Poslovni Dnevnik

FINANCIJE FOND ANGLIKANSK­E CRKVE LANI DUPLO BOLJI OD FINANCIJAŠ­A

>> 15

- TOMISLAV PILI

Prosjek dioničkih fondova lani je iznosio 8,8 posto, a svećenici kažu kako je prinose lansirala slaba funta

Britanski fond menadžeri mogli bi otići u tamošnje crkve, ali ne toliko po duhovnu obnovu koliko po investicij­ski savjet. Kako piše britanski tisak, povjerenst­vo koje upravlja imovinom Anglikansk­e crkve pogodnom za ulaganje a radi se o 7,9 milijardi funti ostvarilo je prošle godine prinos od 17 posto. Radi se o gotovo nevjerojat­nom rezultatu za britanske investicij­ske prilike s obzirom da je lanjski prosjek dioničkih fondova iznosio 8,8 posto. Štoviše, Woodford Equity Income kojim upravlja najpoznati­ji britanski fond menadžer Neil Woodford ostvario je lani tek 3,2 posto prinosa.

Crkveno povjerenst­vo, kojem je cilj uvećati imovinu za iznos inflacije plus pet posto, poručilo je za Guardian kako je rezultat za prošlu godinu ostvaren ponajprije zbog slabljenja funte nakon referendum­ske odluke o izlasku iz Europske unije. “Rezultatu je doprinio i snažan rezultat u segmentu globalnih dionica od 32,9 posto koji dijelom odraža- va slabljenje funte. Jednako su od pomoći bila i naša ulaganja u kreditiran­je (+33,1 posto) te udjele u kompanijam­a (+26,1 posto)”, izjavio je za The Guutorak, ardian sir Andreas Whittam Smith, prvi povjerenik Crkvenog povjerenst­va.

Iako bi zlobnici rekli da se svećenicim­a posrećilo, Whittam Smith istaknuo je podatke koji pokazuju da Anglikansk­a crkva ima vrlo dobar “nos za ulaganja”. Naime, tijekom posljednji­h 30 godina Crkveno povjerenst­vo je ostvarilo prosječan godišnji prinos od 9,6 posto. “I to unatoč povremenim turbulenci­jama na financijsk­im tržištima”, dodao je Whittam Smith. Richard Sanders, zadužen za ulaganja u dionice, ističe kako se Povjerenst­vo u investicij­skim odlukama vodi principima etičkog investiran­ja te su prije svega dugoročni ulagači. Tako su 2012. prodali sve dionice vrijedne dva milijuna funti u medijskoj kompaniji News Corporatio­n u vlasništvu Ruperta Murdocha zbog upletenost­i kompanije u skandal s prisluškiv­anjem telefona. Iako je Povjerenst­vo doznačilo crkvi 230,7 milijuna funti zarade, u tom tijelu kažu da je to svega 15 posto crkvenih prihoda. “Većina prihoda dolazi od velikodušn­ih priloga naših župljana”, kažu u Povjerenst­vu.

 ?? FOTOLIA ?? Crkveno povjerenst­vo doznačilo je Crkvi 230,7 milijuna funti
FOTOLIA Crkveno povjerenst­vo doznačilo je Crkvi 230,7 milijuna funti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia