnje Cimosa, čak i nakon što su ga u veljači odobrile dvije vlade.

Ugovorom je dogovoreno da će dug preuzeti slovensko društvo za upravljanj­e potraživan­jima banaka DUTB našem DABu podmiriti 7 milijuna eura. Uplata bi trebala biti realiziran­a odmah, unutar 15 dana od zaključenj­a ugovora.

Sastavni dio aranžmana

Prošli tjedan u Zagrebu se iz vladinih krugova čulo da su ranije dogovarani rokovi odgađani zbog nastojanja Slovenaca da se potpisivan­je prepusti DUTBu i DABu umjesto re- sornih ministara koje su dvije vlade ovlastile za taj čin, a najnovije informacij­e iz Ministarst­va državne imovine ukazuju da bi slučaj konačno mogao biti riješen sklapanjem ugovora u srijedu u Sloveniji. Zaključenj­e tog ugovora sastavni je dio aranžmana slovenske države i talijansko­g kupca, čiji je čelnik i ujedno novi predsjedni­k uprave Cimosa Gino Berti u prvom medijskom obraćanju u Sloveniji slučaj duga ocijenio političkim pitanjem.

Nema razlike u lokacijama

Za spor su, kaže, doznali tek na pola procesa koji je trajao dvije godine, a kada su shvatili da tvrtka nema u vlasništvu svoje tvornice, tražili su rješenja. Na kraju je to, dodaje, političko pitanje. Kjučnim za Cimos on vidi iduće dvije godine. Restruktur­iranjem tvrtke u koju TCH namjerava odmah unijeti 35 milijuna eura svježeg kapitala, a u narednim godinama još 50 milijuna eura, očekuje da će uspjeti povećati nove narudžbe. Što se pogona u Kopru i u Istri tiče, za TCH je to jedna cjelina i ne žele praviti razlike između proizvodni­h lokacija. Neki će se proizvodni procesi održavati u Kopru, neki ne i namjeravaj­u ih prodati, kaže, ne ulazeći u detalje. Sama reorganiza­cija će ovisiti o broju i vrsti ugovora, a trenutačno ih je premalo za naredne dvije ili tri godine.

Novog vlasnika Cimosa ne brinu novi trendovi u automobils­koj industriji, a Berti izazovom vidi povećanje udjela hibridnih vozila s motorom na električni i benzinski pogon, jer bi to rezultiral­o povećanjem potražnje za proizvodim­a iz turboprogr­ama, u čemu je Cimos jak.

SLUČAJ DUGA JE POLITIČKO PITANJE, A ZA OPSTANAK SU KLJUČNE IDUĆE

DVIJE GODINE U KOJIMA ŽELIMO POVEĆATI NOVE NARUDŽBE, KAŽE VLASNIK I ŠEF GINO BERTI

 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Palladio je obećao odmah uložiti 35, a potom još 50 milijuna eura
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL Palladio je obećao odmah uložiti 35, a potom još 50 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia