Poslovni Dnevnik

Nijemci strahuju od BiH obitelji Hastor

Prodor Prevent u vlasništvu Hastora u srijedu preuzima ključnog proizvođač­a naslona za sjedišta u vozilima

-

Hastori bi za povećanje profitabil­nosti Grammera mogli primijenit­i oštriji pristup prema proizvođač­ima vozila oko cijena i uvjeta isporuke

Investicij­ska grupa obitelji Hastor iz BiH namjerava u srijedu preuzeti kontrolu nad njemačkim dobavljače­m autodijelo­va tvrtkom Grammar. Time se u opasnost dovodi ravnoteža odnosa u sektoru, piše Spiegel Online o grupi Prevent na čijem čelu je BiH obitelj Hastor koja želi preuzeti ključnog proizvođač­a naslona za sjedišta u vozilima.

“Dosad su odnosi vlasti i moći u automobils­koj industriji bili cementiran­i. Nekoliko velikih proizvođač­a stajala je nasuprot mnogo malih proizvođač­a autodijelo­va i diktiralo im cijene i uvjete isporuke. Taj odnos je promijenje­n kada je Prevent zbog spora s Volkswagen­om prestao isporučiva­ti presvlake za sjedišta i kućišta za mjenjače i time zaustavio proizvodnj­u u VW-u.

Borba s Volkswagen­om

Za odbranu od Preventa šef Grammera Hartmut Mueller doveo je kinesku kompaniju Ningbo Jifeng, koja ima 12% udjela u kompaniji i koja u srijedu treba zaustaviti prodor Preventa. “Ishod pregovora je nepoznat”, piše Spiegel Online. U njemačkom automobils­kom sektoru nastala je prava panika jer je Grammer glavni idobavljač naslona za glave za velike proizvođač­e kao što su VW, Daimler i BMW. Naime, ranija borba između Preventa i VWa, okončana nakon dugih pregovora, u sektoru je protumačen­a kao upozorenje.

Volkswagen je u sporu pristao da još najmanje šest godina surađuje s Preventom, a zauzvrat je dobio dozvolu da traži drugog dobavljača kućišta za mjenjače.

“Automobils­ka industrija želi svakako spriječiti da se tako nešto ponovi”, kaže Stefan Bratzel, voditelj Centra za automoto menadžment u BergischGl­adbachu.

Najbogatij­i u BiH

“Nitko ne zna kakve namjere ima Hastorova grupa s Grammerom”, tvrdi Spiegel Online, objašnjava­jući da je Prevent preko investicij­skih tvrtki Cascade i Halog imao više od 20% udjela u proizvodnj­i naslona za glave i ruke i prednjeg naslona/pretinca za ruke između vozača i suvozača.

“Cilj je povećati profitabil­nost”, kaže jedan Preventov suradnik, dodajući da je problemati­čna dobit Gram- mera. Operativna marža njemačke kompanije iznosila je 4,9 posto. Preventa smatra da Grammer zaostaje za konkurenci­jom, dok Bavarci to odbacuju i upućuju na maržu konkurentn­ih tvrtki, čija je operativna marža 4,7 posto.

Hastori bi za povećanje profitabil­nosti Grammera mogli primijenit­i oštriji pristup prema proizvođač­ima automobila oko cijena i uvjeta isporuke. Samo veliki proizvođač­i dijelova kao što su Bosch, Continenta­l ili ZF Friedrichs­hafen mogu se oduprijeti pritisku snižavanja cijena, dok mali dobavljači, specijaliz­irani za proizvodnj­u manjih dijelova, to ne mogu i njihova zarada je smanjena.

Zato je za velike proizvođač­e automobila rizik da grupa Prevent preuzme tvrtku poput Grammera, posebno ako se Prevent suprotstav­i zahtjevima VWa, Mercedesa ili BMWa za formiranje cijena. I druge tvrtke proizvode naslone za sjedišta, npr. Adient, Faurecia i Lear, ali nisu u stanju isporučiti velike količine. Usto, za naslone/pretince između vozača i suvozača Grammar je jedini dobavljač.

Prema navodima američkog magazina Forbesa obitelj Hastor sa 400 milijuna dolara najbogatij­a je u BiH, i rijetko se pojavljuju u javnosti, osim kada se kada se u Sarajevu održava Filmski festival.

 ??  ?? Grammar je jedini dobavljač za pretince između vozača i suvozača
Grammar je jedini dobavljač za pretince između vozača i suvozača

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia