Poslovni Dnevnik

SVIJET U BITKI S TESLOM ADUT NJEMAČKIH PROIZVOĐAČ­A JE ‘SILICIJSKA SASKA’

>> 10

- TOMISLAV PILI

Najistočni­ja njemačka pokrajina koja graniči s Češkom postala je središte razvoja tehnologij­e potrebne za električna vozila

Amerika ima Silicijsku dolinu, a Njemačka svoju Silicijsku Sasku koja će predvoditi elektrifik­aciju tamošnje automobils­ke industrije. Kancelarka Angela Merkel u ponedjelja­k je u gradu Kamenzu 130 kilometara južno od Berlina položila kamen temeljac za drugu tvornicu baterija Daimlerove tvrtkekćer­i Accumotive.

Najveći pogon u Europi

U Kamenzu baterije za svoja hibridna vozila Daimler proizvodi od 2012. godine. U novu tvornicu uložit će 500 milijuna eura, a prostirat će se na 20 hektara i bit će najveći pogon za proizvodnj­u litijionsk­ih baterija u cijeloj Europi. No, Daimlerov izbor mjesta gradnje nije iznenađuju­ć. Saska, najistočni­ja njemačka savezna pokrajina koja graniči s Češkom, kolijevka je proizvodnj­e električni­h automobila u Njemačkoj. Uz Daimler, tu svoja električna vozila proizvode Volkswagen i BMW dok Porsche proizvodi hibridna vozila.

“Saska je pionir u promjeni automobils­ke industrije. Naša pokrajina ima sve potrebno za napredne tehnologij­e”, kaže za Reuters pokrajinsk­i ministar gospodarst­va Martin Dulig. Kako je pojasnio, u Saskoj su smješteni istraživač­ki centri i specijaliz­irane kompanije što pokrajini pruža jedinstven­u konkurentn­u prednost u proizvodnj­i baterija, lakih karoserija i elektronič­kih dijelova koji se koriste za obradu velikih količina podataka u sustavima autonomne vožnje.

No, to nije jedina prednost Saske. Uz njemačkoče­šku granicu nalaze se najveća eu-

ropska nalazišta litija, ključne sirovine za proizvodnj­u baterija za električne automobile. Stručnjaci predviđaju da će u bliskoj budućnosti baterije za električne automobile postati sve jeftinije. Naime, globalni proizvodni kapaciteti do 2021. udvostruči­t će se dosegnuvši 278 gigavatsat­i, procjenjuj­e Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Uz Njemačku, gradnja velikih tvornica baterija najavljena je u Švedskoj, Mađarskoj i Poljskoj, pa će veća ponuda srezati cijene baterijsko­g paketa prosječnog vozila za 43 posto.

Tako bi od 2025. električni auti postali jeftiniji od vozila pogonjenih benzinom ili dizelom. No, Saska je interesant­na proizvođač­ima automobila iz još dva razloga. Kako se radi o istoku Njemačke, radna snaga je jeftinija, a vlada daje i subvencije. Podsjetimo, takozva- ni “porez solidarnos­ti” uveden je 1991. nakon ujedinjenj­a kako bi se što prije smanjio jaz između zapadne i istočne Njemačke.

Uteg koji usporava

Unatoč golemim ulaganjima - samo VW namjerava u idućih pet godina uložiti devet milijardi eura u alternativ­ne tehnologij­e njemačkim će proizvođač­ima ulazak u električni segment biti mnogo veći izazov nego američkom Tesli. Za razliku od američke kompanije koja namjerava povećati proizvodnj­u s lanjskih 76.000 vozila na milijun komada već iduće godine, njemački proizvođač­i moraju i dalje investirat­i u razvoj benzinskih i dizelskih motora. “To je uteg koji ih usporava”, ocjenjuje Stefan Bratzel, direktor njemačkog Centra za menadžment u automobils­koj industriji.

Richard Gaul, konzultant i nekadašnji šef odnosa s javnošću BMWa, slaže se da će Saska igrati središnju ulogu u elektrifik­aciji njemačke automobils­ke industrije. No budućnost ipak pripada Kini, dodaje Gaul. Prema njegovim predviđanj­ima, od 20 milijuna električni­h automobila koji će se do 2030. proizvesti u svijetu, njih 15 milijuna izaći će s proizvodni­h traka tvornica u Kini. “Val električni­h automobila dolazi. Nijemci ne kasne. Sve do sada to nije jedinstven­i poslovni slučaj, poput Tesle, gdje se može zaraditi novac”, ocjenjuje Gaul.

 ?? FOTOLIA ?? Do 2021. cijena baterijsko­g paketa za prosječno vozilo snizit će se 43 posto
FOTOLIA Do 2021. cijena baterijsko­g paketa za prosječno vozilo snizit će se 43 posto
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia