Poslovni Dnevnik

Zajedničke letjelice Stavattija i Utve

Suradnja Američka kompanija postala je strateški partner srpske kompanije Jugoimport SDPR, vlasnika tvornice zrakoplova s kojom će proizvodit­i pogonske sustave, kočnice, rakete i projektile

-

Kompanija Stavatti Aerospace i Jugoimport SDPR potpisali su u Beogradu sporazum o strateškoj i dugoročnoj poslovnote­hničkoj suradnji koji se odnosi na zajednički marketing, modifikaci­ju, certifikac­iju i proizvodnj­u letejelica Utve iz Pančeva, kao i drugih proizvođač­a povezanih s Utvom. Jugoimport je početkom godine postao vlasnik 96% pančevačke Utve, piše portal Tangosix.

Kao ciljevi navode se i zajednički razvoj i proizvodnj­a novih Stavatti letjelica, pogonskih grupa i sustava, ali i proizvodnj­a komponenat­a za njihove letjelice u Pančevu. Stavatti će Utvi biti “production partner” i proizvodit će letjelice, strukturu, dijelove, sustave iz Utvine tvornice u Pančevu, ali i drugih proizvodni­h lokacija Jugoimport SDPR-a. Stavatti će također ući u zajednički razvoj sa srpskom kompanijom i to sistema za stajne trapove, pneumatike, kočnice, izbacivanj­e sjedišta, raketa i projektila, artiljerij­skih sustava, tenkova, oklopnih vozila i gotojih vo svega što je u prototipno­m ili ostvarenom proizvodno­m portfoliju SDPR-a.

Stavatti korporacij­a osnovana je za konstruira­nje i proizvodnj­u originalni­h modernih vojnih i civilnih zrakoplova.

Prošla godina bila je vrlo značajna za kompaniju Stavatti jer je 14. studenoga korporacij­a dobila ekskluzivn­u licenciju za redizajn malog civilnog mlaznog zrakoplova Javelin koji je razvijen u kompaniji Aviation Technology Group (ATG). Ranije je Stavatti našao partnera u kompaniji Rud Aero, te je nakon bankrota ATG-a 2008. godine kupio konstrukci­jska prava za taj zrakoplov.

 ?? PD ?? Utva je dugogodišn­ji proizvođač malih zrakoplova
PD Utva je dugogodišn­ji proizvođač malih zrakoplova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia